Româncele sunt cele mai frumoase. Mit sau realitate?

Autor: Razvan Muresan Postat la 01 februarie 2012 2914 afişări

Româncele sunt cele mai frumoase. Mit sau realitate? Ce părere aveţi?

"Fetele din Romania au grija de felul in care arata, uneori cu prea multa atentie. Inca de tinere, sunt preocupate de aspectul fizic si merg in saloane de infrumusetare", scrie Peter Finch pe unul din blogurile despre femeile din Europa. Totusi, romanii se afla pe penultimul loc intr-un studiu realizat in 13 tari din Europa de Sud-Est, in functie de cati bani sunt cheltuiti anual pe produse cosmetice si de ingrijire personala. Astfel, romancele aloca 32 de euro anual pentru cosmetice, adica mai putin de trei euro pe luna, potrivit unor date furnizate de compania L'Oréal.

"Spre deosebire de femeile din alte tari europene, romancele sunt avantajate genetic si, mai mult, au o dorinta suplimentara de a se ingriji de aspectul fizic. Potrivit calculelor firmei noastre, circa 10% din bugetul unei femei din mediul urban se indreapta catre produse cosmetice, dar, daca luam in calcul si mediul rural, procentul scade semnificativ", spune Dana Tudorache, director general al The Body Shop. "Nu stiu daca e vorba de avantaj genetic, ci poate de latura latina a natiei", completeaza designerul Maria Lucia Hohan.

Ca sa vedem cat sunt de frumoase romancele, am discutat si cu chirurgii esteticieni pentru a afla cat de des si mai ales cat de complexe sunt interventiile pe care le sufera. Doctorul Valcu Marek sustine ca este dificil sa estimam daca numarul de operatii estetice din Romania este mai ridicat decat cel din alte tari, dar, in opinia sa, 80% dintre romance si-ar face o operatie. "In momentul de fata, din zece femei care se opereaza, patru recurg la implat mamar, trei la rinoplastii, iar restul la liposuctii sau alte interventii. Romancele sunt femei frumoase, dar este important sa-si puna mai bine in evidenta atuurile", declara Marek.

Dincolo de aceste pareri, statistica ultimilor zece ani arata ca in cadrul concursului Miss World, la care participa anual cele mai frumoase femei din tarile lumii, Romania a obtinut o singura data o pozitie importanta, respectiv locul doi in 2006, prin satmareanca Ioana Boitor. In restul editiilor, tara noastra nu a reusit sa aiba nici macar o concurenta printre finaliste.

Sociologul Alfred Bulai observa ca toate femeile dintr-o societate sunt frumoase, fiind, de fapt, o chestiune de mandrie pe care o au toate popoarele. "E un comportament sociologic numit etnocentrism prin care ne definim spatiul si cultura in sens pozitiv: tara si femei frumoase. Pana si beduinul zice ca femeia din tribul lui e cea mai frumoasa.

E clar ca ne valorizam universul si asta tine si de sanatatea unei societati, pentru ca e destul de aiurea sa crezi ca traiesti in cea mai urata lume posibila", explica Bulai. Si sociologul Mircea Kivu observa grija romancelor fata de aspectul fizic in public, dar si tinuta mai provocatoare fata de femeile din Occident, fenomen care se accentueaza cu cat mergem mai inspre est, fie ca vorbim despre moldovence sau rusoaice. "Este normal sa-i sara in ochi strainului femeia din Romania prin simplul fapt ca nu e obisnuit cu stilul de aici", conchide Kivu, explicand astfel perceptia subiectiva a strainilor, precum Peter din debutul articolului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
special,
mituri,
romance,
frumusete
/special/romancele-sunt-cele-mai-frumoase-mit-sau-realitate-9196860
9196860
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.