Opinie Iuliana Stan, Human Synergistics: Socoteala curată 
face prietenia lungă

Postat la 23 aprilie 2015 549 afişări

Aceasta este o opinie despre socoteala curată, nu despre prietenie. În contextul acestui text, prietenia la care mă refer este doar relaţia de foarte bună calitate dintre două sau mai multe persoane, să zicem „prietenia organizaţională“ sau de nevoie, nu prietenia de roman, în sensul ei cel mai nobil şi mai profund.

Opinie Iuliana Stan, Human Synergistics: Socoteala curată 
face prietenia lungă
Opinie Iuliana Stan, Human Synergistics: Socoteala curată 
face...

IULIANA STAN (managing partner Human Synergistics România)


E adevărat că uneori relaţia aceasta de bună calitate pe care o avem de construit este drumul către prietenie. Dacă fac recensământul prieteniilor mele de-a lungul timpului constat, fară mirare, că cele cu socoteli clare sunt cele care durează. Tot acestea sunt cele în care am crescut. Tot acestea sunt cele în care m-am reinventat. Tot acestea sunt cele în care şi din care am învăţat.

Prietenia în sine nu există, există doar acele întâmplări, adică „socoteli curate“ care, privite retrospectiv, te fac să vezi dacă există prietenia. În numele prieteniei nu are valoare nicio întâmplare, ci doar întâmplările te fac să dai valoare prieteniei. Ca să existe, prietenia este ceva ce trebuie să treacă, să se consume; prietenia în avans, ca promisiune, există doar la copiii mici, în parc.

Prietenia şi socoteala sunt, aparent, concepte conflictuale, dar tocmai soluţionarea conflictului dintre cele două le lasă să se armonizeze împreună şi să aibă tot mai mult sens conceptul de socoteală curată decât cel de gen-erozitate sau de aşteptări implicite atunci când vorbim despre relaţii de foarte bună calitate.

În primul rând socoteala curată este o socoteală care are la bază principiul egalităţii. Egalitatea nu înseamnă că ce am eu se cuvine tuturor prietenilor mei, nici că ce au alţii mi se cuvine mie, sau că este ceva de împărţit, ci este egalitatea cu sinele. Să ştiu cât sunt eu ca fiinţă. Să ştiu cât şi până unde şi în baza a ce pot pretinde ceva cuiva sau pot să fantasmez aşteptări de la acea persoană. Şi invers: cu ce drept, cineva, în numele egalităţii, pretinde ceva de la mine sau se poate aştepta la ceva de la mine? Ştiu cine şi cât sunt şi ştiu cine şi cât eşti, este reciprocă această cunoaştere şi respectăm ceea ce ştim. Aceasta este egalitatea. Atunci când nu ştim sau când nu respec-tăm ceea ce ştim apare percepţia de abuz sau de inegalitate şi socoteala este necurată.

În al doilea rând socoteala curată are la bază viitorul. Este aşadar vorba despre clarificare şi despre viziune, nu despre aşteptări, troc sau tocmeală. Dacă preţul este corect, el va fi plătit, dar trebuie înţeles. Prietenia necondiţionată este o naivitate. Dacă nu schimb valoare cu un interlocutor, dacă nu sunt atent la viitorul pe care îl construiesc şi la care va trebui să mă uit înapoi când va deveni trecut, nu construiesc prietenie, ci doar consum o relaţie. Dacă nu mă îngrijesc de viitorul unei relaţii, măcar minimal în forma răspunsului la întrebarea „cum o să mă uit în ochii mei în oglindă în legătură cu această prietenie/relaţie?“, cu siguranţă vorbim despre o socoteală neigienică.

Când se vorbeşte despre prietenie în organizaţii, despre astfel de prietenii ar trebui să fie vorba, prietenii în care socoteala este curată şi igienică. Prietenia în organizaţii este înţeleasă mai degrabă ca o mare frăţie, în care oamenii mai mult petrec decât muncesc şi se simt îndreptăţiţi să aibă aşteptări unii de la alţii. Este nevoie de priet-enie în organizaţii, dar de prietenie raţională, temeinică, echilibrată, nu de prietenia derizorie şi superficială. Priet-enia consolidează sentimentul de apartenenţă, creşte calitatea interacţiunilor, oamenii învaţă şi se dezvoltă cu autonomie într-un astfel de mediu. Acest fel de prietenie însă se învaţă, se educă, nu este o deprindere cu care ne naştem, deprinderea prieteniei este un proces de dezvoltare şi de maturizare.

