A murit criticul literar Alex Ştefănescu

Autor: Laura Buciu Postat la 25 februarie 2024 54 afişări

A murit criticul literar Alex Ştefănescu

Criticul şi istoricul literar Alex Ştefănescu a murit, duminică, la vârsta de 77 de ani. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis un mesaj în memoria sa. Alex Ştefănescu a fost vicepreşedinte al PNŢCD în anii 2003-2004.

Alex Ştefănescu era om de cultură, istoric şi critic literar. El a murit după o lungă şi grea suferinţă.

„Martor profund implicat al unei prolifice epoci a literaturii române din ultimele cinci decenii, autorul unei monumentale „Istorii a literaturii romane contemporane (1941-2000)”, unul dintre cei mai profunzi cunoscători şi interpreţi ai operei poetice eminesciene, un om onest, generos şi credincios, domnul Alex Ştefănescu rămâne şi post-mortem un model cultural şi moral formator”, spune Prefericitul Daniel.

În ultimii ani, ca semn de apreciere şi recunoştinţă, Patriarhul i-a oferit omului de cultură Alex Ştefănescu mai multe ordine sau distincţii ale Patriarhiei Române: Diploma omagială „Sfântul Ioan Gură de Aur”, în anul 2015, Diploma şi medalia Sfinţirii Catedralei Naţionale şi Diploma omagială a anului 2018, iar în anul 2019 i-a acordat Diploma omagială a anului 2019 şi Ordinul „Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul”. Ca o încununarea a întregii sale opere dedicate promovării credinţei şi culturii creştine, în anul 2020, Patriarhul i-a conferit lui Alex Ştefănescu Ordinul „Crucea Patriarhală”, cea mai înaltă distincţie a Patriarhiei Române.

„În aceste momente de întristare, adresăm sincere condoleanţe soţiei şi familiei îndoliate, prietenilor şi tuturor celor îndureraţi care l-au cunoscut sau i-au citit cărţile”, transmite Patriarhul Daniel.

Alex Stefanescu s-a născut la 6 noiembrie 1947, la Lugoj, unde părinţii săi, amândoi din nordul Moldovei, se aflau temporar. A urmat Facultatea de Limba şi Literatura Română a Universităţii din Bucureşti, iar în 1970, după terminarea facultăţii a lucrat, succesiv, în redacţiile publicaţiilor Tomis, Suplimentul literar-artistic al „Scânteii tineretului”, România liberă şi Magazin (1971-1989). Din 1990 a devenit redactor la România literară, iar din 1995 – redactor-şef al acestei publicaţii. A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România, din 1977.

La sfârşitul anului 1994, Alex Ştefănescu a înfiinţat o editură particulară, Maşina de scris, condusă de soţia sa, Domniţa Ştefănescu. A fost membru al Consiliului de Administraţie al TVR (1998-2002) şi vicepreşedinte al PNŢCD în anii 2003-2004.

Alex Ştefănescu a publicat peste 4000 de articole de critică literară, în principalele reviste de cultură din România.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
alex ştefănescu,
critic,
istoric

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.