LIVE: ZF REAL ESTATE by Storia.ro - Paradoxul pieţei de birouri

A pornit la drum ca o simplă muncitoare într-o fabrică. Anul trecut a devenit cea mai bogată femeie din China. Cum a reuşit

Autor: Georgiana Călin Postat la 16 octombrie 2016 2119 afişări

A pornit la drum ca o simplă muncitoare într-o fabrică. Anul trecut a devenit cea mai bogată femeie din China. Cum a reuşit

Zhou Qunfei a fondat Lens Technology, o companie producătoare de ecrane pentru telefoane mobile şi tablete care a ajuns în prezent la vânzări de 2,35 miliarde de dolari şi peste 80.000 de angajaţi, potrivit presei internaţionale. Cândva o simplă muncitoare în fabrică, Zhou Qunfei a devenit anul trecut cea mai bogată femeie din China, cu o avere estimată la 7,8 miliarde de dolari.

Mult timp aflată în umbră, Qunfei a devenit cunoscută publicului larg după listarea la bursă a companiei sale, în martie 2015. Aceasta a înregistrat atunci o creştere spectaculoasă a acţiunilor, de peste 300%, la debutul pe piaţa de capital. Mai mult decât averea sa impresionantă, evoluţia carierei sale are o poveste demnă de filmele hollywoodiene.

Zhou Qunfei a fost ultimul dintre cei trei copii ai unei familii sărace din provincia chineză Hunan. Mama sa a murit când ea avea doar cinci ani, iar tatăl său, un fost soldat, era parţial orb şi cu o mână accidentată. Aşadar, condiţiile au determinat-o să muncească cot la cot cu tatăl său şi cei doi fraţi în agricultură şi creşterea animalelor, în principal pentru subzistenţă. În tot acest timp, Zhou a fost singura dintre fraţi care a urmat liceul, reuşind să fie şi un elev model, după spusele profesorilor săi. La 16 ani tânăra s-a mutat în Shenzen, cu familia unchiului său, într-o zonă cu economie dezvoltată, unde avea posibilitatea să muncească în timpul studiilor. A urmat cursurile Universităţii din Shenzen, iar în acelaşi timp şi-a căutat de muncă prin împrejurimile acesteia. A devenit astfel specialistă în contabilitate, operaţiuni pe calculator şi şi-a luat şi licenţa pentru conducerea vehiculelor utilitare. Singurul său regret este acela că nu a învăţat engleza.

Deşi a visat întotdeauna să devină designer de modă, Zhou Qunfei a fost nevoită la un moment dat să lucreze într-o mică fabrică de ceasuri, unde era plătită cu 180 de yuani pe lună. Nemulţumită de condiţiile de muncă, după trei luni a decis să-şi dea demisia, expunând motivele, însă cu o atitudine recunoscătoare, fapt care l-a determinat pe şeful său să o avanseze.

Totuşi, la doar 22 de ani, în 1993, Zhou Qunfei a decis să îşi deschidă propria companie cu bani economisiţi, aproximativ 3.000 de dolari, împreună cu fratele, sora sa şi doi veri. La începutul afacerii lor, au lucrat dintr-un apartament. Mica sa firmă promitea clienţilor ecrane de ceas de înaltă calitate – pe baza învăţăturilor câştigate de antreprenoare în fabrică. A dat lovitura în 2001, când compania sa a câştigat un contract pentru realizarea ecranelor de telefoane mobile pentru gigantul electronic TCL Corporation.

În 2003, când încă mai producea şi ecrane pentru ceasuri, compania lui Zhou a primit o solicitare din partea Motorola pentru a realiza ecranul noului lor telefon, într-o perioadă de tranziţie de la ecranele de plastic la cele de sticlă. În acest context, antreprenoarea a pus bazele companiei Lens Technology – numită strategic, pentru clienţii care ar căuta pe internet „lens“. Din acel an compania a început să primească diverse solicitri de la producători de telefoane precum HTC, Nokia şi Samsung Electronics.

După producerea ecranului pentru noul şi popularul iPhone, în 2007, compania a devenit unul dintre marii jucători pe această piaţă. În prezent, Lens Technology produce ecranele touch screen pentru Apple, Samsung sau Huawei. Aproximativ 75% din veniturile sale venind de la Apple şi Samsung. În aprilie 2015, compania avea circa 60.000 de angajaţi, 32 de fabrici şi avea în plan să realizeze peste un miliard de ecrane de sticlă. În martie acelaşi an, aniversând 22 de ani de la înfiinţarea primului său start-up, Lens Technology a fost înscrisă la bursa din China.

Preţul de vânzare a crescut cu până la 44% în prima zi şi, ulterior, cu 10% pe zi, timp de 13 zile, din 19 martie până în 2 aprilie. În timpul lansării ofertei publice iniţiale din 2015, averea lui Zhou – care deţine 87,8% din acţiuni – a crescut cu 452%, detronând-o pe Chen Lihua, cea mai bogată femeie din China. De asemenea, Zhou Qunfei se află pe lista celor mai bogate femei din lume care şi-au făcut singure averea şi una dintre cele mai bogate femei din industria tehnologică.

Zhou Qunfei a fost căsătorită cu fostul său şef, cel al fabricii unde a lucrat în adolescenţă, cu care are o fiică ce studiază în străinătate. În 2008 s-a recăsătorit cu Zheng Junlong, un fost coleg din aceeaşi fabrică, ce în prezent se află în boardul Lens şi deţine 1,4% din acţiunile companiei. Cei doi au împreună un fiu de şapte ani şi locuiesc în reşedinţa de 27 de milioane de dolari din Hong Kong. Deşi spune că munca este hobby-ul său principal, Zhou este pasionată de alpinism şi ping-pong. Povestea vieţii sale a devenit o sursă de inspiraţie pentru milioane de muncitori din China, cărora în fiecare interviu acordat Zhou le dezvăluie că marele său secret a fost dorinţa continuă de a învăţa.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
china,
fabrica,
femeie,
trecut,
drum,
pornire,
reusita,
companie,
timp,
avere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.