Ce este creativitatea?

Postat la 31 mai 2010 133 afişări

Luati un temporizator si fixati-l la un minut. Apoi enumerati cat mai multe utilizari creative pentru o caramida. Start! Intrebarea este parte a unui test clasic de creativitate, o calitate pe care oamenii de stiinta incearca sa o urmareasca in creier pentru prima data.

"Ei spera sa-si dea seama care componenti biochimici, impulsuri electrice si regiuni erau folosite cand, sa spunem, Picasso a pictat "Guernica" sau cand Louise Nevelson si-a asamblat sculpturile de lemn. Folosind tehnologia RMN (imagistica prin rezonanta magnetica), cercetatorii monitorizeaza ce se petrece in creierul unei persoane cand aceasta este angrenata intr-o activitate creativa.

Tocmai imaginile semnalelor observate la nivelul lobilor frontali i-au facut pe oamenii de stiinta sa reexamineze insusi modul cum creativitatea este masurata intr-un laborator.

"Creativitatea este cumva ca pornografia - o recunosti atunci cand o vezi", spune Rex Jung, cercetator la Mind Research Network din Albuquerque, New Mexico. Jung, profesor asistent in departamentul de neurochirurgie al Universitatii din New Mexico, spune ca echipa sa a facut prima cercetare sistematica a neurologiei procesului creativ, inclusiv a relatiei ei cu personalitatea si inteligenta.

Ca multi alti cercetatori in ultimii 30 si ceva de ani, Jung s-a bazat pe o definitie simpla a creativitatii: capacitatea de a combina noul si utilitatea intr-un anume context social.

Pe masura ce studiul creativitatii s-a extins ca sa includa neurologia creierului, unii oameni de stiinta se intreaba insa daca aceasta definitie standard si testele pentru ea vor mai avea rost. John Kounios, psiholog la Universitatea Drexel, sustine ca acest standard "si-a depasit termenul de valabilitate". "Creativitatea este un concept complex, nu e un lucru unitar", apreciaza el, adaugand ca oamenii de stiinta care cerceteaza creierul trebuie sa o disece in partile sale componente. Kounios, care a studiat bazele neurale ale intelegerii, defineste creativitatea drept capacitatea de a restructura intr-un mod inventiv intelegerea unei situatii.

Toata lumea e de acord ca nu exista o singura masura pentru creativitate. In vreme ce testele de inteligenta, desi controversate, sunt considerate inca relevante pentru cel putin un anume tip de inteligenta, pentru creativitate nu exista un echivalent, un coeficient de creativitate - CQ.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
special,
creativitate,
tehnologie,
teste
/special/ce-este-creativitatea-6195502
6195502
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.