2021, cel mai dinamic an la Bursă

Autor: Liviu Popescu Postat la 22 decembrie 2021 144 afişări

2021, cel mai dinamic an la Bursă

Top 3 evenimente de la Bursă:

1. 21 de companii s-au listat de la începutul anului 2021 şi până la închiderea din 7 decembrie 2021

2. Numărul celor care investesc prin fonduri mutuale a crescut constant în 2021 la circa 444.000 de persoane.

3. 28.000 de investitori tranzacţionau activ la Bursa de la Bucureşti la septembrie 2021, cele mai recente date, acesta fiind cel mai ridicat număr din ultimii ani.

Aşteptări pentru 2022:

►Ÿ Continuarea listărilor: deja câteva companii se pregătesc pentru listare la începutul anului 2022.

Ÿ► Creşterea ponderii Bursei româneşti în PIB: deja Bursa locală a crescut la o pondere de circa 20% din PIB, faţă de 10-12% în urmă cu doar câţiva ani.

Ÿ► Posibil mai multe companii în structura indicilor internaţionali FTSE pe fondul unei lichidităţi tot mai bune.

Tranzacţia anului

Chiar dacă va fi finalizată în primele luni din 2022, tranzacţia de circa 1,1 miliarde de dolari prin care producătorul şi furnizorul de gaze naturale Romgaz (SNG) intră în cel mai important proiect energetic offshore din România, respectiv Neptun Deep, prin achiziţia pachetului deţinut de americanii de la Exxon, este de departe cea mai importantă tranzacţie pentru o companie listată.

Principala temere din 2022

Cea mai importantă temere – cea cu privire la impunerea unor noi restricţii pe fondul COVID, se pare că se duce undeva în plan secund fiind „detronată” de creşterea inflaţiei. O inflaţie ridicată, precum 8% şi cu aşteptări de 5-6% pentru finele anului viitor, erodează din randamentul obligaţiunilor şi determină pierderea de valoare din portofoliul investitorilor care au mizat pe astfel de instrumente financiare.

Personajul anului

Antreprenorul care a conştientizat că Bursa de la Bucureşti este un canal de finanţare care îi asigură accesul nemijlocit la resursele puse la dispoziţie de investitori. Toate cele 21 de companii listate în anul 2021 sunt companii antreprenoriale.

Investiţia anului

Pe partea de randament bursier, investiţia anului 2021 este de departe cea la Chimcomplex Borzeşti, respectiv un randament de aproximativ 1.200% pe fondul unor rezultate financiare peste aşteptări.

Bursa pe fluturaş

În ultimii ani mai multe companii listate la Bucureşti au ales să-şi remunereze angajaţii cu acţiuni, ca parte a unui program de fidelizare şi de recompensare şi prin care acestea conectează performanţa businessului cu cea a angajaţilor. Ulterior, salariaţii pot vinde acele acţiuni la Bursă, adică la pot valorifica, iar în funcţie de preţul de tranzacţionare pot ieşi chiar şi cu câteva salarii în plus.

Bine de ştiut!

Deschiderea contului de tranzacţionare în doar câteva minute. Fie că eşti în faţa unui calculator, fie în faţa unui telefon, deschiderea unui cont de tranzacţionare la Bursa de la Bucureşti nu a fost nicicând mai uşoară fiind posibilă chiar şi printr-un selfie cu buletinul sau un interviu de doar câteva minute prin zoom pentru verificarea identităţii persoanei respective.

Declaraţia anului

„Viitorul e al celor care investesc în el”, noul slogan al BVB care pune în lumină viziunea brandului şi importanţa investiţiilor.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.