Actorii din industria de restaurante şi din hotelărie: O majorare a TVA-ului va stinge lumina pentru mulţi dintre operatorii mici, cu afaceri de până în 100.000 de euro şi va crea efecte în lanţ în piaţă

Autor: Cristina Roşca Postat la 05 iunie 2025 33 afişări

Actorii din industria de restaurante şi din hotelărie: O majorare a TVA-ului va stinge lumina pentru mulţi dintre operatorii mici, cu afaceri de până în 100.000 de euro şi va crea efecte în lanţ în piaţă

O majorare a TVA-ului de la 9 la 19% pentru industria HoReCa va duce la închideri de localuri, la disponibilizări de personal şi la încurajarea evaziunii fiscale, spun reprezentanţii HORA şi FIHR, care reprezintă actorii din zona de restaurante, cafenele, baruri şi hotelărie.

Industria de restaurante şi cafenele e o piaţă de circa 11 mld. euro anul trecut, plus 12% faţă de 2023, în domeniu activând undeva la 35.000 de unităţi. Piaţa e puternic fragmentată şi dominată de afaceri antreprenoriale mici. Aceste ar fi şi cele mai afectate de o majorare a TVA.

„Un TVA de 19% unic, deci aplicat inclusiv în ospitalitate, ar face să se stingă lumina la mulţi operatori mici, în special la cei cu cifre de afaceri de sub 100.000 de euro. Mai departe, asta ar duce la disponibilizări. Sau, ar putea încuraja evaziunea fiscală”, spune Daniel Mischie, CEO al grupului City Grill şi membru al HORA.

Radu Savopol, cofondatorul reţelei de cafenele 5 to go şi preşedintele HORA, adaugă că efectele măsurii se vor resimţi în lanţ. Mai exact, orice insolvenţe şi falimente vor afecta şi furnizorii şi, ulterior, şi statul.

Mai mult, clienţul va resimţi şi el măsura pentru că se va vedea în preţurile care oricum au crescut puternic în ultimii ani.

Oficialii FIHR, care reprezintă industria hotelieră, spun că majorarea TVA ar duce la dezavantajarea hotelurilor, care oricum plătesc deja taxe, şi favorizarea apartamentelor listate pe diverse platforme, care oricum nu plătesc la stat aceleaşi contribuţii.

„Trebuie echilibrată taxarea pentru a avea o competiţie corectă”, afirmă Simona Constantinescu, director general al Ana Hotels şi preşedinte al FIHR.

Executivii celor două asociaţii mai spun că nu doresc avantaje pentru industria lor, ci vor să există o competiţie corectă în piaţă, iar cadrul fiscal actual să fie respectat de toţi operatorii din piaţă. Asta, implicit, ar aduce mai multe venituri la buget.

 

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
tva,
industrie,
majorare,
restaurante

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.