Dincolo de ferestre

Postat la 12 august 2008 9 afişări

E oficial: cu usile inchise si ferestrele deschise, Microsoft lucreaza la un nou sistem de operare, care nu va fi un urmas al familiei Windows.

Pentru cei mai multi dintre noi, Microsoft tinde sa se confunde cu perechea Windows plus Office, care domina lumea computerelor personale. Chiar daca Vista - cea mai recenta versiune Windows - nu a fost tocmai un succes, combinatia magica pompeaza in continuare bani grei in conturile companiei din Redmond. Utilizatorii recalcitranti, care au refuzat sa adopte Vista, nu prea vor avea de ales dupa ce vanzarile de Windows XP au incetat la sfarsitul lui iunie. Va urma un Windows zis “7” (desi probabil va capata un nume mai comercial) si este de presupus ca asteptarea va fi mai scurta decat in cazul Vista. Dar din recentele declaratii ale oficialilor Microsoft reiese ca versiunea 7 va fi bazata pe aceeasi arhitectura ca si Vista, ceea ce poate fi in egala masura un motiv de bucurie si unul de ingrijorare.

 

Bucuria e simplu de explicat: investitiile pe care clientii le vor face in Vista - instruire, dezvoltare de software etc. - vor putea fi recuperate pe o perioada mai lunga de timp. Ingrijorarea este ca Windows va acumula si mai multa “grasime” si va deveni din ce in ce mai greu de intretinut de legiunile de proiectanti de la Microsoft. E vorba, in esenta, de ceea ce se cheama “backward compatibility”, adica posibilitatea de a furniza functionalitatea unor produse mai vechi. Iar cum Windows are deja o istorie de doua decenii, aceasta compatibilitate induce o complexitate greu de sustinut. In aprilie, doi analisti de la Gartner au avertizat ca “Windows se prabuseste” si ca sistemul trebuie sa se schimbe radical. Ar fi o naivitate sa ne imaginam ca cei de la Microsoft nu sunt constienti de aceasta situatie, insa nu este limpede cum o vor trata. Se stie ca in ultimii ani o echipa a lucrat la “curatarea” nucleului Windows, rezultatul fiind un nucleu minimal numit MinWin, dar mesajele companiei privind utilizarea acestuia au fost contradictorii. Pe de-o parte se afirma ca MinWin nu va sta la baza lui Windows 7, pe de alta se spune ca este doar de uz intern si va ajuta la realizarea unor produse viitoare.

 

Insa chiar si cu un nucleu mult subtiat, problemele Windows-ului nu vor disparea, pentru ca arhitectura sistemului este invechita. Vremurile s-au schimbat si e suficient sa ne gandim ca acum avem de-a face cu procesoare multi-core pe 64 de biti, internet si, desigur, amenintarile sporite. Este evident ca e nevoie de o abordare noua, ceea ce se traduce printr-un nou sistem de operare, dezvoltat de la zero. Faptul ca Microsoft lucreaza de ceva vreme in aceasta directie nu e un secret, dar este interesant de remarcat ca dezvoltarea nu este in sarcina proiectantilor Windows, ci a fost incredintata unei echipe de oameni de stiinta destul de independenta si secretoasa. Primul rezultat palpabil a fost publicat anul trecut, se cheama Singularity si este un sistem de operare modern, care se bazeaza pe un microkernel si foloseste intens tehnicile virtualizarii pentru rularea aplicatiilor. Insa oficialii Microsoft spun ca Singularity este doar un proiect de cercetare, o proba de concept si nu au nicio intentie sa-l comercializeze. Abia in aceasta primavara au scapat in presa informatii despre un proiect derivat din Singularity care poarta numele de cod “Midori” si care se presupune ca este sistemul care va inlocui candva Windows. Cateva detalii tehnice au fost dezvaluite de curand si au starnit numeroase comentarii.

 

Pe langa caracteristicile mostenite din Singularity, se remarca in primul rand facilitatile privind procesarea asincrona si distribuita, ceea ce inseamna ca Midori este construit in perspectiva unui mediu computational in care desktop-ul lucreaza in conjunctie cu aplicatii web, cu servicii “software on-demand” si chiar cu medii “cloud computing” - orientare corecta si previzibila. Oarecum surprinzator este faptul ca sistemul va fi orientat pe componente software, ceea ce inseamna ca va furniza doar functionalitati de baza, iar aplicatiile vor fi simple “cadre de lucru” la care utilizatorii vor putea adauga componentele specifice de care au nevoie. Problema este ca aceasta abordare vine in contradictie cu modelul de business practicat de Microsoft.


Nu exista un calendar privind Midori, dar observatorii considera ca nu ne putem astepta prea curand la “inchiderea ferestrelor”. Apple a facut o miscare asemanatoare in 2001, cand a lansat Mac OS X, insa tranzitia a fost la acel moment o problema de supravietuire pentru companie, in vreme ce Microsoft nu a epuizat inca potentialul comercial din Windows.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
opinii,
weboscop,
Mircea Sarbu
/opinii/dincolo-de-ferestre-2918249
2918249
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.