Paradoxul întoarcerii la birou sau de ce a devenit scump să munceşti. „Dacă aş fi obligată să mă întorc la birou full time, nu cred că mi-aş mai permite să lucrez”

Autor: Ioana Matei Postat la 13 noiembrie 2023 35197 afişări

Paradoxul întoarcerii la birou sau de ce a devenit scump să munceşti. „Dacă aş fi obligată să mă întorc la birou full time, nu cred că mi-aş mai permite să lucrez”

Cred că nu greşesc dacă mă numesc un angajat atipic – am început să lucrez de la birou chiar din perioada pandemiei, cred că nu se terminase nici starea de urgenţă (fiind jurnalişti, aveam voie) – şi am continuat cu munca de la birou până recent. Acum, însă, ni se mută birourile, aşa că până când se aşază lucrurile, am decis să fac un efort (fac parte, se pare, din rândul celor cărora nu le place să lucreze de acasă) şi să rămân „în confortul” casei mele.

Şi am avut o revelaţie: chiar dacă sănătăţii mele mintale nu cred că îi prieşte asta, am constatat cu surprindere că pot exista şi zile în care să nu cheltuiesc bani. Pentru că munca de la birou pare să fie – mai ales acum – costisitoare. Poate avem parte de opţiuni de transport mai ieftine decât în vest (dar câţi dintre noi le folo­sesc, în locul maşinii personale?), însă munca la birou înseamnă de cele mai multe ori, şi cafea, şi prânz, uneori parcare şi, de ce nu, haine pentru birou actualizate în funcţie de sezon.

Dacă ar fi să mănânc zilnic, cred că aş cheltui vreo 35 de lei pentru un prânz, încă vreo 12 pentru cafea (dacă aş bea doar una, dar nu e cazul) şi uneori 30 pentru parcare (la care se adaugă şi amenzile pentru zilele în care uit să reînnoiesc plata parcării publice când rămân la birou mai mult decât am planificat). Dacă ar fi să merg la birou chiar în fiecare zi, asta ar însemna circa 1.540 de lei – şi asta este o estimare optimistă, în care nu mănânc cele mai scumpe prânzuri, nu am inclus benzina, nici faptul că o cafea se  transformă în mai multe la prelungirea orelor de program.

Aşa că, după cum spunea şi un articol din presa internaţională referitor la creşterea recentă a costului vieţii – „Dacă ar trebui să merg şi eu la birou zilnic, nu cred că mi-aş mai permite să muncesc”. Şi înţeleg şi de ce unii oameni chiar şi-au permis să economisească în vremurile pandemice. Se pare că nu sunt singura care gândeşte aşa – un studiu recent, publicat în luna octombrie, indică faptul că angajaţii care se opun obligativităţii de a reveni la birou pot avea cel puţin o scuză validă: este costisitor. Lucrătorii hibrizi au declarat că cheltuiesc în medie 51 de dolari în fiecare zi când merg la birou, potrivit unui sondaj recent realizat de firma de videoconferinţe Owl Labs – în rândul a peste 2.000 de angajaţi cu normă întreagă din SUA, Marea Britanie, Germania, Franţa, Olanda, ţările nordice, dar şi de la nivel global, intervievaţi în luna iunie.

Acest lucru reprezintă cu 36 de dolari mai mult decât au declarat că cheltuiesc în fiecare zi când lucrează de acasă. 27% dintre respondenţi erau angajaţi hibrizi, mergând la birou uneori fie din proprie alegere, fie din cauza faptului că acest lucru era impus de companie. Cheltuielile zilnice pentru angajaţii hibrizi la birou includ în medie 8 dolari pentru parcare, 13 dolari pentru micul dejun şi cafea, 16 dolari pentru prânz şi 14 dolari pentru transport, arată sondajul. Cei care au nevoie de îngrijire pentru animalele de companie cheltuiesc în plus 20 de dolari pe zi.

Această cheltuială a contribuit, probabil, la faptul că 29% dintre angajaţii hibrizi şi cei care lucrează de la distanţă au declarat că ar aştepta o majorare a sala­riului dacă ar trebui să revină la birou cu normă întreagă. „Costul financiar al mersului la birou poate fi o povară pentru mulţi angajaţi”, a declarat Kayt Racz, manager superior de conţinut global la Owl Labs. Şi Racz nu se aşteaptă să se schimbe acest aspect: „Din cauza  unor aspecte precum inflaţia şi costul de trai în creştere constantă, mulţi angajaţi se aşteaptă ca şi costul lucrului în persoană să crească în timp”, a adăugat ea. Nu e de mirare astfel că firmele de închiriere de birouri încep să simtă efectele reticenţei angajaţilor de a reveni la birou. Compania de închiriere de spaţii de lucru la birou WeWork a suferit una dintre cele mai spectaculoase prăbuşiri corporative din istoria recentă a SUA în ultimii ani, potrivit ştirilor apărute săptămâna treecută.

Aşadar, dacă luaţi în calcul să vă aduceţi angajaţii la birou, calculaţi şi rambursările posibile pentru a justifica o astfel de mişcare în vremuri încă inflaţioniste. Lucrătorii hibrizi chestionaţi de Owl Labs au declarat că rambursările oferite de companie pentru costurile cu  naveta, hrana şi băuturile gratuite sau subvenţionate, precum şi serviciile de îngrijire a copiilor oferite la locul de muncă sunt toate stimulente bune.

Evaluată în 2019 la 47 miliarde de dolari într-o rundă de finanţare condusă de SoftBank, compania a încercat şi a eşuat să devină publică acum cinci ani. Pandemia de COVID-19 a cauzat şi mai multe probleme, deoarece multe companii au încheiat brusc contractele de închiriere, iar recesiunea economică care a urmat a determinat şi mai mulţi clienţi să-şi închidă uşile. Conform docu­mentelor sale de reglementare, compania închiriază milioane de metri pătraţi de spaţiu de birouri în 777 de locaţii din întreaga lume. Concluziile Owl Labs cu privire la costurile muncii în persoană vin în contextul în care companii precum Amazon, Google şi Meta cer angajaţilor să revină la birou – şi în birou, în majoritatea „corporaţiilor”, există o politică de muncă hibridă, în care angajaţii sunt obligaţi să revină la birou câteva zile pe săptămână.  Unii lideri cred că revenirea la munca în persoană va duce la creşteri ale productivităţii, colaborării şi moralului angajaţilor. Studiul menţionat sugerează că lipsa necesităţii de a face naveta este unul dintre principalele motive pentru care angajaţii preferă să lucreze de acasă, deoarece călătoriile zilnice la birou pot fi costisitoare, consumatoare de timp şi epuizante din punct de vedere mental. După ani de lucru de acasă, unii spun că cheltuielile cu hainele de lucru şi produsele cosmetice noi devin tot mai mari.

Ioana Matei este editor Business Magazin

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
opinie,
ioana matei,
angajati,
munca,
cheltuieli

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.