Ce poate face o banca

Postat la 15 februarie 2010 13 afişări

De o parte a oceanului - Barack Obama, de cealalta parte - Mervyn King, guvernatorul Bancii Angliei: asaltul asupra modelului de banca universala, care are dreptul de a face orice tip de tranzactii ca sa-si creasca profitul, e in plina desfasurare.

Mervyn A. King, guvernatorul Bancii Angliei, este un personaj modest, cu o fata rotunda si ochelari care, spre deosebire de omologii sai mai extrovertiti de la Frankfurt si Washington, are intot­deauna un aer rezervat si modest.

Dar pe masura ce pe ambele maluri ale Atlanticului s-a acumulat tot mai multa furie fata de luxuriantele profituri ale bancilor, King se gaseste in avangarda unei miscari, cu tot mai multi adepti, care sustine ca marile banci trebuie sa-si separe activitatile cu grad de risc ridicat, cum sunt cele de trading si de banca de investitii, de functiunile lor de baza, care privesc operatiuni de colectare a depozitelor.

Recent a facut valva o propunere similara a fostului presedinte al Rezervei Federale, Paul Volcker. Presedintele Barack Obama a socat Wall Street-ul propunand ca bancile mari care aduna depozite de la populatie sa nu mai aiba dreptul sa se angajeze in activitati de trading in nume propriu.

La o audiere in fata comisiei de finante a parlamentului britanic, la 26 ianuarie, King a folosit cuvinte dure ca sa argumenteze in favoarea separarii. In timpul prezentarii, l-a laudat si pe Obama pentru ca s-a miscat atat de repede.

"Statele Unite au fost mai deschise decat noi in a evolua spre un sistem bancar mai sigur", a spus el. "Dupa ce vom specifica limpede ce au voie si ce nu sa faca bancile cu banii din depozite, asertiunea ca nimeni nu va mai fi salvat cu bani publici va deveni credibila."

Ca sa-si argumenteze pozitia ca reglementarile mai stricte si cerintele de capital mai mari nu ar fi in sine suficiente ca sa previna o alta criza bancara, el a dat ca exemplu Citigroup, care odinioara era privita ca model de grupare a tuturor activitatilor bancare sub acelasi acoperis.

"Autoritatile de reglementare erau in aceeasi cladire cu ei, iar patru dintre cei mai respectabili specialisti ai lumii conduceau banca", a amintit el, vorbind despre Sanford I. Weill, fost presedinte si CEO al bancii, fostul ministru american de finante Robert Rubin, fostul oficial al FMI Stanley Fischer si un bancher cu experienta internationala considerabila, William Rhodes.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
special,
banci
/special/ce-poate-face-o-banca-5505596
5505596
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.