Cea mai spectaculoasă scurgere de date bancare secrete din ultimii ani: "SUA m-au avertizat că ar fi uşor ca cineva să plătească să fiu ucis"

Autor: Marius Oncu Postat la 23 iulie 2013 2843 afişări

A fost cea mai spectaculoasă scurgere de date bancare secrete din ultimii ani: în 2008, Hervé Falciani, un angajat al grupului financiar britanic HSBC, a dispărut cu informaţii despre circa 130.000 de clienţi ai băncii.

Cea mai spectaculoasă scurgere de date bancare secrete din ultimii ani: "SUA m-au avertizat că ar fi uşor ca cineva să plătească să fiu ucis"

DATELE SUSTRASE DE FOSTUL INGINER DE SISTEM DE LA DIVIZIA DIN ELVEŢIA A HSBC AU AJUNS ÎN POSESIA MAI MULTOR ŢARI, inclusiv Marea Britanie, Franţa, Italia, Spania şi SUA, ajutând la descoperirea de cazuri de evaziune fiscală în valoare de 200 de miliarde de euro, potrivit revistei germane Der Spiegel.

Falciani a plecat din Elveţia în Franţa, unde a colaborat cu ministrul de Finanţe de la acel moment, actualul şef al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde.Printre numele „grele„ găsite în aceste date se află şi Emilio Botin, preşedinte al grupului bancar spaniol Santander. Botin a acceptat să plătească statului taxe din urmă de 200 de milioane de euro, dar a continuat să susţină că nu avea cunoştinţă despre contul din Elveţia prin care s-a produs evaziunea.

Michael Shanly, un dezvoltator imobiliar din Marea Britanie,  a plătit, de asemenea, taxe restante şi penalităţi în valoare de 555 de milioane de euro, înţelegerea cu Fiscul britanic fiind bazată pe informaţii obţinute de la fostul angajat HSBC.

Lagarde a transmis din datele lui Falciani şi altor ţări, inclusiv Greciei. În Grecia, informaţiile primite, numite deseori „Lista lui Lagarde„, au fost date uitării până la intrarea ţării în criza datoriilor. S-a aflat ulterior că în rândul evazioniştilor apar rude de politicieni, dar şi că s-a încercat chiar scoaterea unor astfel de persoane de pe listă.

Falciani a colaborat şi cu autorităţile americane. Înarmaţi cu datele sustrase  de fostul inginer IT, SUA au obligat HSBC să plătească 1,9 miliarde de dolari pentru a încheia prin înţelegere amiabilă o investigaţie, după ce o comisie a Senatului a ajuns la concluzia că mecanismele de control ale HSBC împotriva spălării banilor au permis unor grupări teroriste şi unor carteluri de droguri acces la sistemul financiar american.

VIAŢA PE FUGA. Falciani, 41 de ani, are dublă cetăţenie, franceză şi italiană. Mulţi ar considera că ceea ce a făcut este corect. Mai puţin Elveţia, care îl socoteşte infractor şi îl urmăreşte cu un mandat de extrădare. În ultimii ani, Falciani a trecut prin mai multe ţări europene, întotdeauna cu un pas înaintea mandatelor de extrădare trimise de Elveţia.

Într-un interviu acordat cotidianului El Pais în aprilie, fostul angajat HSBC a afirmat că a fost încurajat de oficiali americani să se refugieze din Franţa, unde locuia şi avea chiar o slujbă de cercetător, în Spania, pentru că viaţa sa ar fi fost în pericol. „Statele Unite m-au avertizat că ar fi uşor ca cineva să plătească să fiu ucis", a spus el.

A fugit din Franţa în Spania în vara anului trecut, însă la graniţă a fost arestat în baza mandatului emis de Elveţia. Justiţia din Spania a refuzat, în mai, să-l extrădeze, afirmând că ceea ce a făcut „nu este considerată o încălcare a legii în Spania„. Spania este una dintre ţările care au folosit agresiv informaţiile fostului angajat HSBC pentru a descoperi evazionişti.Procurorii spanioli s-au opus extrădării lui Falciani, afirmând că datele obţinute de la acesta au ajutat să fie scoase la lumină acte de evaziune fiscală totalizând 200 de miliarde de euro în Europa.

„Nu putem pedepsi pe cineva care, atunci când observă un act de încălcare a legii acolo unde lucrează, îl aduce la cunoştinţa autorităţilor", au afirmat procurorii spanioli.La câteva săptămâni după ce Spania a respins cererea Elveţiei, Falciani s-a întors în Franţa, unde magistraţii au deschis o nouă investigaţie împotriva HSBC.

CU GARZI DE CORP ASIGURATE DE STATUL FRANCEZ.

Falciani a acordat după revenirea în Franţa mai multe interviuri presei, inclusiv pentru Bloomberg şi Der Spiegel. La ambele întâlniri, a venit însoţit de mai multe gărzi de corp despre care a afirmat că sunt asigurate de statul francez.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/cea-mai-spectaculoasa-scurgere-de-date-bancare-secrete-din-ultimii-ani-sua-m-au-avertizat-ca-ar-fi-usor-ca-cineva-sa-plateasca-sa-fiu-ucis-11145407
11145407
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.