Companiile straine care fac afaceri in China se simt tot mai inghesuite

Postat la 14 iunie 2010 44 afişări

Companiile straine care fac afaceri in China se simt tot mai inghesuite. Beijingul a intentat peste zece procese comerciale ca sa limiteze importurile, a impus o serie de masuri care sa stimuleze achizitia de bunuri produse local si a limitat exportul unor materii prime ca sa oblige multinationalele sa-si mute fabricile la ei in tara.

Executivii straini din China se contreaza tot mai mult cu oficialii de acolo pe marginea a numeroase masuri pe care occidentalii le considera protectioniste si menite sa ofere un avantaj neloial companiilor chineze.

Sondaje ale camerelor de comert occidentale au scos la iveala anul trecut nemultumiri majore in randul directorilor de companii si o tot mai prezenta senzatie ca a face afaceri in China, intreprindere niciodata usoara, a devenit tot mai dificil. Ajungand in Hong Kong la 16 mai, la inceputul unei misiuni comerciale de noua zile in China, care a inclus opriri la Shanghai si Beijing, secretarul american pentru comert, Gary Locke, a spus ca agenda lui de discutii cu oficialii chinezi va include si dificultatile cu care se confrunta companiile occidentale pe piata chineza.

"Sunt unele politici ale guvernului care au provocat ingrijorare in multe state, inclusiv in Statele Unite", a spus Locke la o conferinta de presa de pe aeroportul international Hong Kong.

In ianuarie, cand guvernul chinez a relaxat regulile privind achizitiile guvernamentale ca sa incurajeze competitia, inclusiv pe cea din partea companiilor straine, oficialii de la Beijing au exceptat de la aceasta regula toate proiectele publice, ceea ce inseamna jumatate din totalul achizitiilor guvernamentale.

Contractele in care sunt implicate secrete de stat sau secrete comerciale sunt rezervate pentru companiile locale, iar birocratii chinezi au putere deplina sa excluda companiile cu actionariat strain, chiar atunci cand firmele respective sunt infiintate in China si isi desfasoara toate operatiunile in aceasta tara.

Tendinta de a favoriza companiile detinute de localnici, spun executivii si economisti chinezi si occidentali, a fost stimulata de o combinatie puternica de nationalism economic si de un mix tot mai pregnant de capitalism si socialism.

Corporatiile detinute partial de stat, blindate cu lobbisti, au capatat o influenta considerabila in relatia cu structurile statului. Multi executivi chinezi sunt fosti membri de vaza ai partidului, a caror principala preocupare este acum sa faca profit, fara sa se gandeasca la implicatiile politice internationale pe termen lung. Acest fapt i-a ingrijorat profund pe multi sefi de multinationale.

Ei spun ca recesiunea severa si problemele de acum un an din sistemele bancare ale multor state occidentale, raportate la performanta economica relativ robusta a Chinei, i-au convins pe guvernantii chinezi ca politicile occidentale de comert liber si piete deschise nu functioneaza chiar atat de bine pe cat se credea si ca ar merita incercate noi politici industriale.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
special,
companii,
China,
economie,
protectionism
/special/companiile-straine-care-fac-afaceri-in-china-se-simt-tot-mai-inghesuite-6369292
6369292
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.