“Generatia Xpat: dati cate 350 de euro romanilor sa plece din tara”

Autor: Dorin Oancea Postat la 20 septembrie 2010 27 afişări

Zilele trecute discutam cu Crenguta despre cover story-ul acestei saptamani, despre cei doi ani de criza, iar ea m-a intrebat cum cred eu ca va fi Romania peste doi ani. Am indrugat, cred, niste prostii, pentru ca, desi am tot scris despre felurite scenarii - default, schimbare politica majora, revenire profitand de europeni - nu stiu un element fundamental, declansatorul.

Inainte de orice, o poveste: luna noiembrie a anului 1965 nu a fost, pe continentul american, mai friguroasa decat de obicei, dar reteaua de alimentare ce pleca din hidrocentrala Niagara lucra la capacitate maxima - oamenii gateau, se incalzeau, citeau. In ziua de 9 noiembrie, la ora 5 dupa-amiaza, un releu de protectie - pentru nespecialisti un intrerupator electric care actioneaza in momentul in care este alimentat un electromagnet si care elimina pericolul supraincarcarii liniilor electrice - a declansat, scotand hidrocentrala Niagara din sistem. Sarcina a fost automat preluata de alte retele electrice, dar acestea, supraincarcate la randul lor, au cazut. Alte sase mari centrale electrice au fost deconectate si ele si ceea ce a urmat a fost prima mare pana de curent din istorie, care a afectat o suprafata importanta din sud-estul Canadei si din nord-estul Statelor Unite, inclusiv o mare parte din New York.

30 de milioane de oameni si peste 200.000 de km patrati au ramas fara energie electrica in jur de 12 ore pentru ca un fleac de releu de cativa centi a declansat. Si, curios, nu a fost o defectiune: un electrician a setat releul sa declanseze astfel, grijuliu fiind cu echipamentele firmei la care lucra si cu siguranta clientilor. In New Yorkul ramas pe intuneric, ziarul NY Times scotea o editie de numai zece pagini, au avut loc doar cinci jafuri - un record pentru marele oras si pentru o astfel de situatie si, in cele din urma, s-au pus bazele unei legende urbane, a boom-ului "copiilor din pana de curent".

Sa-i lasam pe copii si sa ne intoarcem la releu, la elementul declansator: un fleac de utilaj, menit sa protejeze, manuit de un ins bine-intentionat, care a declansat problema.

Ma intreb care va fi declansatorul pentru schimbarea Romaniei? Daca il identificam, atunci vom sti si momentul si poate vom intui si directia spre care ne indreptam.

Schimbarea nu va fi indusa, sunt sigur, de sindicate si nici de miscari spontane de protest, cum a fost cea a cadrelor medicale de la spitalul din Braila. Nu va fi iscata nici de primele facturi la incalzire, care vor nemultumi, desigur, multi oraseni si care vor determina, poate, Ferentariul sa se revolte asa cum a mai facut-o cu ceva timp in urma. Dar, repet, nu mizez pe o schimbare economica/politica indusa de nemultumirea populara si oricum, aceea nu va fi schimbare, ci doar o cosmetizare.

O schimbare este profunda si apare pe nesimtite si destul de repede. Pune in miscare mase mari de oameni, iar fenomenul capsunarilor este primul care imi vine in minte, pentru ca este singurul care a transformat satul romanesc. Acum ne aflam in fata urmatorului val migrationist, care nu ii afecteaza numai pe romani, ci si pe tinerii greci si americani: New York Times vorbeste de un studiu care indica ca sapte din zece tineri greci vor sa isi paraseasca tara, Bloomberg vorbeste despre tineri chinezi si indieni scoliti in SUA, bine pregatiti profesional, care se intorc acasa, iar alte relatari din presa vorbesc de plecari masive din micile orase din tihnitul Midwest american, acum prea tihnit, spre moarte.

Retineti un numar: 34 de milioane de oameni. Este numarul celor care au ramas fara slujbe din cauza crizei. Numarul total al somerilor a ajuns, conform Organizatiei Internationale a Muncii, la valoarea record de 210 milioane. 34 de milioane, dintre care doua treimi in economii dezvoltate. 210 milioane. Sunt numerele pe care le invoca FMI, ipocrit, temandu-se de "explozii sociale" (Dominique Strauss-Kahn, 13 septembrie).

Generatia Xpat suprapusa cu expansiunea BRIC va reloca nu numai serviciile, ci si centrii financiari ai planetei din City si de pe Wall Street catre Asia si America de Sud.

De ce spun asta, cand economia Romaniei este in picaj si situatia nu pare a avea sorti de schimbare? Pai fie puteti privi in continuare la spectacolul jalnic care ne inconjoara, la scaderea salariilor si a consumului si la revolte sociale, sperand ca palmasii se vor revolta ca in decembrie 1989, fie veti incerca sa speculati generatia Xpat si expansiunea BRIC: relocare de afaceri, servicii, comert, materii prime, mana de lucru calificata, competente nefolosite, constructii.

In lumea larga zece Romanii nu au de lucru; din cele zece Romanii, cinci sunt pe picior de plecare. Oamenii acestia pot fi transportati, hraniti, ajutati. E business, e globalizare, e noua economie.

Franta a oferit 300 de euro pentru ca niste oameni sa plece. In replica, cea mai buna masura economica a Guvernului Boc ar fi sa ofere cate 350 - 500 de euro celor dispusi sa isi incerce norocul pe alte meleaguri.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
opinii,
Dorin Oancea,
criza,
redresare,
economie
/opinii/generatia-xpat-dati-cate-350-de-euro-romanilor-sa-plece-din-tara-7285714
7285714
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.