Toamna batranului Yen

Postat la 17 noiembrie 2009 98 afişări

Cat de mult se poate indatora o tara industrializata, inainte de limita de la care economia si moneda ei nationala incep sa se incovoaie si apoi sa se franga? Intrebarea aceasta ii framanta pe multi in Japonia. Anii de cheltuieli pentru baraje si cai rutiere costisitoare au umflat datoria publica a tarii la dublul valorii PIB, de cinci mii de miliarde de dolari.

O datorie publica dubla fata de valoarea PIB inseamna de departe cel mai mare raport cunoscut pe plan mondial intre datoria interna si PIB si cea mai mare datorie, in termeni reali, pe care a cunoscut-o vreo tara. Numai dobanda pentru datoria acumulata a consumat o cincime din bugetul Japoniei pentru anul 2008. Cu toate acestea, ministrul de finante Hirohisa Fujii a sugerat recent ca guvernul va lansa o noua emisiune de obligatiuni de cel putin 50 de mii de miliarde de yeni, cam 550 de miliarde de dolari.

"Nu e gresit sa consideram ca deficitul bugetar este un rezultat al recesiunii globale. Acum e momentul sa fim curajosi si sa emitem obligatiuni", le-a spus Fujii reporterilor adunati la o conferinta de presa in Tokio. "Iar cei care spun ca astfel cheltuim banii din pusculita va mint."

Pentru investitorii nelinistiti, nivelul in crestere al datoriei Japoniei e prilej de cosmaruri din cauza posibilitatii unei crize a datoriei publice, atunci cand tara ar deveni incapabila sa achite o parte dintre obligatiunile emise, sau a unei prabusiri destabilizatoare a yenului. Noul guvern de la Tokio, care a repurtat o victorie la limita promovand o agenda sociala ambitioasa si costisitoare, se pregateste sa emita titluri datorie in volum record, depasind totalul sumelor estimate sa fie incasate din taxe si impozite - o premiera dupa anii care au urmat celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
macroeconomie,
Yen,
PIB,
bani,
Credit Suisse
/special/toamna-batranului-yen-5104832
5104832
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.