Salvarea morala

Postat la 22 decembrie 2008 18 afişări

Un strain, om de afaceri occidental, s-a asezat pe un scaun de langa mine la un pranz oferit de Asia Society in Hong Kong si mi-a pus o intrebare care, sincer va spun, nu mi-a mai fost pusa niciodata: “Deci, cat de corupta este America?”.

Intrebarea lui era starnita de arestarea bancherului de investitii Bernard Madoff de pe Wall Street, sub acuzatia de a fi organizat o schema piramidala care a cauzat investitorilor pierderi de miliarde de dolari. Dar nu e numai asta. E vorba despre toata mizeria care vine dinspre Wall Street - centrul financiar la care finantistii din Hong Kong s-au raportat tot timpul. Cum de s-a putut, se intreaba ei, ca uriasi ca Bear Stearns, Lehman Brothers si AIG sa aiba asemenea picioare de lut? Unde erau, se intreaba ei, Comisia pentru Operatiuni Bursiere si standardele inalte pe care li le-am tot predicat in acesti ani?

 

Unul dintre cei mai respectati bancheri din Hong Kong, care a cerut sa-si pastreze anonimatul, mi-a spus ca firma de investitii americana la care lucreaza a facut avere curatand banci asiatice “bolnave”. Si au facut asta importand cele mai bune practici americane, in special controlul strict al riscurilor si principiul “cunoaste-ti intotdeauna clientii”. Dar acum, spune el, la cine te mai poti uita pentru exemple de arta a managementului?

“Inainte era America”, spune el. “Se presupunea ca investitorii americani ar trebui sa stie mai bine, dar iata ca America insasi este in necaz. Cui or sa-si vanda bancile? Este greu pentru America sa ia ea insasi tratamentul pe care pana acum l-a prescris altora. Nu mai exista niciun doctor. Doctorul insusi este bolnav.”

 

Nu am niciun pic de mila pentru Madoff. Dar realitatea este ca schema lui piramidala era doar putin mai scandaloasa decat schema “legala” care sta la baza Wall Street-ului, alimentata de credite ieftine, de standarde joase si de o imensa lacomie. Cum puteti califica gestul de a da unui muncitor care castiga doar 14.000 de dolari pe an o ipoteca fara avans si fara nicio plata in primii doi ani ca sa-si cumpere o casa de 750.000 de dolari si apoi sa pui laolalta acea ipoteca impreuna cu 100 altele si sa faci obligatiuni - pe care Moody’s si Standard & Poor’s le evalueaza cu rating AAA - si apoi sa le vinzi altor banci si fondurilor de pensii din lumea intreaga? Asta facea sistemul nostru financiar. Daca asta nu e o schema piramidala, atunci ce e?

 

Departe de a fi fost construita pe cele mai bune practici, aceasta schema piramidala legala era construita pe brokeri de ipoteci, ambalatori de obligatiuni, agentii de rating, vanzatori de obligatiuni si proprietari de case care actionau cu totii pe baza principiului “Eu n-o sa mai fiu aici” cand va trebui sa inceapa platile sau cand ipoteca va trebui renegociata.

 

Ai o revelatie, dar te si deprimi daca privesti din China la depresiunea din SUA. Ai o revelatie pentru ca e greu sa eviti concluzia ca SUA si China devin doua tari cu un singur sistem. Cum asa? Simplu, acum cand ne pregatim de marea salvare a sistemului financiar, ne putem uita la China si America si sa spunem: “Pai China are un mare sector bancar detinut de stat, dar si unul privat, si America are acum tot un mare sistem bancar detinut de stat alaturi de unul privat. China are mari sectoare industriale detinute de stat, dar si unele private, si dupa ce Washingtonul va salva Detroitul, America va avea o mare industrie auto detinuta de stat, laolalta cu industrii cu actionari privati”.

 

Da, este o exagerare, dar adevarul este ca diferentele incep sa se estompeze. Vreme de doua decenii, o serie intreaga de oficiali americani au venit in China si au tinut predici Beijingului despre necesitatea privatizarii bancilor, spune Qu Hongbin, economist-sef pentru China la HSBC. “Asa ca noi am privatizat treptat si acum, dintr-o data, vedem ca toata lumea isi nationalizeaza bancile”.   

 

Si este deprimant, intrucat China se simte in multe privinte mai stabila astazi decat e SUA si cu o strategie mai clara ca sa iasa din criza. Daca vedem cum cele doua tari seamana tot mai mult, ele par in acelasi timp sa fie pe doua traiectorii istorice foarte diferite. China a luat-o razna in anii ‘70, cu revolutia sa culturala, si abia dupa moartea lui Mao si aparitia lui Deng Xiaoping a reusit sa isi revina, evoluand treptat spre o economie de piata. Dar in vreme ce capitalismul a salvat China, sfarsitul comunismului pare ca a scos America de pe fagas. Ne-am pierdut doi mari competitori ideologici - Beijingul si Moscova. Toata lumea are nevoie de un competitor, asta te mentine disciplinat. Dar odata ce capitalismul american nu a mai trebuit sa-si faca probleme cu privire la comunism, se pare ca a luat-o razna.

 

Bancile de investitii si fondurile speculative se expuneau pe imprumuturi la niveluri nebunesti, isi plateau managerii cu salarii nebunesti si, mai presus de toate, inventau instrumente financiare care ii deconectau complet pe cei ce au luat initial credite de institutiile care i-au imprumutat, astfel incat nimeni nu mai parea responsabil pentru acesti bani. “Prabusirea comunismului a impins China catre centru si SUA catre extreme”, spune Ben Simpfendorfer, economist-sef pentru China la RBS. Cazul Madoff este doar cireasa de pe tortul unei crize nationale a practicilor financiare, a reglementarilor financiare si a bunului-simt. Si de aceea nu avem nevoie doar de un pachet financiar de salvare; avem nevoie de o salvare morala. Trebuie sa restabilim echilibrul de baza dintre pietele noastre, morala si reglementari. Nu vreau sa ucid spiritul salbatic de care e nevoie pentru a duce inainte capitalismul - dar nici nu vreau sa fiu sfasiat de el.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
opinii,
ultimul cuvant,
Thomas L. Friedman
/opinii/salvarea-morala-3678002
3678002
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.