Antoine de Saint-Exupery redă cel mai frumos cu putinţă în Micul Prinţ calea spre socoteala curată: „Nu cunoaştem decât ceea ce îmblânzim, zise vulpea. Oamenii nu mai au timp să cunoască nimic. Cumpără lucruri de-a gata, de la neguţători. Cum însă nu există neguţători de prieteni, oamenii nu mai au prieteni. Dacă vrei să ai un prieten, îmblânzeşte-mă“.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Opinie,
Iuliana Stan,
Human Synergistics
/opinii/opinie-iuliana-stan-human-synergistics-socoteala-curata-face-prietenia-lunga-14126221
14126221
comments powered by Disqus
Avocatul gulerelor albe Avocatul gulerelor albe

Mihai Mareş se numără printre primii avocaţi români care s-au specializat pe criminalitatea gulerelor albe, apărând executivi de top, antreprenori, afaceri dezvoltate în România sau subsidiare ale marilor multinaţionale. Dacă ne uităm la tensiunile din business din ultimii ani, atât de pe plan local, cât şi de la nivel internaţional, constatăm cu uşurinţă că pariul său a fost unul câştigător. Cum a ales acest domeniu şi care au fost paşii prin care a construit casa de avocatură Mareş & Mareş?

vezi continuarea
ZF.ro
Englezii închid uşa „instalatorilor polonezi şi muncitorilor români”: Regatul Unit nu mai vrea forţă de muncă ieftină în fabrici, depozite, hoteluri şi restaurante Englezii închid uşa „instalatorilor polonezi şi muncitorilor români”: Regatul Unit nu mai vrea forţă de muncă ieftină în fabrici, depozite, hoteluri şi restaurante
S-a terminat! Decizia CRUCIALĂ luată de PSD în urmă cu câteva ore.
ProMotor.ro
ATAC la Mercedes și BMW! Noul model FRANȚUZESC le fură clienții nemților ATAC la Mercedes și BMW! Noul model FRANȚUZESC le fură clienții nemților
Ce înseamnă 10:10, 9:15 sau 69 pe înțelesul tuturor?
Care sunt piesele care pică cel mai des la o MAȘINĂ ELECTRICĂ? N-are nicio legătură cu mașinile normale
Descopera.ro
Medicamentul care TRATEAZĂ coronavirusul. Anunţul a fost făcut de adjunctul OMS: „Există doar un singur medicament eficient” Medicamentul care TRATEAZĂ coronavirusul. Anunţul a fost făcut de adjunctul OMS: „Există doar un singur medicament eficient”
VIDEO. Un alt CĂLĂTOR ÎN TIMP a prezentat o FOTOGRAFIE cu Pământul din anul 5000. ''Veştile nu sunt bune pentru umanitate''
Misterul CORPULUI lui Lenin şi EXPERIMENTUL rusesc care durează deja de 90 de ani. ''Zici că se va RIDICA''
Go4it.ro
Pot fi telefoanele la fel de dependente ca drogurile? Ce spun, de fapt, oamenii de ştiinţă Pot fi telefoanele la fel de dependente ca drogurile? Ce spun, de fapt, oamenii de ştiinţă
Cel mai nou telefon PLIABIL a ajuns în România! Ce poate să facă noul SAMSUNG de 1.400 de euro
NETFLIX nu mai asigură gratuitate utilizatorilor din România. Ce oferă Netflix în schimb
Csid.ro
Portretul psihologic al unui violator: cum îl recunoaştem şi cum evităm să devenim victime Portretul psihologic al unui violator: cum îl recunoaştem şi cum evităm să devenim victime
Cum poţi ajuta o femeie care este abuzată
HOROSCOP AUGUST 2019: se anunţă noi câştiguri financiare şi multe relaţii pasagere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.