Puterea detaliilor

Postat la 04 octombrie 2005 1 afişăre

Intalnirea cu Arun Sarin, directorul general al celui mai mare operator de telefonie mobila din lume, grupul britanic Vodafone, iti starneste acelasi seniment ca vederea celebrului Big Ben, atunci cand ajungi pentru prima data in Londra. In fotografii pare mult mai mare, iti vine sa spui ajuns in capitala fostului imperiu, chiar daca bunul simt te trage de maneca. Ceva cladit cu secole in urma nu are cum sa fie mai mare decat Palatul Parlamentului din Bucuresti!

Intalnirea cu Arun Sarin, directorul general al celui mai mare operator de telefonie mobila din lume, grupul britanic Vodafone, iti starneste acelasi seniment ca vederea celebrului Big Ben, atunci cand ajungi pentru prima data in Londra. In fotografii pare mult mai mare, iti vine sa spui ajuns in capitala fostului imperiu, chiar daca bunul simt te trage de maneca. Ceva cladit cu secole in urma nu are cum sa fie mai mare decat Palatul Parlamentului din Bucuresti!

 

Diferenta dintre Arun Sarin si Chief Executiv Officer-ii nostri e exact aceeasi ca dintre respectul impus de detaliile arhitecturale fine ale Big Ben-ului, de unde se da ora exacta in telecomunicatiile mobile si aroganta magaoaiei, neterminata de 20 de ani, in care ploua peste fumurile parlamentarilor nostri.

 

Cand il auzi vorbind pe CEO-ul lui Vodafone nu ramai doar cu impresia ca iti spune ceva. Chiar daca esti tentat sa fii furat de simplitatea cuvintelor, de gesturile largi si de zambetul prietenos. Daca o spune el, iti vine sa il crezi pe cuvant ca romanii vor cumpara, cu unul sau doi euro, melodii direct din reteaua Vodafone, intr-o tara in care pana nu demult pirateria cu CD-uri, casete si mp3-uri, batea pe umar suta de procente. Sau, macar poti fi aproape convins ca daca isi pune in cap asta, o sa reuseasca. Iar daca spune ca rosul lui Vodafone va impanzi si Romania "curand", asta inseamna mai putin de un an. Iar daca spune "vom deveni din nou numarul unu in Romania", atunci intelegi ca omul asta a venit aici ca sa se bata.

 

Privind dinspre Est spre Vest, probabil ca e normal ca lucrurile sa para mai mari decat sunt in realitate, din cauza ca noi confundam inca forma cu fondul. Pe cartile de vizita ale unui director general de-al nostru scrie tot "CEO", ca si pe cele ale lui Arun Sarin, iar costumul e tot Armani.

 

Dar, parafrazand, puterea sta in detalii. Poate ca dungile costumului sunt mai finute, aproape imperceptibile, la indiano-britanicul din fruntea colosului telecom. Dar nu e vorba despre asta. In vocea sa nu percepi nici apasarea, nici importanta faptului ca e in fruntea unei companii care are o capitalizare de peste 170 de miliarde de dolari sau ca raspunde de mai mult de 70.000 de oameni din 27 de tari. Fiindca o face firesc, de asta e acolo si nu in alta parte.

 

Agasat, sau poate doar nedumerit de insistenta cu care Arun Sarin vorbeste tot timpul despre 3G si viitoarele servicii pe care noua generatie de telefonie mobila le va aduce, adica minute mai ieftine de convorbire, videocall, Internet si TV pe mobil si asa mai departe, un jurnalist l-a intrebat ce va aduce Vodafone pentru utilizatorii obisnuiti ai retelei GSM Connex, pe care britanicii au cumparat-o. De parca nu ar fi inteles intrebarea, boss-ul lui Vodafone a raspuns, in trei fraze, care sunt avantajele 3G: minute mai ieftine de convorbire, videocall, Internet si TV pe mobil si asa mai departe. Iar daca il intrebi ce parere are despre faptul ca un alt operator de telefonie mobila de la noi vrea sa ajunga in scurt timp, de pe ultima pozitie, liderul pietei, Sarin raspunde simplu, "Good luck!"

 

La 50 de ani, in fruntea uneia dintre cele mai mari companii din lume,  Arun Sarin a ramas ceea ce a fost dintotdeauna. Inginerul absolvent din 1970 al Indian Institute of Thechnology si posesorul diplomelor de masterat si MBA al Universitatii Berckley din California. Adica un bun profesionist. Restul, sunt detaliile unei cariere de exceptie, care i-au adus puterea de acum fara a stirbi naturaletea si simplitatea profesionistului.

 

Comparand discursul sau cu cel al unui CEO de-al nostru, care iti repeta ca o placa stricata acelasi refren, despre compania dinamica, in crestere, cu grija fata de clienti, in fruntea careia se afla, nu iti poti scoate din minte comparatia dintre Big Ben si Palataul Parlamentului. Intre miez si coaja. Intre ei si noi. Intre inginerul Arun Sarin si domnul Cutare. Sau, mai bine zis, intre ce avem impresia ca suntem si ceea ce suntem.

 

In dimineata in care trebuia sa ne intalnim cu Arun Sarin, un patron si-a expimat la telefon indignarea ca l-am citat drept Cutarescu si nu Cutare Cutarescu. Pe cuvant, e mult mai usor sa ii spui Arun, asa cum ii spun angajatii sefului de la Vodafone, decat Sarin.

 

Puterea sta in detaliile cu care vii de acasa, ca om. Respectul si autoritatea stau tot acolo.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Puterea detaliilor
/opinii/puterea-detaliilor-1004737
1004737
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.