Ce surprize ne pregatesc politicienii pentru anul electoral

Autor: Mihai Mitrica Postat la 25 mai 2011 29 afişări

Economia va fi intinsa la maxim la anul de perspectiva alegerilor, in conditiile in care PDL trebuie sa recupereze masiv din procentele pierdute in sondaje dupa aplicarea primului val de masuri de austeritate. Modificarea legislatiei electorale va transforma campania in lupta la baioneta, iar decontul pentru infruntarile de la locale si parlamentare se anunta considerabil.

Parerea aproape unanima a analistilor si comentatorilor este ca anul viitor calendarul electoral va avea o influenta decisiva si posibil nefasta, in unele cazuri, asupra economiei. Aceasta pentru ca si criza, si ajustarile facute pentru a incerca depasirea ei, si cele la care s-a angajat Guvernul pentru urmatorii ani lasa economia fara acea marja de manevra care ar permite dupa anul electoral 2012 recuperarea unor excese pe care partidele de guvernamant le fac de obicei pentru a capta adeziunea votantilor.

E deja un loc comun ca Romania ar fi putut face mult mai usor fata crizei economice daca in 2008 bugetul nu ar fi fost drenat de PNL (si, din umbra, si de PSD) prin marirea pensiilor si alocarile de fonduri pentru investitii nenecesare, care au generat un deficit de 4,9% din PIB (5,7% dupa metodologia europeana ESA95), dublu fata de anul precedent. In declaratii recente pentru BUSINESS Magazin, atat presedintele Consiliului Fiscal, economistul-sef al Raiffeisen Bank Ionut Dumitru, cat si country managerul Coface Romania Cristian Ionescu sustineau ca si pentru anul viitor exista acelasi pericol.

Daca Dumitru vorbea de pericolul unor "eventuale derapaje la nivel fiscal-bugetar in pregatirea alegerilor din 2012", managerul Coface inca mai spera ca "puseul electoral sa fie totusi mentinut in limite rezonabile, in conditiile in care Guvernul s-a angajat sa reduca deficitul bugetar la 3%". In 2012 sunt programate doua campanii electorale, pentru alegerile locale din iunie si cele parlamentare din noiembrie. Data fiind situatia din sondajele recente, principala formatiune de guvernare, Partidul Democrat Liberal (PDL), are de recuperat un decalaj de 10-15% pentru a putea concura cu cealalta constructie politica importanta, Uniunea Social Liberala (USL), alianta formata din liberali si social-democrati. Primul test, cel al alegerilor locale, este si cel mai important, pentru ca istoria recenta a aratat ca rezultatele inregistrate in teritoriu de catre formatiunile politice sunt avanpremiera celor de la parlamentare.

Va reusi PDL sa castige procente electorale fara a drena fondurile publice in sprijinul propriilor candidati? "Aproape sigur nu", e de parere politologul Stelian Tanase, profesor la Universitatea Bucuresti, intr-o discutie cu BUSINESS Magazin: "PDL nu are alta sansa de a reveni in sondaje". "Doar anul acesta se mai poate strange cureaua si abia acum resimtim criza cu adevarat, iar anul viitor vor fi obligati sa dea drumul la pomeni electorale ca sa recupereze procentele", explica Tanase.

Mai ponderat, Cristian Pirvulescu, presedintele Asociatiei Pro Democratia, spune ca tendinta inregistrata de USL in urmatoarea perioada va influenta decisiv comportamentul democrat-liberalilor in acest an preelectoral. "Daca USL va fi constanta in sondaje sau va creste, tentatia PDL de a actiona astfel va fi mai mare", estimeaza el, cu amendamentul ca "nu sunt sigur ca Traian Basescu va accepta o astfel de situatie". Pirvulescu nu sugereaza neaparat iminenta unui conflict intre PDL si presedinte pe aceasta tema, ci considera plauzibil ca Basescu sa nominalizeze "undeva spre sfarsitul acestui an sau la inceputul anului viitor" un premier tehnocrat, ca sa incerce scoaterea functiei de sef al Guvernului de sub presiunea filialelor PDL din teritoriu in preajma alegerilor.

Tema unui premier tehnocrat comporta doua valente: pe de o parte, guvernul ar fi - cel mai probabil - tot unul politic, deci sensibilitatea la presiuni politice ar fi mai scazuta, dar nu eliminata, iar pe de alta parte, insusi presedintele Traian Basescu a anuntat, la o conferinta a Ziarului Financiar de joia trecuta, ca acum ar fi nevoie de stabilitate guvernamentala - o trimitere stravezie la amanarea planurilor de schimbare din functie a premierului Emil Boc. In aceeasi seara, Basescu a revenit asupra acestor speculatii, sustinand ca ar trebui "sa le lasam inca vreo sase luni si sa guvernam", cu trimitere la emisiunea de obligatiuni cu care Romania vrea sa iasa pe pietele internationale luna viitoare si care ar fi pusa in pericol de speculatiile cu privire la instabilitatea politica. Si nici sansele de a trece un nou guvern prin Parlament nu sunt foarte mari, intrucat ecuatia sustinerii guvernamentale este tot mai fragila.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/ce-surprize-ne-pregatesc-politicienii-pentru-anul-electoral-8276690
8276690
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.