Revolta online a proletarilor chinezi

Postat la 05 iulie 2010 26 afişări

Revoltele contra conditiilor de munca ale lucratorilor din China au loc intr-un context neasteptat de bine garnisit tehnologic, cu SMS-uri si filmulete urcate pe diverse site-uri si bine supravegheata din umbra de guvernul chinez.

Cei 1.700 de muncitori care au facut greva la fabrica de componente auto Honda Lock din Zhongshan sunt in mare parte imigranti saraci, cu cel mult gimnaziul la baza. Dar sunt surprinzator de in pas cu noutatile tehnologice.

La cateva ore dupa ce au inceput una dintre cele mai recente greve, ei au inceput sa puna pe internet detalii minutioase despre protestul lor, raspandind vestea despre el nu doar in randul colegilor de la fabrica, dar si printre ceilalti muncitori nelinistiti si gata de greva din restul Chinei.

Prin intermediul unor mesaje text trimise de pe telefonul mobil, ei i-au indemnat pe colegii de la alte uzine sa reziste presiunilor venite din partea sefilor. S-au logat pe un site controlat de guvern - workercn.cn - care se transforma tot mai mult intr-un hub digital pentru miscarea muncitoreasca. Si, inarmati cu calculatoare, ei au incarcat pe site filmulete in care se vede cum angajatii de la securitatea fabricii ii agreseaza pe angajati. "Am filmat greva cu telefoanele mobile si am decis sa urcam filmuletele pe site, ca sa vada si altii cum am fost noi tratati", spune un angajat de 20 de ani de la Honda, care a cerut sa nu i se dea numele, de frica represiunilor.

Muncitorii nemultumiti de la aceasta fabrica din sudul tarii au luat exemplu de la alte grupuri online de grevisti de la alte fabrici Honda, care de-a lungul lunii mai au deschis forumuri pe internet si au facut site-uri pe care publicau cele mai recente informatii despre propria lor lupta cu producatorul japonez asupra salariilor si a conditiilor de munca.

Ei au reusit insa sa atinga o retea comunicationala mai larga, permitandu-le muncitorilor din intreaga China sa le impartaseasca doleantele si strategiile. Unii lideri grevisti spun ca petrec mare parte din timp cautand pe internet informatii despre legislatia muncii din tara lor.

Cu telefoanele mobile si tastaturile pregatite, membrii miscarii muncitoresti care ia nastere acum par sa fenteze deocamdata cenzura oficiala, in efortul lor de a atrage un sprijin mai larg pentru ceea ce numesc un razboi impotriva corporatiilor lacome si a aliatilor lor din administratia locala.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
special
/special/revolta-online-a-proletarilor-chinezi-6480518
6480518
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.