Impreuna separat

Postat la 06 iunie 2006 1 afişăre

Bill si Hillary Clinton au mers cu avionul la Chicago in aprilie, impreuna, pentru a tine discursuri la cateva ore si la cativa kilometri unul de celalalt. Si, ca orice cuplu, s-au gandit sa ia cina impreuna la sfarsitul zilei. Dar viata nu e asa de simpla cand esti casatorit cu un/o Clinton.

Bill si Hillary Clinton au mers cu avionul la Chicago in aprilie, impreuna, pentru a tine discursuri la cateva ore si la cativa kilometri unul de celalalt. Si, ca orice cuplu, s-au gandit sa ia cina impreuna la sfarsitul zilei. Dar viata nu e asa de simpla cand esti casatorit cu un/o Clinton.

 

Fostul presedinte a plecat devreme spre Washington, pe de o parte pentru a evita sa distraga atentia presei de la discursul sotiei sale. Au decis amandoi ca cina nu e o idee buna, asa ca Bill Clinton a facut ce face el de obicei: a strans niste cunoscuti - in acest caz niste fosti consilieri - si a mers sa ia o gustare tarzie la un restaurant Tex-Mex. Abia dupa asta sotii Clinton au ajuns acasa - impreuna. Clinton e arareori vazut in public neacompaniat, dar printre companioni rar se regaseste si sotia. Noptile in oras il gasesc haladuind prin Los Angeles cu un prieten burlac, Ronald W. Burkle, sau participand la evenimente in Manhattan; ea e legata de cariera de senator de New York. Cand vine vorba despre subiectul Bill si Hillary, in aceste zile, pentru multi democrati o problema principala este starea casniciei lor - se vorbeste despre cum cea mai disecata relatie din America poate afecta posibila candidatura a doamnei Clinton la prezidentiale in 2008. Democratii spun ca e inevitabil faptul ca intr-o campanie care l-ar putea readuce pe fostul presedinte la Casa Alba, unii votanti ar putea fi derutati de rolul lui politic si de episodul procedurii de suspendare din 1998.

 

"E clar ca e o candidatura complicata", spune Leon E. Panetta, seful administratiei prezidentiale a lui Clinton din 1994 pana in 1997. "Au trecut prin multe, desi pana la urma daca esti cu ei, stii ca e ceva care-i uneste profund." Dinamica mariajului unui cuplu e dificil de surprins dinafara, chiar si in cazul unuia atat de cunoscut. Dar intervievarea a cam 50 de oameni si o retrospectiva a activitatilor lor comune arata ca, de cand au parasit Casa Alba, Bill si Hillary si-au construit in mare parte vieti separate - pe de o parte din cauza carierelor si pe de alta din calcul politic.

 

Efectul a fost ridicarea figurii senatorului Hillary Clinton in raza radarului public simultan cu un fel de diminuare a imaginii sotului ei. Aparitiile lor impreuna sunt cu grija calculate: scopul lor este sa o pozitioneze in cursa prezidentiala nu ca partenera sau ca emisar, ci ca pe sine insasi.

 

Multora dintre cei intervievati li s-a garantat anonimatul pentru a discuta despre o relatie pentru care sotii Clinton au cautat mult timp o zona privata. Sotii Clinton - si, in cea mai mare parte, consilierii lor - au refuzat sa coopereze pentru acest articol si le-au cerut si altora, de asemenea, sa nu coopereze. Purtatorii lor de cuvant au remis un comunicat despre relatia celor doi.

 

"Ea e senator activ care, ca si cei mai multi membri ai Congresului, trebuie sa fie in Washington in cea mai mare parte a timpului. El e fost presedinte si conduce o fundatie internationala. Dar casa lor e in New York si ambii fac tot posibilul pentru a fi impreuna acolo sau la locuinta din Washington D.C. cat mai des - adesea cu mari eforturi. Cand programul de lucru ii constrange sa fie despartiti, vorbesc tot timpul."

