Minciuna si prejudecata: razboiul litoralului roman versus bulgari

Postat la 09 aprilie 2010 28 afişări

Un subiect pe care l-a pus media romaneasca pe tapet in ultima saptamana a fost legat de ofertele de Paste pe litoralul bulgaresc si de numarul mare de romani care au ales, iar, sa-si chletuiasca banii la vecini.

Enervant insa este ca Elena Udrea, ministrul Turismului si Dezvoltarii Regionale, a criticat atitudinea jurnalistilor fata de promovarea turistica a ofertelor <bulgaresti> (pasamite in detrimentul romanilor) si faptul ca ea sustine ca unii romani au luat <tepe> in Bulgaria. Intai de toate as vrea sa spun ca prea putini romani nu iau tepe in propria tara.

Parerea mea este ca jurnalistii au prezentat realitatea asa cum e ea: romanii merg la bulgari din varii motive, de la un raport mai bun calitate-pret si pana la faptul ca au CE SA ALEAGA. Nu numai ca litoralul romanesc nu are o oferta comparabila pentru aceasta perioada, dar nu are deloc o oferta. Hotelurile romanesti nu sunt deschise si, in plus, cele deschise au preturi absolut prohibitive. Despre alte zone consacrate care ofera chilipiruri de 300-400 de euro pe persoana pentru trei nopti nici nu mai vorbim. O sa fac o comparatie foarte simpla si pe intelesul tuturor.

Anul trecut am mers la mare cu bilete in programul social cu care s-a facut mare valva. Cazarea (doar cazarea) pentru sase nopti a costat 520 de lei. Am mai cheltuit in plus inca 700 de lei in cinci zile - am scurtat sejurul in penultima zi pentru ca temperaturile ajunsesera deja la 17-18 grade si, dupa cum probabil stie tot romanul, pe litoralul romanesc nu prea ai ce sa faci daca ploua. Asadar o cheltuiala de 1220 lei (300 euro), in conditiile unui sejur modest - hotel de trei stele (care ar fi fost OK daca ar fi fost curata baia), mic dejun cu sandvich-uri in camera, mancare la cantina. Ceea ce trebuie subliniat in acest context este ca aceasta cheltuiala a fost in extrasezon.

Spre comparatie, anul acesta am petrecut trei nopti, in perioada de Paste, la bulgari. Si multi alti romani. Doar in hotelul in care am stat noi erau peste 1.000 de alti conationali. Cheltuiala de 300 de euro a cuprins sejurul in sistem all inclusive la un hotel de cinci stele. La o prima vedere este aproape de doua ori mai scump decat sejurul in programul social de la Mamaia. Dar atentie! Vorbim de lucruri complet diferite. Hotel de trei stele (romani) versus cinci (la bulgari). La "noi" o camera la un hotel de patru stele costa cam 100 de euro si pretul include doar micul dejun.

Din perspectiva mea, romanii sunt prea scumpi. Apoi e vorba de comoditatea pe care o asigura un sistem all-inclusive, care nu am reusit sa inteleg de ani buni de ce nu este aplicat si in Romania. In al doilea rand, in hotelul in care am stat acum, dar si in altele pe care le-am testat cu alte ocazii in Bulgaria, exista alternative de petrecere a timpului liber. De la piscina in care apa era incalzita la 29-30 grade Celsius, spatiu pentru tenis de masa si biliard si pana la varii activitati pentru copii, care puteau fi organizate in aer liber, dar si la interior. Ca sa n-o mai lungim foarte mult, mai vreau doar sa mentionez atitudinea personalului, care nu se arata deranjat de nimic - nici de intrebari tampite, nici de faptul ca doreai sapte pahare de suc sau ca la masa copiii faceau mizerie si galagie.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
opinii,
turism,
litoral,
Romania,
Bulgaria,
oferte
/opinii/minciuna-si-prejudecata-razboiul-litoralului-roman-versus-bulgari-5852348
5852348
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.