Soluţia digitală care te ajută să scapi de corvoada calculelor impozitului pe profit şi a completării declaraţiilor fiscale

Postat la 06 ianuarie 2021 86 afişări

SmarTax este o soluţie digitală pentru calculul impozitului pe profit şi pentru completarea declaraţiilor fiscale. Aceasta este dedicată departamentelor fiscale şi contabile din cadrul tuturor companiilor, indiferent de domeniul în care îşi desfăşoară activitatea.

Descrierea inovaţiei:

Prin intermediul acestei soluţii digitale, companiile îşi pot calcula impozitul pe profit şi completa declaraţiile fiscale trimestriale şi anuale, pe baza documentelor contabile arhivate pe aceeaşi platformă, pe orice dispozitiv fix sau mobil conectat la internet. Astfel, utilizatorii îşi pot digitaliza procesul de calcul şi raportare a impozitului pe profit. Aplicaţia încorporează întreaga legislaţie fiscală în vigoare referitoare la impozitul pe profit şi va fi actualizată permanent în funcţie de schimbările care apar în această sferă.

Ideea de a crea SmarTax a pornit de la nevoile companiilor de a-şi îmbunătăţi capacitatea de a lua decizii rapid, în funcţie de noutăţile legislative apărute în domeniul fiscal, şi de a compara tratamentul fiscal trimestrial sau anual cu cele aplicate anterior, pentru a avea un control mai bun în gestionarea rezultatelor fiscale şi a documentaţiei suport pentru tranzacţiile sensibile. Persoanele implicate: Dan Bădin, partener servicii fiscale, Deloitte România, cu o experienţă profesională de peste 20 de ani şi fiind specializat în impozitare directă la nivel local şi internaţional; Vlad Vatavu, manager impozite directe, Deloitte România, specializat în impozitul pe profit şi axat mai ales pe clienţi din industria prelucrătoare a produselor de consum şi industriale; Robert Ionescu, consultant senior taxe, Deloitte România – specializat în impozitare directă la nivel local şi internaţional, fiind implicat în ultimii ani în diverse tipuri de proiecte pentru companii locale şi internaţionale din diferite domenii de activitate (retail, industria prelucrătoare a produselor de consum şi industriale), având experienţă în proiecte de inspecţie fiscală, due diligence, revizii fiscale şi consultanţă; Alexandru Vasile, technology manager, Deloitte România, specializat în dezvoltarea de aplicaţii şi crearea de produse digitale necesare optimizării fluxurilor de lucru.

Elementul de noutate:

Reprezentanţii Deloitte spun că elementul de noutate al acestui proiect este dat de funcţionalităţile multiple ale aplicaţiei, care o transformă într-un instrument complet de conformare cu cerinţele de calcul şi raportare a impozitului pe profit.

Efectele inovaţiei:

Reduce erorile umane care ar putea apărea în acest demers complex; reduce cu minimum 50% timpul alocat de către profesioniştii din taxe şi contabilitate acestui demers; automatizează în totalitate procesele repetitive; permite replicarea tratamentelor fiscale de la un trimestru sau de la un an la altul pentru tranzacţiile noi similare identificate; îmbunătăţeşte operaţiunea de arhivare a documentaţiei suport a tranzacţiilor, permiţând totodată integrarea funcţiilor deja existente de arhivare cu aplicaţia; creşte gradul de control pentru întregul proces de raportare a impozitului pe profit de-a lungul anilor.

Acest proiect a apărut în ediţia specială Business MAGAZIN - Cele mai inovatoare companii din România. 

Metodologie: Business MAGAZIN vă prezintă anual, din 2014, o colecţie de inovaţii realizate de companiile din România. Colecţia proiectelor inovatoare din acest an a fost realizată în baza unui chestionar publicat pe site-ul businessmagazin.ro în care am solicitat date despre proiecte inovatoare puse în practică în companii active pe piaţa locală. Am solicitat o descriere a inovaţiei, o fişă care să cuprindă, succint, domeniul inovaţiei (tehnic, de business, de marketing, resurse umane etc.), efectele inovaţiei (asupra oamenilor, partenerilor de afaceri, societăţii în ansamblu), precum şi elementul de noutate al acestora.

În selecţie am luat în calcul şi dacă aceste inovaţii au fost realizate şi concepute în România, iar în situaţia multinaţionalelor, am avut în vedere ca inovaţia menţionată să fi fost aplicată în filiala din România în acelaşi timp cu implementarea la nivel mondial sau ca piaţa locală să fi fost printre primele unde aceasta a fost implementată. Nu am luat în calcul inovaţiile mai vechi de trei ani. De asemenea, nu ne asumăm că am fi surprins în întregime plaja proiectelor inovatoare din piaţa locală - lista este una deschisă, pe care ne-am propus să o completăm an de an, în funcţie de propunerile primite de la reprezentanţii companiilor din România.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Tehnică,
Fiscalitate,
Deloitte România,
SmarTax

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.