Regele escrocilor vorbeşte din închisoare: „La naiba cu victimele mele! I-am dus în spate 20 de ani şi acum am luat 150 pentru ei"

Autor: Vlad Popescu Postat la 20 mai 2013 7872 afişări

De la miliardar în dolari Bernard Madoff, autorul uneia dintre cele mai răsunătoare fraude din istoria Wall Street, câştigă acum 40 de dolari pe lună pentru muncă necalificată în penitenciar.

Regele escrocilor vorbeşte din închisoare: „La naiba cu victimele mele! I-am dus în spate 20 de ani şi acum am luat 150 pentru ei"

"LA ÎNCEPUT LUCRAM CA FUNCŢIONAR ÎN COMISARIATUL ÎNCHISORII. ACUM M-AU PUS SĂ AM GRIJĂ DE TELEFOANE ŞI CALCULATOARE", se plânge Madoff într-o convorbire telefonică cu CNN Money de la penitenciarul din statul Carolina de Nord unde ispăşeşte o pedeapsă de 150 de ani, echivalentă cu închisoarea pe viaţă.

Strâmtorat, Madoff a fost nevoit să sune cu taxă inversă pentru a vorbi cu jurnaliştii. Fost investitor respectat, el reclamă că jobul la care a fost repartizat constă în curăţarea şi întreţinerea telefoanelor şi calculatoarelor, fără a presupune expertiză tehnică.

În vârstă de 75 de ani, deţinutul #61727-054 de la Complexul Federal de Corecţie Butner a fost închis până în anul 2139, după ce a pledat în 2009 „vinovat„ într-o fraudă de tip piramidal de 17,5 miliarde de dolari, desfăşurată în cursul a 20 de ani, timp în care mii de investitori, de la persoane particulare la fonduri de pensii, şi-au pierdut averile şi proprietăţile.

La închisoare, Madoff spune că lucrează „câteva ore pe zi„, iar în restul timpului se luptă cu mustrările de conştiinţă.

„De obicei mă trezesc la 4:30 dimineaţa pentru că nu pot să dorm„, afirmă condamnatul.

Închis într-o secţie de securitate medie, condiţiile din penitenciar nu îi priesc fostului miliardar. După ce schema Ponzi masivă pe care a coordonat-o a fost dezvăluită în 2008, Madoff şi apropiaţii săi au pierdut majoritatea proprietăţilor, inclusiv un penthouse de 7 milioane de dolari situat în Manhattan, o casă de vacanţă în Montauk, New York, locuinţe în Florida şi Franţa şi iahtul denumit „The Bull„ (taurul - n.r.).

Madoff a încercat din greu să-şi izoleze familia de consecinţele faptelor sale, însă nu a reuşit. În 2010, fiul său cel mare Mark s-a spânzurat la aniversarea a exact doi ani de la arestarea tatălui. „Sunt responsabil pentru moartea fiului meu Mark şi îmi este foarte, foarte greu. Trebuie să trăiesc cu asta. Să trăiesc cu remuşcările, cu durerea pe care am provocat-o familiei mele, dar şi victimelor„, se plânge Madoff.

FRATELE SĂU, PETER MADOFF, ÎN VÂRSTĂ DE 67 DE ANI, ISPĂŞEŞTE O PEDEAPSĂ DE 10 ANI ÎNTR-UN PENITENCIAR FEDERAL DE SECURITATE MEDIE DIN CAROLINA DE SUD, vinovat pentru muşamalizarea escrocheriei timp de mai mulţi ani. „Evident, cea mai mare durere este că sunt departe de familia mea. Am o căsnicie de 50 de ani, suntem foarte apropiaţi", spune Bernard. Madoff povesteşte că totul a început în 1987, cu crahul din „Lunea Neagră„, o cădere abruptă a bursei de la New York care i-a afectat grav afacerile, după care nu a mai reuşit să îşi revină. Fostul manager de investiţii susţine că atunci a transformat pentru prima dată clienţii în victime, insistând însă că nu a avut intenţia ca situaţia să se prelungească.

„Sigur că nu am avut niciodată intenţia să se întâmple aşa ceva. Credeam că voi face faţă, că situaţia este numai temporară, însă a devenit din ce în ce mai rău şi nu am avut curajul să recunosc ceea ce am făcut. S-a creat o problemă gravă", îşi aminteşte el. Multe dintre victimele „problemei majore" a lui Madoff au arătat deschis că doresc ca acesta să sufere în spatele gratiilor. Însă Mike De Vita, consultant în afaceri care şi-a pierdut o parte din avere în schema Ponzi descoperită de autorităţi în 2007, consideră că viaţa pe care o duce acum fostul investitor „este chiar bună, din anumite puncte de vedere". De Vita nu crede că Madoff are într-adevăr remuşcări, nici măcar în privinţa familiei, şi crede că mustrările de conştiinţă invocate de acesta sunt vorbe goale.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bernard madoff,
special,
fraude,
istorie
/special/regele-escrocilor-vorbeste-din-inchisoare-la-naiba-cu-victimele-mele-i-am-dus-in-spate-20-de-ani-si-acum-am-luat-150-pentru-ei-10888327
10888327
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.