LIVE: ZF REAL ESTATE by Storia.ro - Paradoxul pieţei de birouri

1 MAI: Aproape 60.000 turişti sunt aşteptaţi pe litoral. Mamaia şi Vama Veche vor fi pline

Autor: Liviu Iancu Postat la 01 aprilie 2015 35 afişări

Peste 60.000 de turişti sunt aşteptaţi pe litoral de 1 Mai, mai mulţi cu 15% faţă de 2014, cele mai pline staţiuni urmând să fie, potrivit rezervărilor, Mamaia şi Vama Veche, iar pentru prima oară în ultimii ani vor veni şi câteva mii de străini, în special din Marea Britanie, Franţa şi Germania.

"Aplicarea cotei de TVA de 9% pentru pachetele de turism face ca în acest an ofertele hotelierilor să fie mai complexe decât în anii trecuţi. În plus, şi 1 Mai pică într-o zi de vineri, turiştii având trei zile libere consecutiv la dispoziţie. Din aceste motive, avem o creştere a cererii de vacanţe pe litoral pentru 1 Mai cu 15%", a delcarat agenţiei MEDIAFAX Mirela Matichescu, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT).

Anul trecut au ajuns la mare, în minivacanţa de 1 Mai, aproximativ 52.000-53.000 de turişti, potrivit datelor hotelierilor. Dintre aceştia, peste 25.000 au fost în Mamaia.

Nicolae Bucovală, preşedintele patronatului Mamaia, estimează şi în acest an mai mult de 25.000 de turişti în staţiune, urmând să fie ocupate, astfel, toate locurile de cazare. Creşterea din acest an va proveni, în principal, din numărul sensibil mai mare de turişti români în sudul litoralului, dar şi de străini, în principal în Mamaia.

"În acest an aşteptăm pe litoral de 1 Mai peste 3.000 de străini, în principal din Marea Britanie, Franţa şi Germania. Promovarea mai intensă făcută în străinătate anul trecut pentru evenimentele făcute pe lotral la început de sezon îşi arată efectele", a afirmat Matichescu.

Şi evenimentele organizate la începutul lunii mai în sudul litoralului ar putea aduce mai mulţi turişti.

"De 1 Mai avem mai multe evenimente în Mangalia, printre care un festival de maşini tunate şi unul de salsa. Ne aşteptăm ca în staţiunile Neptun-Olimp, Saturn, Jupiter, Venus, Cap Aurora şi Mangalia să avem o creştere a numărului de turişti cu 7%, faţă de cei 22.000 care au venit anul trecut", a spus Cristian radu, primarul Mangaliei.

El a spus că vor veni în staţiune şi câteva sute de străini, în principal din Germania, Olanda, Franţa şi Belgia, pentru tratamente în structurile balneare.

Marius Usturoiu, proprietarul mareea, agenţia care aduce cei mai mulţi turişti pe litoralul românesc, spune că, în ordinea rezervărilor înregistrate până acum, cele mai solicitate hoteluri sunt de 3 şi 4 stele, în special din zona de nord a staţiunii Mamaia, aflate în proximitatea cluburilor.

Majoritatea celor care îşi rezervă minivacanţa de 1 Mai prin agenţii sunt tineri, cu vârste între 28 şi 38 de ani.

Un loc într-un hotel de patru stele în Mamaia poate costa şi 340 de lei pe noapte, la trei stele preţul mediu este de 240 de lei, dar există şi oferte cu 60-70 de lei pe noapte în unităţi de trei stele din sudul litoralului.

"Numărul rezervărilor înregistrate până la acest moment anunţă o creştere de aproximativ 15%. Sunt deja o serie de evenimente în plan local (concerte, festivaluri etc) care atrag în special tinerii români şi, mai nou, şi străini", a mai spus Usturoiu.

Cristian Bărhălescu, directorul agenţiei Icar Tour din Constanţa, spune că toate locurile de cazare clasificate din Vama Veche au fost deja rezervate.

"Vama Veche va fi full. Nu mai sunt locuri libere clasificate pentru 1 Mai de la jumătatea lui martie. Şi Mamaia va fi plină în acea perioadă. La polul opus, nu dau semne de vitalitate Eforie Sud sau Costineşti", a afirmat Bărhălescu.

Anul trecut, aproximativ 90.000 de români şi-au petrecut minivacanţa de 1 Mai în staţiunile din ţară, cu 10% mai puţin decât anul precedent, cheltuind aproximativ 50 milioane de lei pe cazare, masă şi distracţie.

Potrivit patronatelor, numărul turiştilor a scăzut din două motive: în primul rând, ploile care au cuprins toată ţara în acea perioadă şi faptul că anul trecut Ziua Internaţională a Muncii a fost imediat după Paşte, iar mulţi români îşi consumaseră deja bugetul alocat pentru distracţie.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
TURISM,
LITORAL,
1 MAI
/actualitate/1-mai-aproape-60-000-turisti-sunt-asteptati-pe-litoral-mamaia-si-vama-veche-vor-fi-pline-14099366
14099366
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.