Opinie Doru Toma: Cum salvează medierea timp şi bani

Postat la 01 noiembrie 2012 67 afişări

Medierea se poate dovedi o veritabilă sursă de economie în ce priveşte banii, timpul şi energia investite în rezolvarea unui conflict.

Opinie Doru Toma: Cum salvează medierea timp şi bani

Când m-am hotărât să devin mediator obligativitatea medierii nu era încă reglementată. Însă de la începutul anului viitor (mai precis de pe 9 ianuarie), persoanele fizice sau juridice sunt obligate să încerce evitarea procesului. Concret, părţile trebuie să participe la şedinţe de informare privind medierea, inclusiv după declanşarea unui proces în faţa instanţelor competente. Prin mediere se pot găsi soluţii pentru conflicte din diferite arii ale dreptului - fie civil, penal sau dreptul familiei.

Mai exact, prin medierea sunt soluţionate conflicte pe cale amiabilă, cu ajutorul unei terţe persoane. Mediatorul trebuie să îndeplinească o serie întreagă de condiţii, între care să fie neutru, imparţial, să păstreze confidenţialitatea şi să aibă liberul consimţământ al părţilor. Medierea se bazează pe încrederea pe care părţile o acordă mediatorului, ca persoană aptă să faciliteze negocierile dintre ele şi să le sprijine pentru rezolvarea conflictului prin obţinerea unei soluţii reciproc convenabile, eficiente şi durabile.

Iar sfera de "lucru" pentru mediere este generoasă. Pe lângă litigiile civile, penale sau cele de dreptul familiei, mă aştept ca în viitor să-şi găsească soluţiile prin mediere tot mai multe litigii din domeniul protecţiei consumatorului, din domeniul răspunderii profesionale (respectiv cazurile de malpraxis), dar şi litigiile de muncă izvorâte din încheierea, executarea şi încetarea contractelor individuale de muncă. De pildă, în cazul unui conflict dintre un (ex)angajat şi compania pe ale cărei state de plată a figurat, mediatorul poate ajuta la găsirea unei variante împăciuitoare în afara sălii de judecată.

De ce ar fi însă mai avantajoasă medierea prin comparaţie cu tradiţionalul proces în justiţie? În primul rând plecăm de la partea pecuniară, care în această perioadă reprezintă o componentă foarte importantă în economia fiecărei persoane şi instituţii în parte. În cazul procesului de mediere costurile sunt mult reduse comparativ cu un proces. În acelaşi timp, pe lângă faptul că economisim bani, salvăm şi timp: perioada de soluţionare a litigiilor este, în varianta medierii, mult mai scurtă.

Nu trebuie neglijat nici faptul că medierea este un act care are loc în condiţii de confidenţialitate.Foarte importantă în găsirea de soluţii pentru conflicte este lipsa restricţiilor formale şi solemne. Fiind o procedură amiabilă, medierea se realizează într-o atmosferă relaxantă pentru părţi, fiind eliminate astfel restricţiile formale ale unui proces derulat în faţa instanţelor. Astfel, este înlesnită calea pentru găsirea unei soluţii acceptate de către părţi, cât şi caracterul voluntar al medierii. Procedura are însă un punct de plecare obligatoriu: voinţa părţilor de a identifica o variantă de rezolvare a litigiului în afara camerelor de judecată. Spre deosebire de cele mai multe decizii din cadrul instanţelor, în cazul medierii poate fi găsită o cale de mijloc, o soluţie de tip win-win pentru ambele părţi.

O altă situaţie avantajoasă pentru mediere este chiar şi cea pentru litigiile aflate deja pe rolul instanţei. În acest caz medierea aduce beneficii părţilor implicate, cum ar fi că pe perioada medierii litigiile aflate pe rolul instanţelor sau aflate în procedură de arbitraj se suspendă, la cererea părţilor. Avantajoasă din aceleaşi motive - timpul mai scurt de rezolvare, pentru că actul de justiţie se poate tergiversa, iar taxa de timbru este recuperată. Termenul de prescripţie pentru judecarea cauzelor civile de către instanţele judecătoreşti sau arbitrale este suspendat începând cu data semnării contractului de mediere şi până la închiderea procedurii de mediere.

