Cum vrea China sa treaca de la rosu la verde

Postat la 24 mai 2010 60 afişări

China consuma tot mai multa energie si elimina tot mai multe gaze cu efect de sera, desi s-a angajat sa-si reduca drastic amprenta de carbon. Liderii de la Beijing nu mai par atat de optimisti ca-si pot atinge obiectivele de mediu fixate prin propriul plan cincinal; singura scapare ar fi o recalibrare a statisticilor pe ultimii ani, astfel incat raportul final sa iasa cum isi doresc conducatorii.

Chiar daca China si-a fixat tinte ambitioase in productia de energie verde si in reducerea gazelor cu efect de sera, nevoia tarii de energie produsa din carbuni si petrol, in crestere, a dus la cel mai mare avans, intr-un interval de sase luni, al cantitatii de emisii de carbon emise de o singura tara. Conducatorii Chinei sunt atat de ingrijorati de sporirea consumului de energie si de faptul ca eficienta energetica scade, incat cabinetul a avut o reuniune speciala in urma cu cateva saptamani pentru a discuta problema.

Premierul Wen Jiabao a promis politici mai stricte pentru a impune conservarea energiei, inclusiv o interdictie la aprobarile guvernamentale pentru orice noi proiecte ale companiilor care nu au reusit sa-si elimine capacitatile ineficiente, potrivit anuntului facut de ministrul industriei si al tehnologiei informatiei. Wen ar mai fi spus si ca tara trebuie sa gaseasca un mod de a atinge tinta, propusa in actualul plan cincinal, de imbunatatire cu 20% a eficientei energetice.

"Nu putem sa nu ne respectam angajamentul, sa ne slabim fermitatea sau sa ne relaxam eforturile, indiferent cat de dificil ar fi", a spus Wen. Expertii occidentali spun ca va fi greu de atins acest obiectiv, dar liderii chinezi par neclintiti.

"Nicio tara de o asemenea dimensiune nu a cunoscut o asemenea crestere, in termeni absoluti, a cererii de energie, iar cei care se ingrijoreaza cel mai mult de asta sunt chinezii insisi", sustine Jonathan Sinton, managerul de program pentru China al Agentiei Internationale pentru Energie de la Paris.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
special,
ecologie,
energie,
China,
verde
/special/cum-vrea-china-sa-treaca-de-la-rosu-la-verde-6160773
6160773
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.