Miracolul galic

Postat la 22 martie 2010 16 afişări

Grecia se zbate sa depaseasca actualul impas financiar, Marea Britanie se confrunta cu deficite si datorii comparabile cu ale Greciei, Spania si Portugalia privesc nelinistite, Suedia recade in recesiune, Germania s-a trezit cu un deficit bugetar record. In tot acest context, pozitia Frantei le pare unora solida si chiar inteleapta.

Traditia de 320 de ani a companiei franceze HB-Henriot din Quimper, cel mai mare producator artizanal de faianta, nu i-a asigurat nicidecum protectie impotriva puternicei concurente asiatice, a unui euro puternic si a crizei economice prin care au trecut principalele sale piete de export.

Aceasta combinatie toxica ar fi dus-o probabil la disparitie, dar HB-Henriot e o companie franceza si guvernul de la Paris a intervenit salvand compania si pe cei 54 de angajati. Ca parte a unui program national de sustinere a companiilor, guvernul a accelerat platile si rambursarile de taxe, a amanat incasarea unor taxe, a oferit subventii pentru fiecare angajat pastrat si a oferit garantii pentru creditele pentru firmele mici si mijlocii.

Compania este un exemplu pentru felul cum Franta s-a dovedit surprinzator de stabila in furtuna economica europeana. n vreme ce Grecia se zbate ca sa evite falimentul sau apelul la salvarea cu banii altora, Spania si Portugalia privesc nelinistite, Suedia recade in recesiune, Germania s-a vazut cu un deficit bugetar record, iar Marea Britanie se confrunta cu deficite si datorii comparabile cu ale Greciei, situatia Frantei pare solida. A fost prima tara occidentala care a iesit din recesiune in ultimul trimestru al lui 2009 si a continuat sa afiseze o relativa soliditate, pe cand Germania si celelate economii mari ale Europei se confrunta cu perspectiva unui nou regres.

Pe cand criza se adancea in 2008, Franta a dezvoltat o strategie care se concentra pe salvarea companiilor si a locurilor de munca, uneori spre iritarea partenerilor sai europeni; a impulsionat investitiile in crearea de noi locuri de munca, a sprijinit bancile si le-a presat sa acorde imprumuturi si a permis ca deficitul sau bugetar sa ramana pentru inca cativa ani binisor peste limitele zonei euro.

Franta a fost de asemenea norocoasa pentru ca nu a fost nici concentrata pe exporturi, ca Germania, si nici atat de puternica precum Marea Britanie sau Statele Unite. Alexandre Delaigue, economist si autor al blogului Econoclaste, spune frust ca "Franta a fost afectata mai putin pentru ca imobiliarele erau aici mai putin importante decat in Spania sau in Irlanda, sectorul financiar mai putin dezvoltat decat in Marea Britanie si pentru ca era mai putin expusa la Europa de Est decat Germania".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/miracolul-galic-5759666
5759666
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.