Comenteaza cu Ana si Anca: Pro si contra unui sef strain la Microsoft Romania

Postat la 24 octombrie 2010 64 afişări

Pentru prima data in istorie, la conducerea filialei din Romania a companiei Microsoft a fost numit un expat. Polonezul Roland Binkofski a preluat saptamana trecuta pozitia de CEO al Microsoft Romania, dupa retragerea surpriza a lui Calin Tatomir, cel care a condus operatiunile companiei in ultimii doi ani.

Schimbarea politicii initiate inca de pe vremea lui Silviu Hotaran, care a pus bazele biroului local al Microsoft si a condus compania vreme de 12 ani, de a avea un management format din romani a intervenit inca din prima parte a acestui an, pentru operatiunile de business si marketing a fost numit responsabil polonezul Michal Golebiewski. Este decizia numirii unui expat la conducere cea mai potrivita?

Ana sustine decizia de a aduce un expat

1 Numirea expatilor la conducerea companiilor multinationale reprezinta o practica frecventa in Romania. Cu toate acestea, domeniul IT a facut nota discordanta in ultimii ani, cele mai multe companii de profil fiind conduse de romani. Din acest punct de vedere, faptul ca in locul lui Calin Tatomir a fost numit un expat a starnit destule reactii imediate si multi oameni din piata s-au grabit sa interpreteze decizia actionariatului Microsoft. Este un semnal de alarma pentru cei care au ramas la Microsoft? Este o judecata de valoare fata de managementul romanesc? Sau o strategie de a subimna autonomia locala? Toate aceste supozitii pot fi adevarate, dar mai sunt si multe altele care raman la fel de valabile. In primul rand, aducerea unui expat poate fi rezultatul unei incercari esuate de a gasi un inlocuitor roman. Sefii marilor companii din IT au deja vechime in functiile pe care le ocupa, momentul nu este deloc prielnic pentru o schimbare de acest gen, astfel incat cei care au fost, poate ofertati, au refuzat, preferand stabilitatea pozitiei actuale. Nu este deloc improbabil ca actionariatul Microsoft sa fi apelat la aceasta solutie pentru ca toate alternativele locale picasera.

2 Nu ar trebui sa ne ferim sa recunoastem ca o buna parte dintre managerii romani au dovedit, ba unii chiar au recunoscut, ca au primit o lovitura serioasa din partea crizei si ca stoparea declinului nu se umara printre competentele lor de baza. Au fost manageri de crestere, iar acum le este greu. Din acest punct de vedere, poate ca nu ar fi tocmai rau sa primim din nou expati care sa vina cu o perspectiva noua si know how international.

3 Aducerea unui expat spune multe si despre Romania si despre compania care face relocarea. In primul rand, ca suntem in continuare atractivi pentru strainii care inca au curaj si isi doresc sa munceasca si sa traiasca in Romania si, in al doilea rand, ca aceste companii sunt suficient de solide incat sa-si permita sa ii plateasca.

Anca sustine managerii romani

1 Cu cateva mici exceptii, IT-ul romanesc este condus de romani care au ridicat practic de la zero aceasta industrie. Mai mult, Microsoft Romania a fost dintotdeauna condusa de romani. Fata de un expat, un manager roman are avantajul ca stie mai bine piata piata si specificul ei, putand creiona si adapta mai bine strategia companiei la industria locala.

2 Au aparut speculatiile legate de inlocuirea lui Calin Tatomir de catre actionariat, pe fondul neindeplinirii unor obiective de business cu precadere legate de cota de piata, insa nu par sa fie justificate. Evolutia companiei din ultimii doi ani a fost buna, avand in vedere stagnarea afacerilor intr-un context economic dificil din care IT-ul a fost printre cele mai afectate domenii cu scaderi la jumatate. Astfel, argumentul rezultatelor mai bune pe care le-ar putea aduce un sef strain nu sta in picioare in acest exemplu, iar locul eliberat de Tatomir din motive personale putea fi la fel de bine ocupat de un roman.

3 Se stie ca pachetele salariale ale expatilor sunt substantiale si le depasesc de foarte multe ori pe cele oferite unui roman pentru aceeasi pozitie, cu atat mai mult cu cat trebuie sa includa si diverse prime, cum ar fi spre exemplu cea pentru relocare.

4 O schimbare radicala de management, in sensul aducerii unui strain la conducerea companiei, poate ridica diverse probleme in interiorul organizatiei, mai ales in vremurile actuale. In cazul particular al Microsoft, atat fostul, cat si actualul CEO au declarat ca nu vor fi schimbari majore in companie si ca directiile de management vor ramane aproximativ aceleasi.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
opinii,
Anca,
Ana,
Microsoft
/opinii/comenteaza-cu-ana-si-anca-pro-si-contra-unui-sef-strain-la-microsoft-romania-7549554
7549554
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.