CHINA VS. JAPONIA - economia în ape periculoase

Autor: Marius Oncu Postat la 17 octombrie 2012 589 afişări

Conflictul legat de câteva insule din Marea Chinei de Est, nelocuite, dar cu resurse de hidrocarburi şi poziţie importantă, ameninţă relaţii comerciale de circa 345 miliarde de dolari între cele mai mari două economii din Asia, cu poziţii fruntaşe în topul mondial, dar şi cu o agravare a crizei economice mondiale. La fel ca în anii ‘30, criza globală actuală amplifică tensiunile geopolitice, iar acestea, la rândul lor, accelerează alunecarea spre depresiune economică şi chiar război.

Regiunea asia-pacific, care ar urma să devină în următoarea perioadă cea mai importantă regiune din lume din multe puncte de vedere, economic, politic şi militar, este scena unor tensiuni cu impact global în contextul dezvoltării accelerate a Chinei, dar şi a unor ţări vecine, aliate Statelor Unite. Interdependenţa economică a regiunii a crescut în ultimii ani, dar şi alte state ar putea simţi impactul disputei sino-nipone referitoare la grupul de insule Senkaku (Japonia) - Diaoyu (China). Europa şi Statele Unite, confruntate cu propriile probleme economice, vor fi probabil afectate de o acutizare a crizei.

Relaţiile Chinei cu Japonia, a doua, respectiv a treia economie a lumii, s-au deteriorat rapid în septembrie, după ce guvernul nipon a luat decizia de a cumpăra de la proprietarul privat mai multe dintre insulele revendicate de China, dar şi de Taiwan. Japonia a obţinut controlul insulelor în urma unui conflict cu China la sfârşitul secolului XIX şi l-au păstrat până în prezent, cu o pauză după Al Doilea Război Mondial, când au fost administrate de SUA. Insulele, menţionate în documente chineze încă din secolul XV, au devenit subiect de dispută între cele două puteri asiatice după ce în vecinătatea lor au fost estimate resurse importante de hidrocarburi. Decizia Japoniei de "naţionalizare" a fost mai mult formală, întrucât Tokio controlează insulele, dar a fost rapid denunţată de partea chineză, care a trecut la represalii prin instigarea la proteste masive şi boicotul bunurilor japoneze.

Ambele guverne agită spiritele naţionaliste în contextul încetinirii economice şi tensiunilor tot mai mari. La lipsa de soluţii pentru această situaţie contribuie şi schimbările politice majore care urmează să aibă loc în cele două ţări. China se pregăteşte pentru instalarea în noiembrie a unui nou grup de lideri, proces ce are loc la fiecare zece ani, în timp ce Japonia trebuie să organizeze alegeri generale în următoarele luni. Partidul Comunist Chinez a avizat protestele antijaponeze, care au implicat atacuri asupra unor cetăţeni niponi, chemări la război, distrugerea de bunuri asociate cu imaginea Japoniei şi boicot comercial.

Ascensiunea chinei şi conflicte în regiune. Aproape toate ţările cu ieşire la Marea Chinei de Est şi/sau la Marea Chinei de Sud sunt implicate într-o multitudine de conflicte legate de ape teritoriale, insule, recife şi stânci. Zona reprezintă un important nod comercial şi este vitală pentru accesul Chinei la economia mondială, preponderent maritim. China, Japonia, Coreea de Sud, Vietnam, Filipine, Malaiezia, Brunei şi Taiwan au, toate, diferende legate de suveranitate, însă China este implicată în cele mai multe. O parte dintre aceste state sunt aliate SUA, iar altele caută activ o apropiere de Statele Unite, ca urmare a ascensiunii Chinei.

China şi Japonia sunt parteneri comerciali importanţi de mulţi ani. Relaţia comercială dintre cele două ţări este depăşită doar de schimburile Chinei cu Statele Unite, cea mai mare economie a lumii. Japonia este cel mai mare investitor în China, iar China cel mai mare partener comercial pentru Japonia. De asemenea, China a devenit cel mai mare creditor al statului nipon, cu circa 18.000 de miliarde de yeni (230 miliarde de dolari), după o creştere masivă, cu 70%, a deţinerilor de obligaţiuni în 2010. China este cea mai mare piaţă de export pentru Japonia.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
China,
Japonia,
conflict
/special/china-vs-japonia-economia-in-ape-periculoase-10233112
10233112
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.