Arta de a garanta credite

Postat la 24 martie 2009 28 afişări

Intr-o vreme in care valoarea multor bunuri considerate altadata sigure a ajuns incerta, operele de arta devin garantii pentru imprumuturi.

Opera Metropolitana din New York, aflata in criza de lichiditati, a garantat un imprumut de 35 de milioane de dolari de la JP Morgan Chase cu doua lucrari de Chagall, “Triumful muzicii” si “Sursele muzicii”, iar un important membru al Partidului Conservator britanic a oferit ca garantie o pictura de Modigliani in valoare de cateva milioane de euro pentru un credit luat de la Sotheby’s Financial Services. Si celebra fotografa americana Annie Leibovitz a pus ca gaj drepturile de autor asupra lucrarilor sale ca sa-si poata plati creditele ipotecare, iar artistul american Julian Schabel si-a finantat constructia unui bloc de apartamente la New York luand credite garantate cu tablouri de Picasso sau Dali din colectia personala.

Ideea de a oferi imprumuturi cu garantii in opere de arta nu este noua; de pilda, finantatorul lui Annie Leibovitz, Art Capital Group, exista pe piata de zece ani.  Cel mai mare jucator pe piata imprumuturilor de arta este in prezent Sotheby’s Financial Services, cu o medie anuala a creditelor acordate de peste 170 de milioane de dolari. Proprietarul Art Capital Group, Ian Peck, fost angajat al casei de licitatii Sotheby’s si director al unei galerii din New York, a infiintat compania tocmai pentru a oferi o solutie la problemele de lichiditate de pe piata lucrarilor de arta. Printre primii sai clienti s-au numarat galeriile care aveau nevoie de capital de lucru, deoarece bancile nu voiau sa le imprumute pe baza stocurilor detinute, iar casele de licitatii nu ofereau bani decat in contul unor opere scoase la licitatie.

In ultima vreme insa, la Art Capital Group s-au obisnuit sa apeleze colectionarii foarte bogati, care anul trecut au imprumutat in total 80 de milioane de dolari, iar anul acesta, dupa cum estimeaza Peck, vor avea nevoie de 120 de milioane de dolari.

Urmărește Business Magazin

/special/arta-de-a-garanta-credite-4079804
4079804
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.