Dacă litigiul aflat pe rolul instanţelor judecătoreşti se soluţionează în cadrul procesului de mediere, instanţa va pronunţa o hotărâre de investire a acordului de mediere, iar taxa judiciară de timbru va fi returnată. Iar datorită caracterului confidenţial al procedurii medierii, discuţiile şi negocierile purtate în cadrul procesului de mediere sunt confidenţiale faţă de terţi şi nu pot fi folosite ca probe în cadrul unei proceduri judiciare sau arbitrale, cu excepţia cazului în care părţile convin altfel ori legea prevede contrariul.


DORU TOMA (MEDIATOR AUTORIZAT, PREŞEDINTE AL ASOCIAŢIEI ROMÂNE PENTRU MEDIERE)

fii la curent cu cele mai noi analize de business

Urmareste BM pe Facebook

Am mai scris despre:
bani,
mediere
/opinii/opinie-doru-toma-cum-salveaza-medierea-timp-si-bani-10268710
10268710
comments powered by Disqus
Ce afaceri mai deţin cei mai bogaţi oameni din România Ce afaceri mai deţin cei mai bogaţi oameni din România

Pentru unii oameni de afaceri businessul e şi pasiune, nu doar muncă. Pentru alţii e un mod de a face bani pentru a-şi dezvolta în paralel hobby-urile.

vezi continuarea
ZF.ro
Surpriză: Domeniul unde puteţi fi scutiţi de 50% din impozit. Surpriză: Domeniul unde puteţi fi scutiţi de 50% din impozit.
SURPRIZĂ: O nouă investiţie majoră într-un oraş din România. Va lucra la soluţii folosite în întreaga lume
ProMotor.ro
Care e principala cauză ale exploziei anvelopei. GREŞEALA pe care o fac toţi şoferii, care îi pune în pericol Care e principala cauză ale exploziei anvelopei. GREŞEALA pe care o fac toţi şoferii, care îi pune în pericol
Cu o banală SÂRMĂ hoţii i-au deschis şi furat maşina în câteva secunde. Toate maşinile care se deschid „fără cheie” pot fi furate astfel - VIDEO
Un nou examen MEDICAL pentru şoferi. Dacă nu treci testul, RĂMÂI FĂRĂ PERMIS
Descopera.ro
DESCOPERIRE incredibilă pe fundul Mării Baltice, la o adâncime de 430 de meri. Când au coborât, suprinza SCAFANDRILOR a fost şi mai mare DESCOPERIRE incredibilă pe fundul Mării Baltice, la o adâncime de 430 de meri. Când au coborât, suprinza SCAFANDRILOR a fost şi mai mare
De ce nu trebuie să te ABŢII de la SEX niciodată. Este mult mai GRAV decât ştiai
VIDEO. ''EXTRATEREŞTRII sunt chiar sub nasul nostru!'' Cel mai mare partener al NASA dezvăluie ceea ce oficialii americani ţin la SECRET
Go4it.ro
NOKIA pregăteşte o SURPRIZĂ pentru fanii telefoanelor sale. Cum reuşesc finlandezii să concureze cu Apple, Samsung şi Huawei NOKIA pregăteşte o SURPRIZĂ pentru fanii telefoanelor sale. Cum reuşesc finlandezii să concureze cu Apple, Samsung şi Huawei
TELEFONUL ANULUI a ajuns în România. Iată ce poate să facă cel mai nou SAMSUNG Note 10
O nouă INOVAŢIE de la APPLE: IPHONE 11 va „împrumuta” una dintre cele mai apreciate funcţii de pe telefoanele SAMSUNG
Csid.ro
Portretul psihologic al unui violator: cum îl recunoaştem şi cum evităm să devenim victime Portretul psihologic al unui violator: cum îl recunoaştem şi cum evităm să devenim victime
Cum poţi ajuta o femeie care este abuzată
HOROSCOP AUGUST 2019: se anunţă noi câştiguri financiare şi multe relaţii pasagere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.