Lectie pentru Romania: Economia sud-americana creste. Dar cu ce pret?

Postat la 19 iulie 2010 111 afişări

America Latina, impovarata in trecut de falimente nationale din cauza datoriilor, de devalorizari ale monedelor nationale si de solicitari de salvare financiara adresate tarilor bogate, trece acum printr-o perioada de crestere economica robusta, pe care statele din emisfera nordica au toate motivele s-o invidieze.

"In timp ce Statele Unite si Europa se lupta cu deficitele mari si cu amenintarile la adresa fragilei lor redresari dupa criza, regiunea Americii Latine este surpriza momentului.

Cererea puternica de materii prime venita din Asia, ca de pilda pentru minereul de fier, combinata cu politicile din cateva economii ale Americii Latine, de control al deficitelor si de pastrare a unei inflatii reduse, incurajeaza investitiile si alimenteaza mare parte a acestei cresteri. Banca Mondiala estimeaza ca economia regiunii va creste in 2010 cu 4,5%.

Recentele date privind cresterea economica din America Latina au depasit si asteptarile multora dintre guvernele din regiune. Brazilia, cea mai mare putere a semicontinentului, conduce plutonul regional al celor care si-au revenit dupa criza financiara mondiala din 2009, crescand in primul trimestru cu 9% fata de aceeasi perioada din anul trecut. Banca centrala a Braziliei a anuntat ca la sfarsitul anului s-ar putea inregistra 7,3% crestere a PIB, cel mai rapid ritm din ultimii 24 de ani.

Dupa o contractie abrupta anul trecut, economia Mexicului a crescut cu 4,3% in primul trimestru si ar putea ajunge la 5% la sfarsitul anului, potrivit estimarilor guvernului, o performanta posibil mai buna chiar decat cea a Statelor Unite.

Tarile mai mici cresc si ele repede. In Peru, unde sunt inca vii amintirile unei tari naucite de hiperinflatie si de un razboi sangeros de doua decenii cu rebelii maoisti, soldat cu circa 70.000 de victime, produsul intern brut a crescut cu 9,3% in aprilie fata de aceeasi luna a anului trecut.

"Suntem probabil martorii celor mai bune conditii economice din Peru din viata mea", spune Mario Zamora, 70 de ani, proprietarul a sase farmacii in Los Olivos, o suburbie aglomerata din nordul Limei unde s-au asezat mii de imigranti saraci din zonele de mare altitudine ale tarii.

Un local Domino's Pizza concureaza pentru clienti cu un lant de restaurante cu specific peruano-chinezesc numite chifas. Taxiurile pe motociclete duc pasagerii la cluburile de noapte. In jurul farmaciilor lui Zamora, forfota este continua, iar competitia, in forma unui nou-aparut lant de farmacii chilian, il pandeste de dupa colt.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/lectie-pentru-romania-economia-sud-americana-creste-dar-cu-ce-pret-6585296
6585296
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.