 

De la inceputul lui 2005, sotii Clinton au fost impreuna in medie cam 14 zile pe luna, potrivit consilierilor care au consultat programele celor doi. Cateodata asta a insemnat o zi intreaga de relaxare acasa in Chappaqua, New York; alteori a insemnat sa ajunga acasa amandoi in toiul noptii. In cea mai ocupata perioada a lor, s-au vazut intr-o singura zi, de Sfantul Valentin, in februarie 2005 - o luna in care ambii au calatorit mult. Din ultimele 73 de weekend-uri, au petrecut impreuna 51. Consilierii au refuzat sa dezvaluie care a fost programul privat al sotilor Clinton. Aceiasi consilieri spun ca acum cuplul vrea cat mai mult "timp privat" impreuna posibil; toamna trecuta, spre exemplu, Bill Clinton a parasit Manhattan-ul si a plecat acasa pentru a fi impreuna cu sotia lui cateva ore inainte de a se intoarce pentru lua avionul spre Newark.

 

Arareori, totusi, cei doi Clinton apar in public cand sunt impreuna. Iar distanta e in mare parte un rezultat al carierelor lor, dar e si o chestiune de optiune. Bill Clinton s-a implicat intr-o multime de cauze care il scot afara din tara, precum SIDA in Africa sau saracia din lumea a treia. Cateodata ia parte la sesiunile de strategie ale sotiei, dar chestiunea rolului sau politic este atat de delicata incat consilierii lui Hillary au pareri impartite asupra influentei lui.

 

In schimb, optiunea lor de a-si trai vietile publice separat, spun cei din jurul sotilor Clinton, are la baza un calcul politic, dincolo de evolutia naturala a unei casnicii care a avut parte din plin de stres si tradari. Bill e o figura complicata pentru sotia lui, care s-a transformat dintr-o Prima Doamna controversata - atunci cand erau inseparabili - intr-o femeie-senator care sta pe picioarele proprii.

 

Pregatindu-se pentru 2008, democratii descriu infruntarea politica astfel: Hillary ar putea deveni candidat prezidential, dar intoarcerea "sotilor Clinton" ar putea resuscita amintiri care includ ades-ironizata idee de tandem matrimonial ("doi la pret de unul") a campaniei prezidentiale a lui Clinton din 1992 si telenovela infidelitatilor.

 

"Bunul simt spune ca relatia ar putea sa o afecteze - cand toate acele amintiri si scandaluri vor fi evocate. Dar pun pariu, si poate asta e o proiectie rationala, ca asa ceva nu ar fi corect", spune Lanny J. Davis, un vechi prieten al sotilor Clinton.

 

Unii dintre apropiatii cuplului spun ca, atunci cand au parasit Casa Alba, cei doi au incercat sa lase in urma si ce mai ramasese din scandalul relatiei lui Bill cu Monica S. Lewinsky. Dar altii spun ca au simtit tensiunea si dezamagirea din mariajul celor doi.

 

Unii apropiati constata ca acum nu se mai observa vreo urma de tensiune. "Cine stie cum un cuplu oarecare ar trece prin provocarile mariajului lor... dar ei au facut-o", spune Chris Korge, colector de fonduri pentru democrati si apropiat al sotilor Clinton. "E ca atunci cand el i-a cumparat, recent, un nou inel cu diamante, numai sa-i fi vazut privirea..." Bill Clinton a fost mai deschis cu privire la mariajul lor decat este sotia lui.

 

Cand au aparut impreuna la o strangere de fonduri in decembrie in Manhattan, fostul presedinte a spus ca sunt unele momente in care "imi dau singur palme" pentru ca ar fi incurajat-o sa candideze la prezidentiale. Sunt si altele in care si-ar fi dorit ca ea sa nu fi fost nici in Senat, ca sa poata calatori mai mult impreuna, sa afle mai multe impreuna, a spus tot el. Cand Hillary Clinton i s-a alaturat pe scena, el a sarutat-o pe frunte si s-a indepartat. Ea a parut putin uimita. Cateva momente mai tarziu, s-a uitat in camera putin luminata incercand sa-l gaseasca. "Iti sunt atat de recunoscatoare, Bill, oriunde te-ai afla", a spus.

 

Traducerea si adaptarea de Mihai Mitrica

 

* Acest articol a fost publicat in The New York Times si este reprodus de BUSINESS Magazin printr-un parteneriat intre cele doua publicatii

* Articolul poate fi preluat partial/integral numai cu acordul scris al The New York Times

* Copyright 2006 New York Times News Service

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Impreuna separat
/media-marketing/impreuna-separat-1006119
1006119
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.