Bancile au castigat un miliard de euro la noua luni

Postat la 26 noiembrie 2008 8 afişări

Activele sistemului bancar reprezintau 59% din PIB in septembrie 2008 - plasandu-se la circa 79,6 miliarde de euro. In sistem activeaza 42 de insitutii bancare (dintre care 40 cu capital privat si doua sunt cu capital de stat), cel mai nou intrat fiind BCR Banca pentru Locuinte, care a inceput sa funtioneze in iulie a.c.

Primele cinci banci concentreaza 55% din totalul activelor, in scadere fata de ponderea de 58% detinuta anul trecut, in conditiile in care o serie de banci mai mici au devenit mai dinamice anul trecut, a explicat Georgescu. In acelasi timp, top 5 concentreaza circa 53% atat din creditele acordate de sistemul bancar cat si din depozitele atrase.

Profitabilitatea sistemului bancar romanesc a avut o "evolutie favorabila" in 2008, a declarat Florin Georgescu, primviceguvernator Banca Naţionala a Romaniei in cadrul seminarului EU-COFILE, organizat de Banca Nationala a Romaniei, ARB si Alpha Bank. In septembrie a.c. profitul din sistemul bancar s-a ridicat la circa 3,6 miliarde de lei, comparativ cu 2,522 miliarde de lei in decembrie 2007. Rentabilitatea activelor (ROA) a crescut in septembrie a.c. la 1,8% de la 1,2% in septembrie 2007 in timp ce rentabilitatea capitalurilor (ROE) a fost de 19,4% in septembrie a.c. fata de 10,3% in aceeasi perioada a anului precedent.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
afaceri,
banci
/actualitate/afaceri/bancile-au-castigat-un-miliard-de-euro-la-noua-luni-3558801
3558801
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.