Unde sunt cumparatorii?

Postat la 17 iulie 2007 1 afişăre

Trei din cei patru actionari ai Asiban, compania numarul patru de pe piata de profil, au anuntat public ca vor sa-si vanda participatiile. Cat interes pentru o achizitie mai exista insa in aceasta piata, in conditiile in care intrarea europenilor pe piata romaneasca se poate face prin simpla notificare a autoritatii de reglementare?

Trei din cei patru actionari ai Asiban, compania numarul patru de pe piata de profil, au anuntat public ca vor sa-si vanda participatiile. Cat interes pentru o achizitie mai exista insa in aceasta piata, in conditiile in care intrarea europenilor pe piata romaneasca se poate face prin simpla notificare a autoritatii de reglementare?

 

Asiban s-a plasat adesea pe lista celor mai des vehiculate tinte de preluare, ori de cate ori vreo companie straina anunta ca "se uita cu atentie la piata romaneasca" - altfel spus ca vrea sa cumpere o companie pe piata locala. De pe aceeasi lista, alti asiguratori - Omniasig, Astra sau Asitrans, pentru a da doar cateva exemple - s-au vandut deja, partial sau total. Dar actionarii Asiban, patru banci ce detin fiecare cate un sfert de companie, au hotarat abia acum ca a venit momentul sa vanda. BCR, BRD si Banca Transilvania sunt de cateva saptamani in vria vanzarii a 75% din actiunile Asiban, pentru care ar putea incasa (impreuna) in jur de 75 de milioane de euro. Al patrulea actionar, CEC, se mai gandeste ce va face cu actiunile sale. Pana una-alta, vanzatorii isi aleg consultantii ce-i vor reprezenta in aceasta tranzactie si vor intermedia vanzarea actiunilor.

 

Intrebarea care se pune este insa cine ar putea sa mai cumpere - in conditiile in care orice companie europeana ce vrea sa faca afaceri aici o poate face la fel de bine si fara sa mai treaca prin vreun proces de autorizare sau sa aiba prezenta locala. Dupa aderarea la UE, in teorie strainii nu mai au de ce sa cumpere companii romanesti, ci pot face afaceri in Romania direct din tara de origine, pe baza asa-numitului pasaport european. De la inceputul anului, nu mai putin de 125 de companii europene din domeniul asigurarilor si-au anuntat intentia (la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor) sa opereze direct pe piata romaneasca. Anticipand acest moment, multe dintre companiile autohtone de asigurari au decis anii trecuti sa-si vanda afacerile. Asa se face ca in 2005 piata asigurarilor a atras ca un magnet investitorii straini, iar 2006 a pastrat si el aceeasi nota generala, chiar daca treptat tranzactiile au fost mai putine si nici pe departe la fel de spectaculoase precum, sa spunem, cea prin care austriecii de la Wiener Staedtische (actualmente Viena Insurance) au preluat Omniasig intr-o miscare de forta ce completa alte cateva preluari.

 

La fel de adevarat este insa si alt lucru: pentru orice companie care vrea sa faca business de retail (si nu doar cu marile companii), prezenta locala e obligatorie. Iar piata romaneasca de asigurari este una care nu are cum sa nu faca cu ochiul, in conditiile in care anul acesta ritmul de crestere estimat de specialistii din domeniu urca spre 30%. Astfel, piata de asigurari ar urma sa treaca in 2007 de 2,2 miliarde de euro, fata de 1,62 miliarde de euro anul trecut. Ritmul de crestere e peste cel din alte piete, inclusiv cele vecine - in conditiile in care, spre exemplu, bulgarii au avut anul trecut o crestere de circa 15%. Motiv suficient pentru ca firmele de aici - printre care se numara multe nume grele internationale - sa vrea sa creasca, chiar si prin achizitii, iar cei ce nu sunt inca prezenti sa fie interesati sa vina. Iar cea mai simpla cale (dar si mai costisitoare, in conditiile in care companii cu capital local ce s-ar putea vinde nu mai sunt prea multe) este achizitia. Astfel de miscari nu lipsesc nici in 2007. Spre exemplu, grupul bulgar de firme Evrohold a cumparat recent pachetul majoritar de actiuni al Asitrans Bucuresti, o companie ce practica doar asigurari generale. Intr-o alta tranzactie, omul de afaceri Dan Adamescu a mai vandut in iunie 23% din Astra austriecilor de la Uniqa, ce detineau deja din vara lui 2005 27% din actiunile societatii de asigurari. Valoarea ultimei achizitii nu a fost facuta publica, insa in tranzactia precedenta austriecii au platit pentru pachetul cumparat 10 milioane de euro.

 

La Asirom, o alta companie adesea pomenita ca posibila tinta de preluare, actionarul majoritar, omul de afaceri Ioan Niculae, spunea de curand ca a primit si el mai multe oferte, dar nu le va da curs prea curand. Printre "petitorii" numiti cu aceasta ocazie de Niculae se numara nume grele ale asigurarilor internationale: Axa, Wiener Staedtische, Allianz sau Groupama. In cautarea unei tinte se afla si austriecii de la Grawe care, desi au deja prezenta pe piata romaneasca, au declarat ca intentioneaza sa cumpere pana la sfarsitul acestui an pachetul majoritar al uneia dintre primele zece societati de asigurare de pe piata, care sa practice atat asigurari de viata, cat si generale. Anul trecut, primele zece societati de pe piata asigurarilor au fost Allianz-Tiriac, Asirom, Omniasig, Asiban, ING Asigurari de Viata, BCR Asigurari, Astra-Uniqa, Generali, Unita si BT Asigurari. Prin excludere - a companiilor ce au anuntat deja ca nu vor sa vanda si a celor ce au actionariat strain - pe o lista scurta ar putea ramane Asiban si BT Asigurari (detinuta de Banca Transilvania).

Pe lista posibililor cumparatori ai Asiban s-ar putea numara insa inclusiv CEC - actionarul ce nu a anuntat inca decizia de a vinde sau nu si care si-ar putea exercita dreptul de preemptiune. Oficialii CEC, institutie a carei privatizare a fost amanata din nou pentru cativa ani, au declarat in trecut ca vor sa construiasca in jurul bancii un grup financiar. Compania de asigurari ar putea fi, in aceste conditii, un prim pas in aceasta constructie.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Unde sunt cumparatorii?
/opinii/unde-sunt-cumparatorii-1009849
1009849
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.