400 de români au plecat ca „expaţi“ în Europa, Asia şi Africa. Cele mai multe joburi sunt în IT, telecom, automotive şi petrol şi gaze

Autor: Adelina Mihai Postat la 25 aprilie 2013 138 afişări

400 de români au plecat ca „expaţi“ în Europa, Asia şi Africa. Cele mai multe joburi sunt în IT, telecom, automotive şi petrol şi gaze

Numărul românilor care au plecat în ultimii doi ani pe poziţii de middle şi top management prin intermediul unei firme locale de relocare a fost mai mare decât numărul străinilor care au venit în ţară, însă această piaţă este în continuare în creştere.

„Am relocat în ultimii doi ani 400 de români în state precum Marea Britanie, Olanda, Belgia, Germania, Elveţia, Sue­dia, China sau în zone precum Africa de Sud. Industriile în care lucrează cei mai mulţi români expaţi, cu joburi de middle şi top management, sunt cele de IT, telecom, auto­mo­ti­ve şi petrol şi gaze“, a spus Elena Antoneac, mana­ger în cadrul companiei care oferă servicii de relocare PIRGROUP România, cu venituri fac­turate de 350.000 de euro anul trecut. În schimb, spune ea, numărul de familii de ex­paţi care au venit în România în aceea­şi perioadă a fost de 180, însă în continuare există un mix pe piaţă. „Străi­nii care vin în Ro­mânia lu­crea­ză în companii din Bu­cureşti sau din Cluj în industrii precum outsorucing sau producţie. Cei mai mulţi sunt nemţi, indieni sau unguri“, a mai spus Elena Anto­neac.

Pentru expaţi, România este o piaţă similară celei din Polonia, atât în materie de aspecte legate de costul vieţii, cât şi în ceea ce priveşte impresiile pe care le au străinii despre ţară înainte să fie relocaţi.

Valoarea pieţei locale a serviciilor de relocare este cuprinsă între 6 şi 9 mil. euro, potrivit jucătorilor de pe această piaţă, tariful mediu al unui proces de relocare fiind de 4.000 de euro. Unul dintre competitorii PICGROUP (com­pania administrată prin intermediul The Partners in Relo­cation Romania S.R.L.) de pe plan local este compania Inter­dean.

Toate stirile sunt pe zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
expaţi,
management,
relocare
/actualitate/400-de-romani-au-plecat-ca-expati-in-europa-asia-si-africa-cele-mai-multe-joburi-sunt-in-it-telecom-automotive-si-petrol-si-gaze-10798296
10798296
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.