Adrian Sârbu, Aleph News: Banii din educaţie trebuie alocaţi per elev, iar meditaţiile să fie fiscalizate

Postat la 09 iunie 2023 25 afişări

Adrian Sârbu, Aleph News: Banii din educaţie trebuie alocaţi per elev, iar meditaţiile să fie fiscalizate
  • Greva profesorilor şi reacţiile autorităţilor au creat o hărmălaie în care elevul, principalul beneficiar al educaţiei, a dispărut
  • Protestul cadrelor didactice s-ar putea încheia dacă actualul sau viitor premier va aproba revendicările în schimbul fiscalizării meditaţiilor şi alocării bugetului educaţiei per elev
  • Banii elevilor trebuie să fie investiţi în interesul elevilor

 

În toată hărmalaia despre educaţie a dispărut beneficiarul educaţiei, elevul

“Sunt foarte bucuros că există această grevă. Cu ocazia asta am aflat că sunt 250.000 de profesori în România şi că nici profesorilor, şi nici Guvernului nu le pasă de cei 3 milioane de elevi care stau pe acasă sau pe unde apucă, pentru că uneori părinţii nu pot să îi ţină în acasă şi trebuie să-i parcheze pe undeva.(:::)

Stau şi mă întreb ce urmează după memorandum, ce o să mai dea Ciucă? O proclamaţie? Cum ar fi o proclamaţie?

Aflăm că dl. Ciucă şi dl. Ciolacu vor mai face o declaraţie politică, vor semna un document politic.

În toată hărmalaia asta despre educaţie a dispărut beneficiarul educaţiei care este copilul, elevul. Nimeni nu vorbeşte despre asta.

Şi de aceea eu îmi doresc să continue această hărmălaie pentru că, elevul, cu siguranţă, va rămâne netulburat acasă, îşi va deschide laptopul, tableta, telefonul sau televizorul şi se va educa singur sau cu ajutorul părinţilor, preocupaţi de educaţia lui. În timpul ăsta guvernul o să aibă de lucru, în sfârşit. Când l-am mai văzut noi pe dl. Ciucă atât de activ? Aproape niciodată. Cred că, până la urmă, după proclamaţie, cei doi coabitatori la putere vor da o doctoraţie şi cred că se va încheia cu asta.”

Greva profesorilor şi un posibil final

“Pronosticul meu este următorul: greva se va termina în momentul în care, să zicem, dl. Ciolacu va transmite public profesorilor, sindicatelor lor şi tuturor următorul mesaj: sunt de acord cu creşterile salariale pe care le cereţi, (…) vă dau banii ăştia, dar, în acelaşi timp, trecem o lege pe care va angajaţi că nu o contestaţi, să fiscalizăm meditaţiile. (…)

Şi aş mai adăuga ceva: vă rog să fiţi de acord, dragi profesori, ca la următorul exerciţiu bugetar, banii din bugetul educaţiei să se aloce per elev. (…) În lume statul alocă banii elevului şi părinţii decid unde se duc (…)

60% din elevii României sunt meditaţi pe bani plătiţi de părinţi. Şi eu, dacă aş fi dl. Ciolacu, aş face asta foarte simplu, recunoscând că, de fapt, transferul de knowledge către copii se face în forme mai diverse decât şcoala, unde biserica doreşte să introducă şi religia, dar nimeni nu vrea să introducă studiul inteligenţei artificiale, care o să ne alerge pe toţi”.

Banii elevilor, investiţi în interesul elevilor

Un sondaj Mediafax-Aleph News-ZF.ro arată că 59% din respondenţi spun că, dacă statul ar aloca anual 3000 de euro pentru fiecare elev ar prefera ca părinte să primească bani în cont şi să îi folosească pentru o şcoală privată, iar 41% ar prefera să-i lase în continuare la bugetul educaţiei şi să îşi dea copilul la şcoala de stat.

“Avem pronostic şi avem o bază de discuţii astăzi: cerem statului român (…) dă-mi banii copilului să-i investesc unde vreau eu. Dacă sunt într -adevăr responsabil ca votant şi doresc să am ceva de la guvernul ăsta care administrează banii mei, cum vrea el, nu cum vreau eu, atunci aş face asta. Deocamdată avem un răspuns absolut devastator de neaşteptat. Aproape 60% din cei cinci mii…Cel puţin pe un segment de populaţie urbană, şi sunt şaptezeci şi ceva la sută dintre elevi în urban, spune: domne, eu doresc banii copilului, evident alocaţi într-o formă procedurală, să mi-i cheltuiesc unde vreau eu (…) Copilul are dreptul şi părintele are obligaţia să folosească banii în interesul copilului.”

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
educatie,
elev,
bani,
alocare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.