Povestea omului cunoscut în lumea afacerilor drept "Darth Vader"

Autor: Ioana Matei Postat la 02 octombrie 2016 641 afişări

Povestea omului cunoscut în lumea afacerilor drept "Darth Vader"

Dr. John C. Malone este preşedintele consiliului director al gigantului mass-media Liberty Media Corporation, Liberty Interactive Corporation (care deţine acţiuni în diferite companii de comerţ video şi digital), Liberty Broadband Corporation şi în grupul de telecomunicaţii şi servicii TV Liberty Global. Deţine totodată 49% din postul de televiziune Starz şi 29% din Discovery Communications. Malone ocupă locul 184 pe lista miliardarilor lumii, cu o avere estimată la şapte miliarde de dolari.

John C. Malone s-a născut la data de 7 martie 1941 în Milford, Connecticut. În 1959 a absolvit şcoala Hopkins din New Haven, Connecticut, iar în 1963 universitatea Yale, cu specializarea inginerie şi economie. Şi-a consolidat pregătirea teoretică printr-un program masteral în inginerie electrică la Universitatea John Hopkins, şi prin studii doctorale în cercetări operaţionale la John Hopkins, program pe care l-a absolvit în 1967.

Malone şi-a început cariera în 1963, în strategie economică, cercetare şi dezvoltare în cadrul laboratoarelor Bell Telephone ale grupului de telecomunicaţii american AT&T. Cinci ani mai târziu, s-a alăturat McKinsey & Company; peste doi ani, devenea vicepreşedinte al grupului General Instrument Corporation. Timp de 24 de ani (1973-1996) a fost peşedinte şi CEO al Tele-Communications (TCI); la 29 de ani, devenea CEO al companiei, atunci împovărată de datorii, iar între 1996 şi 1999, când TCI a fuzionat cu AT&T, a fost preşedinte şi CEO al TCI. În 1998 a vândut compania pentru 48 de miliarde de dolari. În cei 25 de ani în care s-a aflat la conducerea TCI, a construit frenetic un monopol în pieţele media şi cablu.

Potrivit cărţii „Cable Boy: John Malone and the Rise of the Cable Business“, scrisă de editorul The Wall Street Journal Mark Robichaux, Malone este „un erou complicat, concentrat şi perseverent, care şi-a construit imperiul prin inteligenţă, înţelegeri financiare complicate care au ocolit regulile băncilor şi taxele şi au îmbogăţit mare parte din acţionari“.

În 2005, Malone deţinea 32% din compania media News Corporations şi chiar dacă doar jumătate din aceste acţiuni îi ofereau dreptul de vot, Rupert Murdoch era constant îngrijorat că ar putea pierde controlul companiei sale în favoarea lui Malone.

Deţine şi suprafeţe vaste de pământ, pe care se află şi Silver Spur Ranches, o companie de ferme de vite răspândite în Wyoming, New Mexico şi Colorado. Din 1 februarie 2011, a devenit cel mai mare proprietar de teren din Statele Unite ale Americii, cu 8.500 de kilometri pătraţi de teren deţinuţi.

Malone este recunoscut şi pentru faptul că evită lumina reflectoarelor şi stilul de viaţă luxos: un exemplu este faptul că îşi duce familia în vacanţe într-o rulotă. În mediul de afaceri şi-a dobândit porecla de „Darth Vader“, oferită de Al Gore în perioada în care era şeful TCI şi încerca să înfrângă regulile de must-carry care protejau broadcasterii; bătălie pe care, în cele din urmă, industria de cablu a pierdut-o în 1997 la Curtea Supremă.

În mai 2015, Malone a arătat încă o dată de ce este cel mai puternic om de afaceri din piaţa de cablu, după ce Charter Communications a anunţat că va prelua Time Warner Cable şi Bright House Networks într-o tranzacţie estimată la 71 de miliarde de dolari. Dacă aceasta va fi finalizată, noua entitate va fi a doua cea mai mare companie de cablu din SUA. Malone deţine deja procente importante de acţiuni în Discovery Communications, Lions Gate Entertainment şi canalul de TV Starz.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.