Actriţa Draga Olteanu Matei împlineşte 85 de ani."Dacă ştii să trăieşti şi să te bucuri de viaţă, poţi să trăieşti şi sub o ramură de copac"

Postat la 24 octombrie 2018 647 afişări

Actriţa Draga Olteanu Matei s-a născut la Bucureşti, la 24 octombrie 1933. Actriţă de mare forţă a punctat fericit teatrul şi filmul românesc cu talentul său uriaş, cu mare lipici la public, cu un farmec anume şi o aură care au strălucit aproape şase decenii, cu un talent actoricesc care a făcut-o dragă unui neam întreg de-a lungul mai multor generaţii. LA MULŢI ANI, Draga Olteanu Matei!

Actriţa Draga Olteanu Matei împlineşte 85 de ani."Dacă ştii să trăieşti şi să te bucuri de viaţă, poţi să trăieşti şi sub o ramură de copac"

Draga Olteanu-Matei a rămas în memoria colectivă a iubitorilor de teatru şi film prin rolurile făcute în „Coana Chiriţa”, în „Gaiţele” lui Kiriţescu, în „Hagi Tudose”, „Căruţa cu paie” ori „Domnişoara Nastasia” a lui G.M. Zamfirescu.

A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ''I.L. Caragiale'' în 1956. În septembrie, acelaşi an, a debutat în piesa ''Ziariştii'' de Alexandru Mirodan, potrivit www.cinemagia.ro. În perioada 1957-1990, a jucat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti.

Membră a Generaţiei de Aur a teatrului românesc şi cu o carieră care se întinde de-a lungul a 55 de ani, actriţa Draga Olteanu Matei a încântat spectatorii români interpretând zeci de personaje în filme, spectacole de teatru şi scenete TV. De asemenea, a scris scenariile pentru filmele "Patima" (1974, în colaborare cu regizorul George Cornea), "Dumbrava Minunată" (1980, regia Gheorghe Naghi), dar şi ''Cucoana Chiriţa'' (1986, regia Mircea Drăgan) şi ''Chiriţa în Iaşi'' (1987, regia Mircea Drăgan), după piesa ''Coana Chiriţa'' a lui Vasile Alecsandri.

Draga Olteanu Matei a debutat în film cu un rol în lungmetrajul "Blanca" (1955), regizat de Mihai Iacob şi Constantin Neagu, în distribuţia căruia se regăseau, printre alţii, Amza Pellea şi Silvia Popovici.

Printre colegii de platou, alături de care îndrăgita actriţă a jucat, s-au aflat de-a lungul timpului, actorii Marin Moraru, Gheorghe Dinică, Ştefan Iordache, Victor Rebengiuc, Tamara Buciuceanu-Botez, Adrian Pintea, Dem Rădulescu, Emil Hossu, Mircea Diaconu, Catrinel Dumitrescu, Mitică Popescu, Octavian Cotescu, Marcel Iureş, Maria Ploae, Radu Beligan, Ilarion Ciobanu, George Constantin, şi mulţi alţii., scrie stiriletvr.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
actrita,
aniversare,
copac,
viata,
bucuresti,
talent

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.