Nu conteaza de ce esti ingrijorat, raspunsul salvator este aurul

Postat la 28 iunie 2010 35 afişări

E ceva care aduce cu framantarea unei multimi urmarite de apocalipsa, un pariu ca totul va merge prost. Nu conteaza din ce motiv esti ingrijorat, raspunsul corect este aurul.

Inflatie, deflatie, datorie guvernamentala sau prabusirea euro, nu conteaza: toata aceasta paleta de ingrijorari a dat startul unei curse pentru aur, ducand pretiosul metal la maxime istorice si aratand cum temerile referitoare la economie s-au mutat dintr-o zona a specialistilor spre zona oamenilor obisnuiti.

Iar cei care tezaurizeaza aur, adesea catalogati drept ciudati care aduna lingouri in pivnita, se bucura de momentul lor de glorie. "Mi se pare ca ne aflam intr-o lume in care o multime de greseli se intorc sa-si ia nota de plata", e de parere John Hathaway, managerul fondului Tocqueville Gold. "Aurul e un refugiu sigur."

Cei mai vizibili noi entuziasti ai aurului merg de la dreapta, de la comentatorul Glenn Beck al Fox News, pana la stanga, la finantistul George, si chiar si unii ganditori la rece de pe Wall Street dezvolta un soi de febra a aurului. Desi exprimarile lor pot sa difere, toti impartasesc o viziune comuna - ca refugiul in aur, vechi de cand lumea, e din nou la moda, in special pe masura ce alte active, ca actiunile si monedele nationale, dau semne de slabiciune.

Acum, investitorii individuali le urmeaza exemplul in lumea intreaga. Monetaria Statelor Unite a ramas fara monede de aur, iar cea din Africa de Sud a crescut luna trecuta cu 50% productia de la Krugerrand, la cel mai ridicat nivel din ultimii 25 de ani, ca sa faca fata cererii europene.

Criza datoriilor din Europa si continua prabusire a cotatiilor euro si, mai deunazi, a dolarului ca urmare a deciziei Chinei de a face cursul de schimb ceva mai flexibil sunt cele mai recente motive care au dus saptamanile trecute la cresterea cotatiei aurului pana la 1.264,9 dolari pe uncie; dar cea mai mare ingrijorare este ca in Statele Unite, datoria guvernamentala a devenit nesustenabila si ca ziua cand se va ajunge in colaps se apropie. Vanzarile de monede de o uncie de aur ale Trezoreriei americane s-au triplat in mai fata de luna anterioara.

Daca guvernele tiparesc mai multi bani ca sa-si achite datoriile, pasul logic e ca inflatia va distruge valoarea dolarului, a euro si a altor valute - prin urmare valoarea aurului va creste. Mai mult, dat fiind ca impozitele nu prea mai pot creste si cum Europa merge cumva pe sarma, ceea ce era de negandit - incapacitatea de plata a datoriilor unei tari sau colapsul sistemului de creditare - a devenit deodata plauzibil.

Cumparatorii de aur au fost intotdeauna motivati de frica, asta e sigur. Ce s-a schimbat e ca unii dintre cei mai respectati investitori de pe Wall Street au trecut acum in randul celor care se tem. "In ultimii ani am trecut de la o bula la alta si de la o injectie de salvare financiara la cealalta", a spus luna trecuta intr-un discurs David Einhorn, manager de fond din New York care a fost printre primii prooroci ai prabusirii Lehman Brothers. "Pozitiile noastre pe aur reflecta ingrijorarile ca politicile fiscale si monetare nu sunt suficient de bine strunite pentru a evita o noua posibila criza".

Cititi articolul integral in editia tiparita a BUSINESS Magazin.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
aur,
bani,
inflatie,
lingouri,
pret,
cotatie,
crestere,
special
/special/nu-conteaza-de-ce-esti-ingrijorat-raspunsul-salvator-este-aurul-6446994
6446994
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.