30% dintre romanii vor consuma mai multa ciocolata premium in 2009

Postat la 22 aprilie 2009 49 afişări

30% dintre consumatorii de ciocolata din sectorul premium isi vor creste consumul cu aproximativ 5-15% in 2009 iar 20% din acest segment vor consuma cu 15% mai mult in 2009, arata un studiu realizat de Wawel Romania pe un esantion reprezantativ de 200 de persoane din orasele cu peste 50 000 de locuitori din intreaga tara. Wavel Romania are activitati in domeniul pietei de duclciuri.

10% dintre cei chestionati isi vor reduce consumul pentru a cumpara ciocolata premium, deci va avea loc o migrare catre un brand mai scump. 60% dintre cumparatorii premium vor cumpara la fel ca in 2008, fara nici o legatura cu criza. Foarte interesant este faptul ca nici unul dintre cei chestionati n-au declarat ca vor migra catre un brand mai ieftin.

„Este evident ca sectorul mainstream isi va pierde din consumatori in favoarea sectorului premium. Lucrul acesta este explicabil, intrucat gusturile consumatorilor de ciocolata din Romania au inceput sa se rafineze. Piata de ciocolata a fost si este, momentan, dominata de produsele care au in componenta lor lapte si mult zahar. In principiu, acestea sunt produse preferate de copii. Piata matura de ciocolata a inceput sa migreze accelerat spre produse cu mai putin zahar si mai multa cacao”, explica aceasta tendinta domnul Narcis Costache, Country Manager Wawel Romania.

In ceea ce priveste statusul social al respondentilor, proprietarii de companii isi vor mentine, in procent de 50 %, stilul de consum in 2008. Pe de alta parte, alte 50 de procente isi vor creste consumul de ciocolata premium cu 10%.

20 % dintre cei cu functii de conducere isi vor creste consumul de ciocolata in 2009 cu 5%, 20% cu 10%, iar 60% dintre acestia vor consuma aceeasi cantitate ca in 2008.

Managerii de companii vor ramane, in procent de 80 %, la aceeasi cantitate de ciocolata consumata ca si anul trecut. 10% dintre acestia isi vor creste consumul cu 15% in 2009, iar 10% isi vor reduce consumul si se vor orienta catre o marca mai scumpa.

Referindu-se la aceasta tendinta, oficialul Wawel Romania declara: „Dupa cum se poate observa din studiu, exista un segment cu venituri mari si medii spre mari, segment ce va ramane la acelasi consum de ciocolata sau va migra catre un brand mai scump. Este evident faptul ca nu mai conteaza atat cantitatea, cat calitatea produselor consumate. In cazul celor cu venituri mari, nu se pune problema reducerii consumului de ciocolata din cauza preturilor. In cazul celor cu venituri medii, chiar daca acest lucru poate fi posibil si consumul de ciocolata se reduce, preferinta ramane totusi pentru produsele de tip premium”.

Persoanele din mediul de cercetare si specialistii au declarat, in procent de 100 %, ca isi vor reduce consumul pentru a cumpara o marca mai scumpa. In mediul de consultanta (avocati, consultanti financiari etc.), opiniile sunt divizate: astfel, 50% dintre ei isi vor reduce consumul pentru a cumpara o marca mai scumpa si implicit superioara calitativ, restul de 50% urmand sa ramana la aceeasi cantitate consumata ca si in 2008.

Din mediul tehnic, 100% dintre respondenti vor cumpara aceeasi cantitate ca si in 2008 si, de asemenea, 100% din cei care lucreaza in domeniul de comunicare si consultanta vor cumpara aceeasi cantitate ca si in 2008.

Respondentii din domeniul productiei au declarat, in procent de 50%, ca isi vor reduce consumul dar vor alege o marca mai scumpa, iar 50% vor ramane la acelasi consum ca si anul trecut.

Nu in ultimul rand, persoanele chestionate ce lucreaza in domeniul vanzarilor au spus, in totalitate, ca vor ramane la acelasi consum din 2008.

Rezultatele in functie de gen releva o atitudine constanta a femeilor, independent de criza. Astfel, 80% dintre femei vor cumpara aceeasi cantitate de cicolata premium ca si in 2008. 20 % isi vor creste consumul cu 10%.

In schimb, cazul barbatilor este un pic diferit. 50% dintre ei vor consuma aceeasi cantitate ca si anul trecut, in timp ce 30% isi vor creste consumul cu 10%; nu in ultimul rand, 20% din ei vor cumpara o cantitate redusa de ciocolata, dar vor migra catre o marca mai scumpa.

 

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/30-dintre-romanii-vor-consuma-mai-multa-ciocolata-premium-in-2009-4232117
4232117
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.