Trei dintre cei patru

Autor: Mircea Sarbu Postat la 13 februarie 2012 53 afişări

Trei subiecte la pachet: platforma de autopublicare de la Amazon începe să schimbe regulile jocului în lumea editorială, Apple se confruntă cu protestatari îngrijoraţi de condiţiile de muncă ale chinezilor care le fabrică produsele, iar Google se pare că va lansa în cele din urmă serviciul de stocare în cloud.

Se pare că acest februarie nu prea aduce multe evenimente în lumea IT, iar după un tur de orizont al ştirilor am aflat că lumea protestează împotriva ACTA (despre care am scris încă din 2009), că Groupon se simte rău după listarea la bursă (am amintit săptămâna trecută), că Dassault a cumpărat NetVibes, iar GigaOM a cumpărat PaidContent.org de la Guardian şi altele mai mărunte. Până la urmă, se pare că tot "gaşca celor patru" generează subiectele care bântuie prin web. Cum despre Facebook am vorbit săptămâna trecută, am rămas doar cu trei, iar ordinea este alfabetică.

Despre Amazon spuneam de curând că are ambiţii editoriale şi încearcă să treacă dincolo de platforma de autopublicare pentru Kindle, care mai degrabă a satisfăcut mici orgolii decât să producă revelaţii. Dar ultimele luni au dovedit contrariul. S-a întâmplat ca Amanda Hocking, o scriitoare etern refuzată de editori, să-şi dorească enorm să meargă la Chicago la o expoziţie legată de creatorul show-ului Muppets. Desigur, n-avea cei 300 de dolari necesari. În disperare de cauză, şi-a pus la vânzare câteva romane pe Kindle Store, în speranţa că măcar rudele şi prietenii le vor cumpăra şi va obţine o parte din sumă. În cele douăzeci de luni care au trecut de atunci, Amanda a vândut 1,5 milioane de cărţi şi a câştigat 2,5 milioane de dolari.

Cam în această perioadă, în Anglia, s-a întâmplat ca un oarecare Kerry Wilkinson să împlinească 30 de ani şi să-şi dea seama că ar trebui să facă ceva cu viaţa lui. De exemplu, să scrie romane poliţiste. A creat un personaj (detectiva Jessica Daniel) şi a brodat în jurul ei o poveste pe care a numit-o "Locked In". Nu s-a gândit la editori, dar a vrut totuşi să publice cartea, aşa că a recurs tot la platforma de autopublicare de la Amazon. Un an mai târziu, cu peste 100.000 de exemplare vândute, primul său roman urca pe primul loc în topul vânzărilor Kindle Store UK. Următoarele două cărţi s-au bucurat de acelaşi succes, iar The Guardian constată că Amazon e pe cale să schimbe regulile jocului în publishing, citând încă două succese asemănătoare (John Locke în Statele Unite şi Stephen Leather în Marea Britanie).

Urmează Apple, care se pare că o duce foarte bine, iar unii sunt de părere că o duce prea bine.

Pentru partea de "foarte bine" se cuvine notat că, în 25 ianuarie, Apple a depăşit ExxonMobile ca valoare de piaţă şi a devenit - fie şi doar pentru câteva ore - cea mai valoroasă companie din lume. De unde vine această imensă valoare? Chiar dacă vedeta momentului este (încă) iPad, adevărata vacă de muls este în continuare iPhone, care aduce peste jumătate din venituri. Câţiva analişti au făcut repede socotelile şi au constatat că cifra de afaceri a "businessului iPhone" este mai mare (ţineţi-vă bine) decât cifra de afaceri a întregului Microsoft! De îndată ce am văzut graficele, am căutat pe YouTube interviul lui Steve Ballmer din 2007, când râdea cu gura până la urechi de noul (pe atunci) iPhone, prevăzându-i un răsunător eşec. Nu a fost nici prima şi nici ultima oară când s-a înşelat.

Pentru partea de "prea bine", să constatăm că mii de oameni din întreaga lume se pregătesc de un soi de "Occupy Apple Stores", doar că de data aceasta nu pentru a sta la coadă pentru un nou gadget, ci pentru a protesta. Nu împotriva preţurilor, ci pentru a-şi exprima dezacordul faţă de condiţiile de lucru din fabricile din China de unde provin componentele sau produsele pe care compania le vinde cu atâta succes. Se ştie că în 2010 a fost un val de sinucideri şi că în 2011 în aceste fabrici s-au produs mai multe explozii soldate cu pierderi de vieţi omeneşti, însă cred că revolta a declanşat-o un amplu reportaj despre Foxconn publicat de New York Times în 25 ianuarie sub titlul "In China, Human Costs Are Built Into an iPad". La ora la care scriu, protestatarii s-au adunat deja la Apple Grand Central Terminal şi au depus două petiţii care împreună au adunat un sfert de milion de semnături.

În fine, Google se pare că totuşi va lansa în curând serviciul de stocare online de care se vorbeşte deja de câţiva ani. Diferenţa este că acum stocarea în cloud nu mai este ceva excentric, iar unele companii precum Apple, Amazon şi vedeta momentului, DropBox, o oferă deja. Însă gigantica infrastructură de care dispune Google poate face diferenţa, mai ales că nu trebuie decât să adune la un loc Picasa, Docs şi Music. Având în vedere că telefoanele Android vor putea să trimită poze şi video direct la "Google Drive", prevăd zile grele pentru DropBox. Însă colegii de gaşcă, Apple şi Amazon, şi-au blindat bine serviciile şi vor rezista.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Apple,
Google,
platforma,
autopublicare,
Amazon
/opinii/trei-dintre-cei-patru-9223776
9223776
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.