Boierii high-tech

Autor: Mircea Sarbu Postat la 27 septembrie 2010 25 afişări

Computerele si internetul au creat nenumarate povesti de succes si o multime de milionari. Insa doar cei care au avut sansa sa fie deopotriva inventivi in tehnologie si afaceri au privilegiul de a fi bogatii lumii de astazi. Ceilalti se vor multumi cu gloria.

Nu ma dau in vant dupa topuri si clasamente. Pe cele bazate pe popularitate chiar le detest, cu exceptia celor muzicale, pe care doar le ignor. Doar pe cele bazate pe opiniile specialistilor le iau uneori in seama, dar cu precautie. Cele care se refera la perioade lungi de timp sunt inepte din start. Singurele clasamente care exprima intr-o masura acceptabila o realitate a momentului sunt cele sportive sau cele bazate pe o competitie directa, bazata pe reguli. Ar intra oare in aceasta categorie clasamentul celor mai bogati 400 de oameni din Statele Unite in anul 2010, publicat recent de revista Forbes? Poate ca da, cu conditia sa-l parcurgem pe domenii, pentru ca ziceam mai sus de "competitie directa" si e greu de vazut asa ceva intre un magnat al petrolului si proprietarul unui lant de supermarketuri. Daca ne rezumam la domeniul tehnologiei, topul ne poate oferi un tablou destul de interesant.

Prima observatie este ca pe primele 20 de pozitii ale topului general gasim 8 bogati celebri din domeniul tehnologiei, toti evoluand in domeniul informaticii. Daca mai punem la socoteala faptul ca media lor de varsta este substantial mai coborata decat la restul bogatasilor, putem trage concluzia ca zona high-tech este cea mai dinamica si mai profitabila.

Prima pozitie este rezervata lui Bill Gates, care o ocupa de 17 ani fara intrerupere. Se stie ca nu mai este cel mai bogat din lume, fiind depasit "la mustata" de magnatul mexican al telecomului, Carlos Slim Helú. Insa aici trebuie facuta observatia ca Bill Gates a contribuit pana acum cu peste 28 de miliarde de dolari la fundatia umanitara pe care o conduce impreuna cu sotia sa, Melinda. Si, cu toate ca e vorba de o perioada de criza, averea sa a crescut cu 4 miliarde in ultimul an, ajungand la 54 (coincidenta: 54 este si varsta lui). De fapt, acum Bill Gates nu prea mai este implicat in tehnologie, actiunile sale la Microsoft au scazut la 16 miliarde, iar cea mai mare parte din bani ii vin de la firma de investitii Cascade Investment, pe care o controleaza. Cu toate acestea, Gates este senator de drept al domeniului tehnologic, fiind inventatorul comertului cu software. Averea sa demonstreaza ca produsele muncii intelectuale au devenit cele mai profitabile.

Trecem repede peste Larry Ellison, seful de la Oracle, care ocupa pozitia a treia, pentru ca profilul sau este destul de asemanator cu cel al lui Gates, cu diferenta ca Ellison este inca foarte implicat in business (desi este cu 12 ani mai in varsta) si isi dedica intreaga energie companiei. Si iahtingului. Intentioneaza sa doneze 95% din avere pentru acte de caritate, insa nici in acest domeniu se pare ca nu va reusi sa-l depaseasca pe eternul sau rival de pe prima pozitie. Urmatorii doi clasati in domeniu au aceeasi varsta (37 de ani), aceeasi avere (15 miliarde) si impart aceeasi pozitie in clasament (11). Sunt Larry Page si Sergey Brin, cei care au inventat un motor de cautare in internet si un model de publicitate care sa-l valorifice. Adica Google, o companie care a devenit pentru multi inima internetului. Insa povestea lor este abia la inceput si Google are toate sansele sa reproduca in lumea telefoanelor succesul lui Microsoft, cu diferenta ca modelul lor de business este cu totul diferit, mizand pe open source. Page si Brin nu intentioneaza sa faca acte de caritate, in schimb sunt dedicati ecologiei si investesc in companii care exploreaza in domeniul energiei solare si geotermale. Page este implicat in X Prize Foundation, care ofera premii pentru proiecte in genetica, energie si explorarea spatiului, in vreme ce Brin finanteaza cercetari pentru vindecarea bolii Parkinson.

La mica distanta in urma lor se afla patru "clasici". Michael Dell este cel care a inventat comertul cu computere asamblate la comanda, mai intai in dormitorul sau dintr-un camin studentesc. Urmeaza doi microsoftisti: Steve Ballmer, seful actual al companiei, si Paul Allen, cofondatorul. Cu doar cativa centi in spatele lor se afla Jeff Bezos, cel despre care se stie mai mult ca a inventat comertul cu carti pe web decat ca a impus e-book reader-ul si conduce in lumea cloud computing.

Surpriza vine la sfarsit. Mark Zuckerberg, care a fondat Facebook acum sase ani, ajunge pe pozitia 35 la doar 26 de ani, inaintea lui Steve Jobs, cel care a creat computerul personal, fara de care n-am fi gasit in aceasta lista nici un "techie". Insa cea mai mare parte a averii lui Jobs nu vine de la Apple, ci din... desene animate. Adica de la Disney, careia i-a vandut Pixar.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
opinii,
weboscop,
Mircea Sarbu,
internet,
tehnologie
/opinii/boierii-high-tech-7419228
7419228
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.