A început cearta pe bugetul din 2012: ce propune PDL, ce propune USL

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 30 octombrie 2011 16 afişări

Conform informaţiilor anunţate succesiv de preşedintele Traian Băsescu şi de mai mulţi reprezentanţi ai coaliţiei, bugetul pentru 2012 va fi construit pe o creştere a PIB de 1,5-2% şi un deficit bugetar de 1,9% din PIB în bază cash, respectiv 2,3-2,4% din PIB în sistem ESA95, adică după modul de calcul european, la care va trece şi România începând de la anul.

Pensiile şi salariile vor fi îngheţate cel puţin în prima jumătate a anului, contribuţia la pilonul II de pensii va creşte de la 3% la 3,5%, nu va fi modificat sistemul de taxe şi impozite şi vor fi concediaţi un număr neprecizat de bugetari, ca o condiţie spre a le putea fi mărite salariile celor rămaşi. După o sugestie a fostului ministru al muncii, Sebastian Lăzăroiu, ar trebui daţi afară circa 300.000 de salariaţi ai statului, cu mult mai mulţi decât a restructurat Guvernul din 2008 încoace, pentru a putea fi mărite salariile bugetarilor rămaşi. Preşedintele Traian Băsescu a spus însă doar că va rămâne în vigoare reglementarea după care la şapte oameni care pleacă din sistem se poate angaja unul singur. Până acum, în virtutea acesteia, numărul de salariaţi la stat s-a redus lunar cu circa 5.000-8.000.

Cât priveşte calendarul privatizărilor şi al restructurărilor de companii, rămâne de aşteptat decizia FMI, a cărei vizită la Bucureşti se încheie la 7 noiembrie. Într-un interviu pentru TVR, preşedintele Traian Băsescu a dat însă de înţeles că activele statului nu vor fi vândute la orice preţ - cu alte cuvinte, privatizarea nu e un obiectiv în sine, iar statul va prefera să aştepte, aşa cum a făcut în cazul ofertei publice de la Petrom din vară, decât să vândă în pierdere.

După diverse discuţii despre boicotarea lucrărilor Parlamentului, USL a prins prilejul să se afirme, ameninţând prin vocea lui Victor Ponta că va bloca bugetul pe 2012 în Parlament dacă puterea nu acceptă lista de condiţii puse de PSD şi PNL.

Între condiţiile expuse de Ponta se numără reducerea CAS cu 3%, revenirea în câţiva ani la TVA de 19%, indexarea după lege a pensiilor cu rata inflaţiei, susţinerea agricultorilor prin reţinerea a numai 9% din TVA, reducerea la jumătate a cheltuielilor cu bunurile şi serviciile, suspendarea programului de investiţii ale MDRT şi anularea majorării cu 0,5% a contribuţiei la pilonul II de pensii. Ponta susţine că măsurile propuse de USL ar aduce la buget echivalentul a 5% din PIB. Ministrul de Interne, Traian Igaş, spune însă că propunerile "iresponsabilului" lider PSD de amendare a bugetului de stat pe 2012 ar determina un dezastru economic, îndatorând România cu miliarde de euro.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
buget,
Basescu,
deficit,
impozite,
bugetari,
salarii,
pensii,
USL,
PDL,
Ponta,
CAS,
TVA
/actualitate/a-inceput-cearta-pe-bugetul-din-2012-ce-propune-pdl-ce-propune-usl-8918569
8918569
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.