Gata cu vacanta, circul se intoarce!

Postat la 06 septembrie 2010 130 afişări

Primele zile de toamna au insemnat tot mai multe masini in Capitala, reluarea balacarelilor politice si, din pacate, acelasi dezinteres pentru orice cauza sociala.

Toamna se numara bobocii. La fotbal si la politica se pricepe toata lumea. Guvernul Boc se pregateste de remaniere. Miercuri e meci de fotbal cu scop caritabil. Sa curatam tara de gunoaie intr-o singura zi! Care dintre cele cinci propozitii v-au atras mai mult atentia? Care credeti insa ca ar fi trebuit sa va atraga atentia cu adevarat?

Remanierea guvernului Boc a fost probabil privit ca fenomenul cel mai important al saptamanii trecute. Si poate ca asa ar trebui sa fie, dar motivele nu sunt cele corecte.

In lipsa de orice alta activitate (echipele de club au fost eliminate din nou pe banda rulanta din competitiile europene de fotbal), cei mai multi dintre romani se uita la meciul dintre Basescu si Boc, cu episoade dramatice si rasturnari de situatie.

Ce mai, ca o telenovela ajunsa deja la al patrulea sezon, cate unul pentru fiecare remaniere. In tot acest rastimp, puterea de cumparare creste, bancile nu mai dau credite, fabricile se inchid, cei care pierd fiind spectatorii (adica prin extensie fiecare dintre noi). Cu sau fara remaniere, problema Romaniei ramane aceeasi.

Chiar daca nu sunt un mare fan al domnului Vladescu, am marii dubii ca numirea domnului Ialomitianu va readuce cresterea economica sau venituri bugetare mai mari, dupa cum doamna Boagiu sunt convins ca nu va putea face mai multi kilometri de autostrada decat domnul Berceanu (nu ca domnul Berceanu ar fi stabilit vreun record in materie). Sistemul de pensii oricum este in colaps cu sau fara domnul Seitan si deciziile "geniale" precum impozitarea suplimentara a drepturilor de autor, o masura care influenteaza in mod direct activitatea noastra, a ziaristilor.

De la pensii si asigurari nu mai este decat un pas pana la sistemul sanitar si asa fac trecerea catre o alta propozitie de la inceputul editorialului. Saptamana trecuta fotbalisti legendari precum Gheorghe Hagi si Gheorghe Popescu au jucat impotriva unei echipe a artistilor intr-un meci ale carui incasari trebuie sa mearga catre spitalul pentru copii Marie Curie. Ghiciti cati oameni au venit sa vada acest meci! La un oras de aproape trei milioane de locuitori, cat estimeaza primarul Oprescu, doar 1.500 de oameni au venit sa vada un astfel de meci de fotbal, comparabil poate doar cu magia pe care orice meci de tenis cu Ilie Nastase il are chiar si pentru cei care nu au pus mana vreodata pe o racheta.

Ne place sa stam deoparte si sa ne vaitam, dar nimeni nu se inghesuie sa faca o donatie catre un ONG sau, de ce nu, sa doneze din propriul sange pentru a salva vietile altor oameni (cititi un material pe aceasta tema chiar in editia din aceasta saptamana a revistei). Citez aici din ce mi-a scris din Alaska, unde pescuia somon in urma cu vreo doua saptamani seful unei companii de consultanta imobiliara, caruia ii solicitam sa voteze cei mai apreciati CEO din Romania (gasiti mai multe detalii despre acest proiect la noi pe site):

"Romania are nevoie de modele de oameni de afaceri de calitate. Si prin calitate ma refer la oameni care incearca sa aduca valoare si sa dezvolte si nu doar sa extraga valoare pe baza relatiilor sau a pozitiei pe care o au. Tara e in faliment si din cauza ca oamenii nu sunt obisnuiti sa munceasca, iar modelele promovate (care ar trebui sa ii inspire) sunt smecherii, nu oamenii de calitate. Asta se intampla pentru ca oamenii care muncesc cu adevarat nu au timp, nu vor si nu au de ce sa isi promoveze imaginea publica."

Chiar si fara timp la dispozitie mi se pare insa inadmisibil ca niciun manager de multinationala sau antreprenor roman sa nu faca in 20 de ani pasul catre politica.

Cine altul, daca nu un manager performant, stie si intelege ce trebuie facut pentru ca mediul economic sa fie cu adevarat stimulat sa produca, nu sa fure? Cine poate intelege mai bine impactul unei decizii stupide si al unor norme confuze daca nu un consultant fiscal dintre cei ai celor mai mare case de avocatura? Asa ca recomandarea mea catre toti acesti manageri si consultanti este simpla: cel mai bine este sa combateti mediul politic bolnav din interiorul lui.

Cu un aparat performant de secretari de stat in spate, numele ministrului nu va mai fi atat de important. Nu ca acum ar conta prea mult, dar dincolo de acest nume nu este altceva decat haos.

PS: Iar daca din cele patru propozitii de la inceput v-au atras atentia primele doua inseamna ca aveti un copil care tocmai se pregateste sa inceapa scoala sau doar aveati chef de ceva "small talk" acum dupa concediu. Oricum ar fi, bine ati venit, sper ca a fost bine in concediu, acum puneti mana la treaba, ca avem o tara de urnit din loc. Fiecare dintre noi.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
editorial,
vacanta,
toamna,
capitala,
remaniere,
societate
/opinii/gata-cu-vacanta-circul-se-intoarce-7101628
7101628
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.