Spre deosebire de SUA, Europa se bazeaza pe industrie pentru a iesi din criza

Postat la 22 februarie 2010 26 afişări

Companiile europene au gasit un drum diferit catre iesirea din cea mai grava criza economica de la inche­ierea razboiului: modernizeaza si eficientizeaza vechile fabrici in loc sa lase companiile considerate necompetitive sa se prabuseasca.

Fabrica din sticla si otel Siemens din Berlin s-a deschis exact in urma cu o suta de ani. La inceput a produs turbine electrice, apoi munitie in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, dupa care a fost jefuita de sovietici, ceea ce a facut necesar sa fie reconstruita in zorii razboiului rece.

Azi face din nou turbine - doar ca modelele de acum sunt printre cele mai avansate din lume, fiecare capabila sa furnizeze electricitate tuturor celor trei milioane de locuinte din Berlin. "Nu e un muzeu, e un atelier de lucru", spune Michael Schwarzlose, manager de proiect la uzina.

Acelasi lucru ar putea fi spus despre Europa insasi in ciuda suspiciunilor americane ca realitatea ar fi pe dos. Companiile europene s-ar putea sa nu fie chiar atat de agere ca omoloagele lor din Statele Unite, dar in demersul de a pastra locurile de munca in timpul celei mai grave crize economice de la incheierea razboiului, ele au gasit un drum diferit catre redresare. Ele modernizeaza si eficientizeaza vechile fabrici in loc sa lase muncitorii sa plece si sa lase companiile considerate necompetitive sa se prabuseasca.

Companiile europene au platit un pret: profituri si productivitate mai mici decat cele ale competitorilor americani. Dar in vreme ce muncitorii americani se confrunta cu perspectiva unei redresari economice fara crearea de locuri de munca, multi europeni cred ca modelul european merita luat in considerare.

"Companiile americane au fost mai rapide in a-si ajusta forta de munca si mai prompte in protejarea marjelor de profit", spune Gilles Moec, senior economist la Deutsche Bank. Dar asta nu inseamna ca companiile de pe continentul european au ramas in urma cu inovarea, spun expertii.

Americanii considera adesea ca firmele mai noi si mai mici sunt motoarele inovarii si ale crearii de locuri de munca - de aici decizia presedintelui Barack Obama de a crea un program in valoare de 30 de miliarde de dolari ca sa incurajeze creditarea micilor afaceri, ca punct-cheie al planului sau de creare de locuri de munca.

Europa, spre totala deosebire, se bazeaza adesea pe companiile sale mari ca sa sustina atat angajarile, cat si competitivitatea in sectoare industriale importante. O parghie importanta, pe langa alte masuri, ca trecerea pe contracte de munca fractionate, este inovarea in domeniul ecologiei.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
industrie,
fabrici,
Europa,
angajati,
somaj,
criza,
plan,
USA
/special/spre-deosebire-de-sua-europa-se-bazeaza-pe-industrie-pentru-a-iesi-din-criza-5588311
5588311
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.