O meserie rara

Postat la 06 martie 2006 1 afişăre

Jimmy Bedford este, de peste 17 ani, Master Distiller la Distileria Jack Daniel din Lynchburg, Tennessee - singurul loc unde se face celebrul whiskey. Dar Jimmy Bedford s-a alaturat distileriei in 1968, in ciuda faptului ca era student la o universitate de medicina veterinara.

Jimmy Bedford este, de peste 17 ani, Master Distiller la Distileria Jack Daniel din Lynchburg, Tennessee - singurul loc unde se face celebrul whiskey. Dar Jimmy Bedford s-a alaturat distileriei in 1968, in ciuda faptului ca era student la o universitate de medicina veterinara. Acum el este si ambasador al marcii si a acordat un interviu pentru BUSINESS Magazin, in timpul vizitei sale la Bucuresti.

Business MAGAZIN: Ce implica, de fapt, munca de Master Distiller?

Jimmy Bedford: Sunt multe lucruri de facut. Supraveghez intregul proces de fabricatie a whiskey-ului, de la etapa de macinare, fermentare, distilare, pana la maturare si imbuteliere. Una din cele mai importante responsabilitati este degustarea, pentru ca toate loturile de whiskey trebuie sa fie la fel, o reflectare perfecta a retetei originale. In plus, sunt ambasador al marcii Jack Daniel’s. Calatoresc in intreaga lume si discut cu cei interesati despre distilerie si procesul de fabricatie a Jack Daniel’s, Gentleman Jack si Jack Daniel’s Single Barrel.

Dar ce nu trebuie sa faca un Master Distiller?

In principiu, nu sunt interdictii. Dar eu cred ca un fumator nu poate simti, cu adevarat, savoarea unui whiskey. Altminteri, nu port parfum si nu las pe nimeni care poarta parfum sa intre in camera in care se face degustarea. In afara de asta, nu merg la degustare decat daca am mancat cu cel putin patru ore mai devreme, ca sa nu am nici un alt gust - cred ca o persoana care mananca mult nu poate fi degustator de meserie. Si - in cele din urma - trebuie sa fii sanatos, ca sa ai simturile nealterate, atunci cand faci o degustare. Asa racit cum sunt acum, n-as merge sa testez probele. Pe de o parte - ca sa nu le contaminez. Pe de alta parte - simturile mele nu sunt in cea mai buna forma.

Cat de veche este aceasta afacere?

Jack Daniel a fost un personaj real, cel care a pus bazele distileriei si marcii care-i poarta numele. Nascut in 1850, ca al 13-lea copil al familiei Daniel, a crescut de la sapte ani la prietenii familiei sale, familia Call, care aveau o mica distilerie. La numai 13 ani, Jack a preluat distileria si a dezvoltat un produs care a ramas neschimbat in 130 de ani. Cate produse, care sa ramana neschimbate - ca fabricatie - peste 100 de ani, cunoasteti? Eu nu mai stiu nici unul...

Cum se fabrica Jack Daniel’s?

Procesul incepe cu selectia ingredientelor - porumb, secara si orz, care sunt amestecate cu apa din izvorul lui Jack, o apa fara fier. Se formeaza astfel o mixtura fermentabila numita "mash". Dupa fermentare, urmeaza distilarea si filtrarea, apoi invechirea in butoaie de stejar, dupa care whiskey-ul e imbuteliat.

Cat whiskey Jack Daniel’s se vinde anual si cum faceti planificarea de fabricatie, tinand cont ca nu puteti face peste noapte whiskey-ul, care trebuie lasat la invechit?

In 2004, am vandut 7,7 milioane de cutii a cate noua sticle de 1 litru. Asta inseamna 69,3 milioane de litri de Jack. Din astea, peste 45% merge in afara granitelor SUA, iar procentul e in crestere.

Planificarea se face usor acum, pentru ca putem monitoriza vanzarile de oriunde in lume, in orice interval de timp, cu ajutorul calculatoarelor. Asa ca nu e foarte greu. Era o aventura sa faci planificare cand nu te ajutau calculatoarele...

In general, whiskey-ul produs in SUA poarta numele de bourbon. De ce Jack Daniel’s este Tennessee Whiskey?

Daca Jack Daniel’s ar fi depozitat intr-un butoi si pus la pastrare imediat dupa distilare, atunci ar fi un bourbon. Nu este cazul. Jack este filtrat intr-un mod special astfel incat fiecarei picaturi ii trebuie aproape 24 de ore pentru a trece prin filtrul de mangal din lemn de artar. Apoi il punem in butoaie noi de stejar alb si il lasam la invechit timp de patru ani. Pentru a ne diferentia de alte whiskey-uri americane, numite generic bourbon, am ales sa-l numim pe Jack "Tennessee Whiskey".


Care credeti ca este locul lui Jack Daniel’s pe piata romaneasca?

Piata romaneasca a bauturilor spirtoase are un potential ridicat. Sper ca Jack Daniel’s sa fie iubit, in continuare, si aici si sa ajunga pe locul doi sau trei in cativa ani. Whiskey-ul nostru este pregatit sa faca fata competitiei unor bauturi traditionale romanesti precum tuica sau palinca, dar trebuie sa fie perceput ca brand original american, asa cum se intampla in toata lumea.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
O meserie rara
/opinii/o-meserie-rara-977812
977812
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.