Futuricid

Postat la 23 iunie 2009 12 afişări

Prezent la o emisiune televizata, ministrul finantelor arata, chiar la inceput, un teanc, destul de subtirel, de documente si ii spune vioi moderatorului TV ca a venit “chiar bine pregatit la emisiune”. Afland asta, ca jurnalist nu-ti ramane decat sa schimbi canalul.

Aimee Mullins este o femeie tanara si frumoasa, actrita, atleta si activist social, un cetatean al Umanitatii 2.0, daca va fi vreodata sa se infaptuiasca asa ceva, adica acea lume curata si luminoasa care astazi ne populeaza numai visele. Aimee Mullins mai are si 12 perechi de picioare, de proteze adica, pentru ca picioarele sale din carne si os i-au fost amputate de catre medici, din cauza unei malformatii, pe cand avea varsta de numai un an. Purtatul protezelor nu a descurajat-o: in 1996 stabilea recorduri mondiale la Olimpiada persoanelor cu handicap desfasurata in Atlanta - 15 secunde si 77 de sutimi la proba de alergare 100 de metri si 3,5 metri la saritura in lungime. Si are si umor - spune, de exemplu, ca sex-simbolul Pamela Anderson poarta o cantitate mai mare de material protetic decat are ea si, cu toate aceastea, nu i se spune persoana cu dizabilitati. Protezele ii permit lui Aimee sa aiba si o inaltime variabila, intre 1,72 si 1,85 metri.

Aici am vrut sa ajung.Aimee Mullins povesteste ca undeva, la o petrecere simandicoasa in Manhattan, s-a intalnit cu o veche colega, care o cunostea inalta, dar nu prajina, si care a remarcat, cu voce tare, asta. Mullins i-a explicat cum este cu variatiile sale de inaltime. La care cealalta a privit-o un pic perplexa si i-a reprosat, cat se poate de serioasa: “Dar, Aimee, asta nu-i cinstit!”.

Va inchipuiti ceva mai profund omenesc, tinand de Umanitate 1,0005, ca replica asta - cum, cui si ce repros face fiinta aceea? Nu-i minunata lumea in care traim, pentru ca ii suporta, ne suporta, ii suportam?

Din acest punct transferul catre Guvernul Romaniei se si face firesc, ba se impune si o paralela - guvernantii s-au uitat la noi, cei care am cladit ce s-a putut si cum s-a putut intr-o societate purtatoare de material protetic, au decis ca nu-i cinstit sa ne lase sa crestem si se comporta ca atare. Taxeaza si ce nu-i de taxat. Cheltuie si ceea ce nu au. Risipesc. Se acuza, cu voci grave sau pitigaiate. Au, tot timpul, o explicatie, care este, tot timpul, stupida. Si vin la emisiuni de televiziune. Bine pregatiti.

In acest timp, datele arata haosul; iata-le, centralizate pe blogul personal chiar de un consilier al prim-ministrului Romaniei: o reducere a deficitului de cont curent la 6 - 7 miliarde de euro in 2009, ceea ce inseamna in primul rand o restrangere dramatica a sectorului privat, care nu mai cumpara nimic din strainatate - nici masini, dar nici tehnica sau materii prime sau utilaje. Deficitul sectorului privat ar urma sa scada de la 12 miliarde de euro la cel mult 2. Consumul final individual al populatiei scade cu peste 10%, in timp ce cel al administratiei publice creste cu 4%. Cele 10 miliarde de euro care reprezinta restrangerea activitatii sectorului privat inseamna 8% din PIB. Economia romaneasca este in agonie, spune Andreea Vass, si nu pot fi decat de acord.

Solutiile: fonduri europene, performanta si restructurare in administratie, reducerea cheltuielilor bugetare, orientarea banilor spre investitii si noi locuri de munca.

Dar nu, noi avem alte probleme; mai obositoare decat emfaza guvernamentala sunt ideile putine si racnite tare, iar programul Prima Casa este un bun exemplu pentru asta. Personal, m-am saturat foarte tare de fluturarea acestui program, oriunde, oricum, si nu cred ca sunt singurul.

De ce nu spune nimeni de un mult mai folositor “Prima afacere”, un program de ajutoare a intreprinzatorilor - birocratie redusa, costuri de infiintare a unei societati comerciale scazute, ajutor pentru capitalizare, pentru crearea de noi locuri de munca, pentru finantarea activitatii.

De ce nu spune nimeni de “Prima ferma”, cu cateva animale si o palma de pamant pentru cei de la tara sau cei ce decid sa se stabileasca la tara, cu fonduri pentru demararea activitatii, facilitati si sprijin real din partea directiilor pentru agricultura?

De ce nu “Primul meu test real de competenta”, pentru un numar important de persoanje din administratie?

La Juris Kaza, un american de origine letona, am intalnit un termen grav, ingro¬zitor: “futuricid”. Kaza pune in discutie masivele reduceri de cheltuieli bugetare pe care le efectueaza guvernul leton; in cazul sistemului de invatamant, efectele ar putea fi reducerea drastica a personalului si un deficit considerabil de educatie pentru tineri in viitor.

Oameni mai putin pregatiti inseamna reducerea sanselor ca o natie sa mai insemne ceva pe harta lumii. Futuricid.

In Romania modul de actiune al autoritatilor este altul, dar rezultatul, daca lucrurile vor continua la fel, este acelasi - omorarea sanselor acestei natii pentru un viitor mai bun.

In timpul razboiului rece rusii au construit cel mai mare, mai grozav si mai puternic submarin atomic. Menirea sa principala era simpla si nu tinea de capacitatea navei de a sta in imersie sau de numarul focoaselor pe care le putea lansa; submarinul trebuia ca, dupa un potential conflict atomic global, caruia i-ar fi facut fata fara nicio problema, sa se ridice la suprafata pentru a clama victoria Uniunii Sovietice. In ce lume si care ar fi rostul actiunii, nu s-au mai gandit.

Aidoma strategilor rusi, in fata cui si cu ce efect isi vor clama victoria cei ce lucreaza acum la daramarea Romaniei, preocupandu-se numai de propriile interese?

 

Urmărește Business Magazin

/opinii/futuricid-4591875
4591875
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.