Seceta pârjoleşte recoltele din SUA şi Europa şi s-ar putea muta în Asia şi Australia, în plină criză economică şi financiară

Autor: Vlad Popescu Postat la 31 iulie 2012 74 afişări

Europa se zbate în recesiune, iar criza datoriilor de stat se apropie de aniversarea a trei ani de la debut. Un şomaj încăpăţânat a pus stăpânire pe Statele Unite, pe fondul unei reveniri economice nehotărâte.

Marile pieţe emergente, de la giganţii asiatici China şi India la Rusia, Turcia, Brazilia sau Mexic, se pregătesc pentru încetinirea semnificativă a creşterii economice şi, spun unii, chiar pentru aterizări dure. La toate acestea s-ar putea adăuga o criză alimentară sau cel puţin creşterea puternică a preţurilor la hrană, cu presiunile inflaţioniste implicite. Seceta mătură de câteva săptămâni Statele Unite, Europa şi o parte din Asia, distrugând recoltele şi împingând cotaţiile internaţionale ale unor mărfuri esenţiale, precum porumbul sau soia, la noi recorduri.

Meteorologii anunţă posibila formare, în acest an, a fenomenului climateric El Niño, care ar pârjoli Asia şi Australia. El Niño este cauzat periodic, odată la aproximativ 5 ani, de încălzirea Oceanului Pacific, iar efectele fenomenului sunt resimţite peste tot în lume, fie prin secetă, fie prin precipitaţii excesive.SUA, cel mai mare producător de porumb din lume, trece prin cea mai severă secetă din 1956. Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură din cadrul ONU a avertizat la începutul lunii iulie că situaţia din Statele Unite poate declanşa o creştere susţinută a preţurilor alimentelor la nivel global până în luna octombrie.

Preţurile la porumb şi soia au crescut în aceste zile la noi maxime record pe bursa de mărfuri de la Chicago, cea mai mare din lume, iar grâul se tranzacţionează la cele mai ridicate cotaţii din ultimii patru ani. Datele Departamentului Agriculturii de la Washington indică cel mai slab an agricol din 1988 pentru SUA."Temperaturile au depăşit 100 de grade Fahrenheit (37 grade celsius - n.r.) în fiecare zi, iar unele zone n-au mai văzut ploi de 30 de zile. Pierderile la recoltele de porumb şi soia continuă să se acumuleze, iazurile au secat şi sunt probleme cu puţurile în mai multe state", notează, într-un raport preluat de Bloomberg, Richard Heim de la Centrul Naţional pentru Date Climatice din Carolina de Nord.

"USDA (Departamentul Agriculturii din SUA - n.r.) ia toate măsurile posibile pentru a ajuta agricultorii în aceste vremuri dificile", a declarat secretarul general pentru agricultură, Tom Vilsack într-un comunicat transmis de minister. Vilsack a cerut Congresului să ia măsuri "cât mai urgent" şi pentru distribuirea de ajutoare către crescătorii de animale."Fără ajutoare, aceşti crescători nu au altă opţiune decât lichidarea (sacrificări - n.r.), într-o perioadă în care preţurile vor fi cu mult mai mici", a spus oficialul american.

Consiliul Internaţional pentru Cereale (CIC), cu sediul la Londra, a revizuit în scădere cu 50 milioane de tone, la 300 milioane tone, prognoza privind recolta de porumb a Statelor Unte în anul agricol 2012-2013, potrivit Bloomberg. Noua estimare ar reprezenta o scădere de 14 milioane tone faţă de producţia de anul trecut. Instituţia a reevaluat în minus cu aproape 54 milioane de tone prognoza privind recolta mondială de porumb în anul agricol 2012-2013, la 863,5 milioane tone. Producţia globală de grâu ar urma să scadă cu peste 30 milioane de tone faţă de sezonul 2011-2012, la 664,6 milioane tone, estimează instituţia.

În paralel cu seceta din Statele Unite, Europa gâfâie într-un val de căldură care pârjoleşte recoltele, din Italia până în România, Ucraina şi chiar Rusia, fiind resimţit până dincolo de Marea Caspică, în Kazahstan.CIC a redus cu 3 milioane de tone estimarea privind recolta de porumb a Ucrainei în sezonul actual, la 21 milioane tone, în timp ce prognoza pentru producţia de grâu a Rusiei a fost coborâtă cu 4 milioane tone, la 45 milioane tone, faţă de 56 milioane tone în 2011-2012. Situaţia este mai gravă în Kazahstan, unde producţia de grâu ar urma să fie mai redusă cu aproape 50% decât anul trecut, la 12 milioane de tone, faţă de 22,7 milioane, potrivit instituţiei de la Londra.

În Uniunea Europeană, producţia de porumb la hectar va scădea în medie cu 12% faţă de anul trecut, la 6,73 tone, cel mai redus nivel din 2007, potrivit unui raport recent al departamentului de monitorizare a recoltelor din cadrul Comisiei Europene, MARS. Instituţia şi-a redus cu 8,8% estimările înaintate în luna iunie, după apariţia secetei în ţări ca Italia, România sau Ungaria.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
seceta,
recolte,
apa,
Asia
/special/seceta-parjoleste-recoltele-din-sua-si-europa-si-s-ar-putea-muta-in-asia-si-australia-in-plina-criza-economica-si-financiara-9909845
9909845
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.