Acord între Ungaria şi Rusia asupra combustibilului nuclear. Rosatom: Acordul este susţinut de către UE

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 13 martie 2015 57 afişări

Compania rusă de stat Rosatom, cu activitate în domeniul nuclear, a anunţat vineri că acordul privind extinderea centralei nucleare de la Paks, în Ungaria, a fost cnvenit între Comisia Europeană (CE) şi Ungaria.

Potrivit agenţiei, un purtător de cuvânt al Rosatom a mai declarat că firma nu are nimic de adăugat la poziţia Guvernului ungar, care a dezminţit informaţii de presă potrivit cărora Uniunea Europeană (UE) blochează importurile de combustibil nuclear ale Ungariei.

Ziarul Financial Times (FT) a scris în ediţia de miercuri că Euratom a refuzat să aprobe planul Ungariei de a importa combustibil nuclear numai din Rusia.

Ungaria a contestat decizia, dar Comisia Europeană (CE) a susţinut decizia Euratom de a respinge contractul, potrivit publicaţiei britanice.

Un purtător de cuvânt al Guvernului ungar, Zoltan Kovacs, a declarat vineri dimineaţa, într-o conferinţă de presă, că articolul FT este "fals şi induce în eroare". El a precizat că acest contract urmează să fie finalizat "în câteva săptămâni" şi că va ţine cont de observaţiile Euratom.

Kovacs a subliniat totodată că prevederile din documentele respective şi negocierile în curs sunt informaţii clasificate.

De asemenea, şeful de cabinet al premierului Ungariei Viktor Orban, Janos Lazar, a declarat că există "şanse foarte mari" ca Ungaria şi Rusia să ajungă la un acord cu privire la furnizarea de combustibil nuclear pentru centrala nucleară de la Paks care să fie acceptabil pentru UE.

El a spus că participat la o întâlnire cu oficiali din cadrul Euratom, la Luxemburg, miercuri, răspunzând unei întrebări despre articolul FT, potrivit căruia acordul dintre Ungaria şi Rusia privind modernizarea singurei centrale nucleare ungureşti ar fi fost blocat de către UE din cauza importării de combustibil nuclear exclusiv din Rusia.

Şeful de cabinet al lui Orban a anunţat că se lucrează la o soluţie în vederea garantării unei aprovizionări în siguranţă cu combustibil nuclear a Ungariei şi care să "permită şi ruşilor să participe la aprovizionare".

Oficialul ungur a apreciat că nu este în interesul UE să blocheze modernizarea centralei de la Paks.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
UNGARIA,
UE,
RUSIA
/actualitate/acord-intre-ungaria-si-rusia-asupra-combustibilului-nuclear-rosatom-acordul-este-sustinut-de-catre-ue-13979765
13979765
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.