Criza din 2008 a fost predictabila, urmatoarea este inevitabila

Postat la 08 martie 2010 12 afişări

Municipalitate: primaria orasului german Niederzimmern se confrunta cu o problema asemanatoare cu a primarului Oprescu - gropile din asfalt. Si cum e criza si banii sunt putini, nemtii au decis sa vanda gropile.

Mai precis, cu 50 de euro doritorii cumpara o groapa si o repara. Cu ocazia reparatiei, cumparatorul poate insera un text in spatiul cumparat. Si nu e greu de imaginat ca se vor gasi destui publicitari, dar si indragostiti, revoltati sau partizani politici dispusi sa plateasca pentru a-si nemuri in asfalt marfa, dragostea, revolta sau partizanatul.

In alta parte a lumii, in regiunea North Tyneside, pe coasta Marii Nordului, in Marea Britanie, consiliul local a decis sa mascheze dezolantele spatii comerciale parasite ce strica armonia strazilor principale cu imagini ale unor magazine pline de marfa si clienti. "Delicatessen?" este firma unui fals magazin, pictat, in centrul oraselului Whitley Bay, iar solutii asemanatoare sunt prevazute a fi aplicate si in North Shields si Wallsend. Castigul este dublu - imaginea informeaza trecatorul intr-un mod civilizat ca spatiul comercial in cauza poate fi inchiriat si ii ofera o perspectiva si asupra potentialului locului. Pentru ca una e sa te holbezi la o gaura prafuita printr-o vitrina sparta si alta e sa ai o imagine clara a ceea ce ti se propune.

Am citit cele doua stiri asa, de funny, dupa ce am rasfoit un interesant dar trist raport de 146 de pagini al Roosevelt Institute privind criza financiara, un studiu condus de Rob Johnson, expert financiar la ONU si Elizabeth Warren, profesoara la Harvard si sefa comisiei parlamentare care investigheaza Troubled Assets Relief Program.

Concluzia textului este simpla: criza din 2008 a fost predictabila, urmatoarea criza este inevitabila.

Ideile studiului, la care adera inclusiv Joseph Stiglitz, privesc in primul rand reforma sistemului financiar si domolirea setei de risc a marilor banci, generata de dorinta de bonusuri a managerilor si de dividende a actionarilor. Raportul mai critica si lipsa de elan legislativ a autoritatilor, dar si masurile anticriza luate de acestea, carpeli stangace si generatoare de inflatie.

Nu lipsesc afirmatii de genul "rapoartele financiare sunt literatura, fictiune" sau condamnari ale mixului de produse bune cu cele rele - de o parte iPod-uri, televizoare sau masini, de cealalta parte credite, carduri si ipoteci cu clauze ascunse si riscuri inalte.

Sincer, multe chestiuni de acolo mi se par a avea o abordare putin populista, asa cum una din solutiile propuse de expertii si profesorii care semneaza raportul, adica o entitate care sa apere consumatorii de practicile abuzive din sistemul financiar, mi se pare lipsita de fezabilitate. Asta chiar in America, pentru ca in Romania asa ceva, daca ar putea aparea ideea unui asemenea organism, ar fi un copil nascut mort.

Pe de alta parte ideea ca deranjul nu s-a terminat si ca de fapt nici nu a inceput sa se manifeste la adevarata amploare devine din ce in ce mai raspandita.

Si nu avem de-a face cu pesimismul nativ al patitului, ci cu manifestari palpabile - deficite, Grecia, devalorizari, petrol, agonia companiilor din economia reala, China, somajul, impartirea cu larghete a banului public, ca sa nu-i spun risipa.

Nu stiu cum poate fi insanatosit capitalismul si nu stiu daca si cand va incepe urmatoarea etapa a crizei. Am invatat numai, intr-un an si ceva de criza, sa nu mai am asteptari nejustificate, lucrand intr-o industrie - presa - care are propriile ei probleme, detasate intr-o oarecare masura de fenomenul economic. Asteptari nejustificate - adica bonusurile acelea ale managerilor, dividendele actionarilor, solicitarile unora si altora de ajutor din partea statului, guvernului sau oamenilor pur si simplu, dobanzi de doua cifre la depozite, o pensie decenta si o batranete senina, poate si guvernanti inteligenti?!

Cred ca abordarea mea, ca si cea a primariei care vinde gropile sau a consiliului care construieste o imagine atragatoare in locul spectacolului dezolant sunt singurele solutii de depasire a problemelor. Primarul neamt a preferat sa gandeasca si sa gaseasca o solutie decenta si atragatoare, aplicabila, in loc sa joace teatru ieftin in fata camerelor de luat vederi. La fel si englezii.

In tot acest timp ma uit la ai nostri si parca vad preoti mayasi, care jertfesc si omoara si jertfesc si omoara oameni la nesfarsit, pentru ca nu stiu si nu se pricep la altceva. In timp ce in jurul lor civilizatia se prabuseste, iar ei nu inteleg asta.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
germania,
Niederzimmern,
editorial,
gropi,
/opinii/criza-din-2008-a-fost-predictabila-urmatoarea-este-inevitabila-5718684
5718684
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.