Efectul Obelix - Depardieu renunţă pentru bani la valorile democraţiei

Autor: Marius Oncu Postat la 16 ianuarie 2013 72 afişări

Francezii sunt în general un popor cu opinii puternice, iar, în contextul crizei economice, tot mai multe controverse sunt generate de ideea transferului unei poveri sociale mai mari asupra bogaţilor. În primele zile ale acestui an însă, când actorul Gérard Depardieu, cunoscut pentru rolul lui Obelix, şi-a primit paşaportul rusesc, în încercarea de a fugi de taxele prea mari din Franţa, presa din întreaga lume a fost scandalizată, inclusiv cea de limbă engleză, care anterior a ironizat politicile statului francez.

FUGA DE TAXE NU ESTE NIMIC NOU ÎN EUROPA. Pe parcursul anilor, ţările europene au încercat tot timpul să-şi "fure" una alteia bogaţii prin oferte de taxe mai favorabile şi implicare mai redusă a statului în economie. Orientarea marelui actor francez către Moscova pare să fi depăşit, însă, o limită în mintea multor oameni. Este acceptabil să fugi de taxe în alte ţări, dar nu şi să devii cetăţean al unei dictaturi pentru a evita să plăteşti mai mult.

Depardieu, cu o avere estimată la 120 de milioane de euro, a fost criticat că mutându-se din Franţa în Belgia a pus banii mai presus de ţara natală, însă prin paşaportul obţinut din partea Rusiei, pare să fi pus banii inclusiv deasupra democraţiei şi valorilor occidentale privind drepturile şi libertăţile individuale.Plecarea lui Depardieu din Franţa pentru a evita plata taxelor nu este un caz singular. Mai mulţi milionari s-au mutat în diferite ţări, inclusive vecine Franţei. Inclusiv partenerul lui Depardieu din comediile cu gali şi romani, Christian Clavier - în rolul lui Asterix - s-a mutat la Londra.

OBELIX ŞI-A GĂSIT UN NOU ASTERIX

Problemele lui Depardieu şi ale celorlalţi francezi bogaţi au început în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din 2012. François Hollande, câştigător în faţa lui Nicolas Sarkozy, a promis francezilor că bogaţii vor purta o parte mai mare din povara crizei. Una dintre măsuri a fost ridicarea la 75% a taxei pentru persoanele cu venituri de peste un milion de euro.

Ca mulţi alţi milionari francezi care s-au orientat către ţări vecine cu taxe mai "blânde", Depardieu a vizat ca refugiu Belgia. Belgia nu este un paradis fiscal, însă spre deosebire de Franţa, cota maximă de impozitare este de circa 50%, iar câştigurile de capital nu sunt taxate. În comparaţie, această rată se situează la numai 13% în Rusia.

Decizia lui Depardieu de a-şi muta rezidenţa în Belgia a atras în Franţa critici dure, inclusiv din partea premierului Jean-Marc Ayrault, care l-a catalogat pe actor ca "patetic" şi "lipsit de patriotism". Obelix a replicat că în 45 de ani a plătit în Franţa taxe de 145 de milioane de euro şi a ameninţat că va renunţa la paşaportul francez.

Nemulţumit de rezidenţa în Belgia, Depardieu a cerut şi a primit cetăţenie rusească în mai puţin de o lună. Documentul a fost acordat la decizia preşedintelui rus, Vladimir Putin pentru servicii deosebite aduse cinematografiei. În mod normal, un cetăţean străin trebuie să locuiască cinci ani în Rusia pentru a putea primi cetăţenie.

Momentul întâlnirii lui Putin cu Depardieu, destinat presei, a părut a fi un scenariu comic devenit realitate, potrivit agenţiei de presă Bloomberg. "În timp ce se îmbrăţişau, păreau a fi Asterix şi Obelix, cei doi războinici gali din benzile desenate: actorul Gerard Depardieu cu o alură de urs şi scundul şi energeticul preşedinte rus Vladimir Putin", notează agenţia.

CU JUSTIŢIA FRANCEZĂ PE URME

"Ador ţara voastră, Rusia, poporul, istoria, scriitorii. Îmi place să fac filme aici. Iubesc cultura Rusiei, modul vostru de a gândi. Tatăl meu a fost odată comunist. Şi asta face parte din cultura mea", a scris Depardieu într-o scrisoare către un post de televiziune din Rusia.

COMUNISM, TRÈS BIEN, DAR SĂ FIE CU TAXE MICI PENTRU BOGAŢI. Spectacolul oferit de Depardieu în Rusia la început de an a inclus o cină cu Putin, apariţii la televizor, dar şi o plimbare prin foarte puţin cunoscuta regiune Mordovia din Rusia Centrală, la aproximativ 400 de kilometri de Moscova.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Obelix,
Putin,
paşaport
/special/efectul-obelix-depardieu-renunta-pentru-bani-la-valorile-democratiei-10475629
10475629
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.