Multitaskingul ne face mai stresati

Postat la 21 iunie 2010 16 afişări

E bine sa ne verificam e-mail-ul tot la cateva minute si sa folosim mai multe gadgeturi deodata ca sa primim informatie? Desi multi spun ca multitaskingul ii face mai productivi, studiile arata opusul.

Oamenii de stiinta spun ca aceia care se impart in prea multe activitati prea mult timp se concentreaza de fapt mai greu, nu mai pot discerne informatiile irelevante si sunt mai stresati.

Cand in urma cu cativa ani, i-a sosit in inbox unul dintre cele mai importante e-mail-uri pe care le-a primit in viata lui, Kord Campbell nu l-a observat. Nu doar o zi sau doua, ci 12 zile. Intr-un final l-a vazut pe cand rascolea e-mail-urile mai vechi: era de la o companie mare care voia sa-i cumpere startup-ul de internet.

Mesajul i-a scapat din mijlocul unui torent de comunicatii electronice: doua ecrane de computer impanzite cu pagini de e-mail, mesagerie instant, chat, un browser web si codul de programare la care lucra.

Desi in cele din urma a reusit sa salveze afacerea de 1,3 milioane de dolari, cerandu-si scuze companiei care-l contactase, Campbell continua sa se lupte cu efectele avalansei informationale. Chiar si dupa ce inchide calculatorul, inca sufera de pe urma excitatiei pe care i-o provoaca gadgeturile sale electronice: uita intalniri la cina si are probleme in a se concentra cand e cu familia. Sotia lui, Brenda, se plange ca "pare ca si cum n-ar fi cu totul aici".

Asa se comporta creierul nostru in relatia cu computerele.Oamenii de stiinta spun ca baleierea printre e-mail-uri, telefoane si alte informatii care ne parvin poate schimba modul cum ne comportam si cum gandim. Capacitatea noastra de concentrare este diminuata de afluxul de informatii. Acestea stimuleaza un instinct primar de a raspunde la oportunitatile si amenintarile imediate. Stimularea provoaca excitatie nervoasa - o crestere a nivelului de dopamina - despre care cercetatorii spun ca poate da dependenta. In absenta ei, oamenii se simt plictisiti.

Desi multi oameni spun ca multitaskingul ii face mai productivi, studiile arata opusul. Oamenii de stiinta spun ca aceia care se impart in prea multe activitati prea mult timp se concentreaza de fapt mai greu, nu pot discerne informatiile irelevante si sunt mai stresati. Iar oamenii de stiinta au descoperit ca si dupa ce a renuntat la multitasking, un astfel de om are o gandire fracturata si continua sa sufere de lipsa de concentrare. Cu alte cuvinte, asa arata creierul nostru in lipsa computerelor.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
New York Times,
tehnologie,
multitasking
/special/multitaskingul-ne-face-mai-stresati-6430802
6430802
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.